ГЕГА НЮ ПРЕДСТАВЯ>>>


ОХРАНИТЕЛНИ РОЛЕТКИ, ГАРАЖНИ ВРАТИ,
автоматика за врати,
оградни пана, огради
 


Антон Гърдев

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

НЕЗАБРАВИМИ НАРОДНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ.ТРЪНСКАТА НАРОДНА ПЕВИЦА ВАСИЛКА АНДОНОВА

 

Народната певица Василка Андонова е родена през 1941 година в село Лева река. Тя е представител на фолклора от Трънския край. Всемейството й всички пеели, а за дядо й се носела славата на голям певец.

Завършва Педагогическия институт за начални учители в София. По същото време участва в битова група към Столичния народен съвет. Тук се запознава с изтъкнатия фолклорист Лука Епитропов, който й дава първите професионални насоки и насърчава певческата й кариера. Той я запознава с популярната народна певица от Западна България Кремена Станчева, с която създават изключително успешен дует.Някои от най-известните им песни са: „Оздол иду връцка колца”, „Пушка пукна”, „Леле свашке”, „Ерген деда”, „Момче дава злато за девойка”, „Пий момче вино”, „Гълъб гука у ябулка”, „Достено дойди на оро”....
Гласът на Василка Андонова е плътен, звучен и просторен и съдържа неподправена игривост, така характерна за шопския фолклор. През 1962 година певицата постъпва като солистка в Ансамбъла за народни песни на Българското радио, преименуван днес на „Мистерията на българските гласове”. С „Мистерията” обикаля Европа, Америка, Азия и Африка.Тук на особена почит е дуетът й с Кремена Станчева.

Навсякъде по световните сцени публиката бурно аплодира ункалното им двугласно пеене, а на един концерт в Холандия, след тяхно акапелно изпълнение,един слушател се провиква от публиката:”Спрете, не ръкопляскайте. Нека отзвучи това вълшебство!”.

Василка Андонова прави записи в БНР и БНТ, издава самостоятелен албум ”Омиле ми трънска убавиня”, изнася концерти в САЩ, Франция и Канада.
Носителка е на отличията „Ой, Дунаве, плаве” и „Приз Братислава”.Разделихме се с нея завинаги през 1998 година, но за почитателите на българската народна песен, нейните игриви, жизнени и магнетични трънски народни песни ще останат вечни.

                                                                  Антон Гърдев

 

 

 

 

 

 

 

архив

Антон Гърдев
agurdev@abv.bg

 

 

http://balkanfolk.comРЕСТОРАНТ "АЛАФРАНГИТЕ" ПЛОВДИВ
ВИНАГИ ЧУДЕСНА
КУХНЯ..!


за резервации:
032/ 269-595


ЕТ Кристил - Оптик - 032/ 641 044

 

Copyright © 2012 Nextel Co