РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА         архив

а
 

    


 

а

БЪЛГАРСКИ ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ

„ХОРО” – ЧИКАГО


a
 Българският ансамбъл за народни танци ”Хоро” е създаден през 2003 година в Чикаго от фолклорното семейство Ирина и Тодор Гочеви. Те и днес са негови художествени ръководители. Ирина Гочева е завършила Държавното хореографско училище в София и АМТИИ в Пловдив и е работила като хореограф и балетмайстор в ансамбъл „Сливен”. Тодор Гочев също е работил като солист в ансамбъл „Сливен” и е майстор на тракийския танцов стил. Любовта им към народните ни танци ги отвежда в Чикаго, където след няколкогодишни усилия и много репетиции създават ансамбъл „Хоро”.

В прохождането на ансамбъла в първите години помага българската православна църква „Свети Иван Рилски” в Чикаго, в която първоначално се провеждат репетициите. Постепенно съставът нараства на 40 души – мъже , жени и младежи, отдадени на любовта към българския фолклор. Репертоарът на ансамбъла е изключително разнообразен, представя танци от всички етнографски области на България в съпровод на чиста българска народна музика: Северняшка, Тракийска, Шопска, Добруджанска, Пиринска и Родопска. Танцьорите са облечени в красиви и колоритни традиционни костюми. Ансамбъл „Хоро” е добре познат на огромната българска общност в Чикаго и днес се е превърнал във визитна картичка на българите в Америка.Има множество изяви в българските православни църкви „Свети Иван Рилски” и „Света София”, на местни традиционни фестивали, на концерти, организирани от Американския център за културно наследство, както и концерти, посветени на Деня на славянската писменост и Българската култура.

През 2009-та година има изява пред българо-американската общност в Сейнт Луис , а през 2010-та година изнася концерти в Торонто и Монреал в Канада, осъществява концерти също и в Бостън, Детройт, Ню Йорк и на фестивала „ Коледа около света и празника на светлините” през 2013-та година в Чикаго. Всяка година в Деня на Независимостта на България, 3-ти март, ансамбъл „Хоро” изнася концерт пред българи и американци в престижната зала „Дейли Плаза” в Чикаго. Ето какво споделя за този уникален български ансамбъл, българката Кина Баговска, журналист от българския вестник „Сега”, който се издава в Чикаго: „ Ние, българите в Чикаго, всички сме благодарни на Ирина и Тодор Гочеви за техните талант, любов и вяра и за факта, че дори и далеч от родината, те намериха сънародници, в които любовта към българската традиция и фолклор са още живи и създадоха заедно ансамбъл „Хоро”, за да ни очарова и омагьосва.”


Антон Гърдев
gurdev@filibe.com
 

 

 

 

                                                  

 

а
 

                              Copyright © 2000 - 2013 filibe.com