ГЕГА НЮ ПРЕДСТАВЯ>>>

СЪНРАЙЗ МАРИНОВ ПРЕДСТАВЯ>>>


Антон Гърдев

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

СТРАНДЖАНСКИЯТ НАРОДЕН ПЕВЕЦ МАНОЛ МИХАЙЛОВ

 

Известният странджански народен певец Манол Михайлов е роден на 28 февруари 1959 година в село Граматиково, община Малко Търново.Завършва средно образование в град Малко Търново, а по-късно и висше образование в Химическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски”. От малък се влюбва в странджанската песен и запява едва на шест години. В гимназията в град Малко Търново създава битова група за автентични народни песни.На седмия окръжен събор надпяване „Странджа пее” е награден с почетна грамота.

Ключова роля в творчеството му на народен певец изиграва срещата  с голямата странджанска народна певица Магда Пушкарова.Тя става негова учителка. Манол Михайлов прави първите си записи през 1980 година в БНР със съпровод на Странджанската група.През 1983 година записва песни за „Балкантон”, а от 1991 година има активна записна дейност в Българското Национално радио. Бил е автор и водещ на фолклорни предавания в няколко телевизии.Носител е на златен медал „Капитан Петко войвода”, Златен медал на Съюза на независимите български писатели, Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци. Записите му в БНР на музикален и текстов фолклор наброяват над 500. Реализирал е две дългосвирещи грамофонни плочи, няколко аудиокасети и компакт диска.

Днес песните на народния певец Манол Михайлов са доказателство затова, че е запазено живо наследството на уникалния музикално-словесен фолклор на Странджа планина.
                                                                  Антон Гърдев

 

 

 

 

 

 

архив

Антон Гърдев
agurdev@abv.bg

 

 

http://balkanfolk.comРЕСТОРАНТ "АЛАФРАНГИТЕ" ПЛОВДИВ
ВИНАГИ ЧУДЕСНА
КУХНЯ..!


за резервации:
032/ 269-595


ЕТ Кристил - Оптик - 032/ 641 044

 

Copyright © 2012 Nextel Co