EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА
Ex Machina

/Великобритания/ 2015 /драма, фантастика/108 мин./
Режисьор: Алекс Гарланд
В ролите: Алисия Викандер, Оскар Айзък, Домнъл Глийсън, Соноя Мизуно, Кори ДЖонсън, Челси Ли и др.

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА ще ни отведе в едно бъдеще, което би могло да е утре, в интернет компания, която би могла да е „Гугъл“. Ще провокира нееднозначни реакции по една от най-актуалните и противоречиви теми в новите технологии – за изкуствения интелект и неговата човешка употреба.
EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА е напрегнат психологически трилър, в който Кейлъб (Домнъл Глийсън), 24-годишен програмист в най-голямата интернет компания в света, печели конкурс, за да прекара седмица в отдалечена база, собственост на усамотения изпълнителен директор Нейтън (Оскар Айзък). При пристигането си Кейлъб разбира, че ще участва в увлекателен експеримент с реален изкуствен интелект в света, поместен в тялото на красива жена робот – Ейва (Алисия Викандер). Задачата му е да проведе теста на Тюринг – Ейва ще го премине, ако успее да накара Кейлъб да повярва, че тя е човек. Със задълбочаването на отношенията между Кейлъб, Ейва и Нейтън истини, емоции и мотиви започват да се размиват. Филмът е режисьорският дебют на англичанина Алекс Гарланд, добил световна слава още 26-годишен с романа „Плажът“ (екранизиран няколко години по-късно по негов сценарий и с Леонардо ди Каприо в главната роля).  Сценарист е и на „28 дни по-късно“, „Проектът Sunshine“, „Съдия Дред“ и др. За Гарланд, който е в авангарда на популярната култура в родината си, EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА е изцяло авторски проект – той го замисля,  написва сценария, проектира робота и участва във всеки

етап от създаването му. По собственото му описание филмът „разказва за трима души, в чийто отношения бързо се появяват пукнатини и те се обръщат един срещу друг. Те ще изпитват волята си един срещу друг, ще се опитат да разгромят другите психологически и да се защитят от отправените обвинения“. В крайна сметка, няма нищо по-човешко от волята за оцеляване.
Какъв ли ще е резултатът? Може ли наистина една машина да притежава съзнание? Дали компаниите не събират данни, които, в крайна сметка, се използват срещу човека? Дали бъдещето не е по-близко, отколкото си мислим? EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА поставя повече въпроси, отколкото дава отговори.
В ролите ще видим Алисия Викандер („Седмият син“, „Ана Каренина“), Оскар Айзък („Истинският Люин Дейвис“) и Домнал Глийсън („Въпрос на време“, „Несломен“, „Хари Потър и Даровете на смъртта“). Оскар Айзък и Домнъл Глийсън участват заедно и в предстоящия „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. 
 

 

 

 Домнъл Глийсън и Оскар Айзък

 

Copyright © 2015 Nextel Co