архив
agurdev@abv.bg 

25 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛЕН 
ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ “ТРАКИЯ”

Tony / е-mail: agurdev@hotmail.com

Повече от 25 години ансамбъл “Тракия” е сред водещите фолклорни ансамбли в страната, превърнал се в емблема на Пловдив.

Днес открито можем да кажем, че той отразява най-добре богатството на фолклорното изкуство в Южна България. Ансамбъл “Тракия” е професионален художествен състав, състоящ се от танцьори, певци и оркестранти, които са студенти и бивши възпитаници на Академията за музикално и танцово изкуство.

Негов създател и творчески реализатор е професор Кирил Дженев, дългогодишен художествен ръководител на състава, оставил трайно наследство с оригиналната си хореография и уникалните си музикално-сценични песни.

Тук са работили някои от най-известните композитори на народна музика: доц. Стефан Мутафчиев, проф. Николай Стойков, проф. Николай Кауфман, Коста Колев, Тодор Пращаков.

Сегашен ръководител на ансамбъла е Даниела Дженева, диригент на народния хор е Димитър Христов, а диригент на народния оркестър е Цветан Цветков. Те създават едно оригинално и неповторимо единство, включващо в себе си модерни музикални и танцови форми и автентични образци от традиционния ни фолклор.

>>

 

Tony / е-mail: agurdev@hotmail.com

Спектаклите на “Тракия” ни завладяват с магично пресътворяване на народните песни, танци, ритуали и легенди от всички краища на България. Музикалните критици определят ансамбъла като новатор в жанрово и стилово отношение, с оригинална хореография и личен стил.

Съставът е гостувал в повече от 40 страни по света - Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир.

Реализирал е няколко плочи, компактдискове, аудиокасети и художествени филми. Под вещото ръководство на талантливия композитор и диригент Стефан Мутафчиев, ансамбълът достига апогея на творческите си възможности: участие в записите на световноизвестния компактдиск “Мистерията на българските гласове”, концерт в прочутата зала “Олимпия” в Париж, номинация за наградата Грами, трето място в класацията на списание “Билборд”.

С голям интерес се очаква новият компактдиск на ансамбъла, съдържащ фрагменти от най-известните танцови песни, които той е представил и  не издавани до сега композиции, на доц. Стефан Мутафчиев.

Дискът се издава от музикалната компания “Гега ню” и ще се появи на музикалния пазар през месец февруари.

 

 

Антон Гърдев