РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

  

 РЕСТОРАНТ "АЛАФРАНГИТЕ" ПЛОВДИВ
ВИНАГИ ЧУДЕСНА
КУХНЯ..!


за резервации:
032/ 269-595

 

ТРАКИЙСКАТА НАРОДНА ПЕВИЦА ДАРИНА СЛАВЧЕВА

Дарина Славчева е родена на 25.04.1981 година
в Стара Загора.

Любовта към българските народни песни наследява от родителите на майка й Коста и Димитра Султанови от ямболското село Генерал Инзово. На пет години е приета в Детско-юношески фолклорен ансамбъл “ Загорче “ в Стара Загора. По-късно участва като солистка към Оркестъра на Центъра за работа с деца в родния й град.Известната тракийска народна певица Кичка Савова й дава много добра фолклорна подготовка и й показва верния път в народната музика.Първата песен, която Дарина изпява е бавната жътварска песен “ Пиле пее по небето “. На 13 години е приета в Националното училище за фолклорни изкуства в град Котел,а от втори курс е солистка в концертните изяви на училището. През 1997 година на конкурса “ С песните на Вълкана Стоянова “ прочутата народна певица Вълкана Стоянова забелязва таланта й и става нейна учителка. За работата си с нея Дарина споделя: “ Вълкана е мой кумир в народните песни.Сама е обработвала много от песните, които изпълнява. Тя е певица с класа. Недостижимо духовно явление! “ В трети курс става ученичка на Стефка Георгиева, преподавателка в училището в Котел.

В четвърти и пети курс Дарина Славчева постоянно се явява на конкурси и печели награди и призове: приз на конкурса “ С песните на Вълкана Стоянова “ през1999г.; първа награда на конкурса “ С песните на Петкана Захариева “ в Стара Загора; първа награда на конкурса “ С песните на Атанаска Тодорова “ в Чирпан; първа награда на конкурса-надпяване “ С песните на Радка Кушлева “.

След като завършва НУФИ
в Котел, Дарина Славчева е приета в АМТИИ – Пловдив – “ Изпълнителско изкуство “ ( Народно пеене ).Тук има щастието да работи с професор Анка Кушлева. От 14.10.1999г. е певица в Хора на ансамбъл “Тракия”, а една година по-късно става негова солистка.

Дарина Славчева има множество изяви и записи с известни фолклорни формации и изпълнители: “ Мистерията на българските гласове “ с диригент Ваня Монева; ансамбъл “ Хоро “ при ДНА – Пловдив; оркестър “ Орфей “ с ръководител Георги Янев; оркестър “ Тракия “ на Иво Папазов; оркестър “ Сакар “ с ръководител Даниел Кехайов; оркестър “ Южни ритми “ на Тодор Кожухаров; оркестър “ Зорница “ – Стара Загора; трио “ Румен Родопски “; ансамбъл “ Елика “ – Пловдив. Участва с вокални квартети и квинтети за различни музикални проекти: с Темелко Иванов ( кавал и глас) с песни на Вълкана Стоянова; участие в записа към спектакъла “ Сътресение “ на Мариус Куркински; участие в проекта “ Ориент експрес “ ( Дания ); участие в музикални проекти в Холандия и Германия. Записала е над 50 народни песни с обработки на различни музиканти: Костадин Генчев, Ради Радев, Димитър Христов, Стоян Пауров, Димитър Лавчев, професор Милчо Василев в съпровод на Оркестъра на БНР с диригент Христофор Раданов. След като завършва магистърската си степен, работи като преподавател в АМТИИ –Пловдив. За народната музика Дарина Славчева споделя: “ Българският фолклор е един неизчерпаем извор и колкото повече гребеш от него, виждаш колко по-чист и съвършен е! Обичам да пея само истински народни песни.

 

За да чуете Дарина натиснете тук..!

архив

Антон Гърдев

agurdev@abv.bg

 

Copyright © 2010 Nextel