17.02.2014

Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000

a

Агенцията по заетостта отчита рекорден брой свободни работни места, докато безработицата расте

 

още новини в

мобилна
версия

Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000 за първи път в кризата и през януари те са били 401 233, отчетоха вчера от Агенцията по заетостта. За последно над 400 000 безработни е имало през януари 2006 г. - 432 308. От АЗ обясняват ръста на регистрациите заради мерките на трудовите посредници да се активизират обезкуражените да си търсят работа или да се възползват от възможностите за обучение и субсидирана заетост. Само за 2013 г. медиаторите са убедили 13 000 българи да се запишат в бюрата по труда. Бяха разкрити и над 400 изнесени работни места за посредниците в най-малките населени места.

Безработицата през януари е била 12.2%, което е ръст с 0.4 процентни пункта спрямо декември. "Основната причина за нарастването е традиционното увеличаване на потока от новорегистрирани безработни през януари вследствие на традиционното приключване на договори за субсидирана заетост в края на декември. Голяма част от работодателите също освобождават персонал в края на всяка календарна година", обясняват от АЗ. Ръст обаче е отчетен и на годишна база - през януари 2013 г. безработицата е била 11.9%. Само преди дни данните за безработицата отчете и НСИ, според които тя минава 13%, а безработните са почти 440 000. Разминаванията между двете институции идват от методологията. Статистиката изследва проблема на базата на интервюта, докато АЗ работи с реално регистрираните в бюрата по труда.

Безработните и безработицата обаче растат на фона на рекорден брой заявени в условията на криза работни места в реалната икономика, показват още данните на АЗ. През януари работодателите са обявили 10 968 свободни позиции и това е най-големият брой заявки от 2008 г. насам. Повече от половината (6773 места) са в частния сектор. Най-много са в преработващата промишленост (3725) и търговията (1377). Тези сектори обаче винаги са в челото по свободни позиции, тъй като в тях работят най-много заети, а и местата обикновено са за тежък труд с ниско заплащане и има голямо текучество.

ЗАЕТОСТ

Постъпилите на работа през януари са 16 692. От тях около 12 100 безработни са си намерили работа в реалната икономика. По програми и мерки, финансирани от бюджета и с пари от Европа, заетост е осигурена на едва около 4460 души. За сравнение година по-рано работа са успели да започнат 21 874 души, от които на субсидирани места - 11 870. Данните показват, че проблемите с края на първия програмен период и липсата на договор за втория, както и малкия бюджет за плана за заетост, вече започват да се усещат. Поради липса на финанси социалното министерство ще има все по-малко възможности да влияе положително на пазара на труда. /Сега/


 
"ИЗИДОР" търговията на фаянс и теракота

Задържаната държавна служителка изнасяла тайни за СРС-та, получавала до 3000 лева на месец

a

Служителката от служба ДАТО Антоанета Първанова е задържана.

Това е станало вчера на съвместна операция на прокуратурата и ДАНС със съдействието на служба ДАТО. Тя е задържана на работното си място, стана ясно днес на пресконференция.

Жената приемала заявленията за прилагане на СРС-та. Тя въвеждала данните от искането в електронен регистър, правила е проверки и е отпечатвала талон, след което искането се придвижвало напред.

Първанова е спипана благодарение на въведената на 16 януари система за сигурност. Обвинена е за изнасяне на държавна тайна, каза на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

На месец за незаконната си дейност Първанова получавала един вид "абонамент" - между 500 и 3000 лева. Задържани са още двама души, заподозрени като "абонати", както и нейният зет, който действал като посредник.
/Труд/

Агитки палят страната

a

Подготвят погроми в София, Кърджали и Видин под диктовката на Борисов

След погрома в Пловдив, при който потрошиха Джумая джамия и шестима се озоваха в болница, а над 100 бяха арестувани, ултраси подготвят подобни сблъсъци в цялата страна, като така поставят на карта етническия мир.

Това стана ясно от интервю за Нова тв на двама от организаторите на т.нар. протест в града под тепетата – лидера на Сдружението на футболните привърженици Елена Ваташка и ексшефа на фен клуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето. В ефир Дучето заяви, че се подготвя стълпотворение на фенове на 19 февруари в София, под предлог че ще отбелязват годишнината от смъртта на Левски. На 25 февруари и 7 март пък щели да правят протести в Кърджали и Видин, като дадоха да се разбере, че Пловдив е бил само тренировка, а списъкът с градовете, в които ще има стълпотворение от ултраси, далеч няма да свърши дотук.

Макар Дучето и Ваташка да отрекоха, че поставят на карта етническия мир, те реално признаха, че подготвяните от тях протести са именно на етническа и религиозна основа

Тъкмо на такъв принцип ще са събиранията в Кърджали и във Видин. Така например на 25 февруари, когато ултрасите планират да се изсипят в Кърджали, в местния съд ще бъде гледано дело по иск на мюфтийството за връщане на имот. Подобно дело ще бъде гледано и в съда във Видин на 7 март. „Ние сме обявили подкрепа навсякъде, но не искаме да обявяваме протести, защото този път може да ни спрат или да дойдат 5000 полицаи. Казваме на хората, че има такова нещо, а те решават”, обяви Ваташка, която отказа да поеме отговорност за погромите в Пловдив. Подобна отговорност отказа да поеме и Дучето, който през цялото време твърдеше, че футболните фенове просто подкрепяли навсякъде, където виждали неправда.

Това далеч не е първият път, в който непосредствено преди избори започва заиграване с етническия мир. В кампанията преди парламентарния вот през 2009 г. Бойко Борисов се застъпи за възродителния процес по Татово време, като заяви, че не виждал нищо лошо в целите му, а единственото грешни били методите. Според източници от обкръжението на лидера на ГЕРБ зад сегашната активност на ултрасите също стои Борисов, който лично дърпа конците им. Това се потвърждава и от факта, че още в петък, при погромите в Пловдив, стана ясно, че кметът на града е разрешил провеждането на протеста въпреки предупрежденията, в това число и от МВР, че са възможни сблъсъци. Градоначалникът на Пловдив Иван Тотев е от ГЕРБ и е сред любимците на Борисов. По този начин обаче експремиерът само потвърждава разкритията на опонентите си, че ГЕРБ е партия на мафиоти, съставена от мутри и агенти на ДС. Целта на подготвяните погроми е да се разклати кабинетът и да бъдат предизвикани предсрочни избори

на които да бъде проведен и лансираният от пионката на Борисов на „Дондуков” 2 Росен Плевнелиев референдум за промяна на конституцията. Както вече „Монитор” писа, идеята на коалицията „Мишо Бирата” между Борисов, Георги Първанов и патериците им от Реформаторския блок е чрез референдума да се стигне до свикването на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция и да въведе президентска република, като Борисов се цели към поста държавен глава. Срещу това пък той е обещал на Първанов, по досие Гоце, да му помогне да овладее БСП и съответно да стане премиер. /Монитор/

С промяна в дневния ред управляващите направиха реверанс към "Атака" в замяна на кворума

a

 

С промяна в дневния ред управляващите направиха реверанс към "Атака" в замяна на сутрешния кворум на извънредното заседание. С гласовете на БСП и ДПС в дневния ред на днешното заседание на парламента беше включена исканата от Волен Сидеров декларация за осъждане на изказването от петък на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Отказът на ръководството на парламента да я вкара вчера в дневния ред стана повод хората на Сидеров отново да бойкотират кворума и заседанието да се провали.

В програмата на парламента беше включен и проект на декларация на Народното събрание "във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, политическа и религиозна основа", предложен от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

В петък, след като беше отхвърлено искането на ДПС в изборния кодекс да се разреши кампания на чужд език с превод, Хюсеин Хафъзов обяви, че ще следва пътя Осман Калъч, Ахмед Давутоглу, Нури Адалъ и Ахмед Доган, част от които са били осъдени за шпионаж. "Атака" поиска това поведение да бъде осъдено остро от парламента. Същевременно вчера пред БНР Миков коментира, че в тази обстановка, с оглед и на задаващия се ден на Апостола на свободата, е необходимо Народното събрание да направи едно усилие, усилие на отговорните народни представители, на отговорните политически сили – не само тези, които са в парламента, за да си спомним наистина завета на Апостола за република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение. И допълни, че ако не се случи това, ескалацията ще продължава, защото "всеки ще се опитва на тази вълна на ескалацията – на етническо, на религиозно, на политическо противопоставяне, да реализира някакъв свой интерес, който може да се окаже след време, че е бил твърде лъжовен".

Двата документа ще бъдат обсъдени в 15 часа по решение на парламента. Тогава се очаква да се е върнал председателят на парламента Михаил Миков, който от вчера е на посещение в Хърватия.

Извънредното заседание на парламента днес започна с кворум от 127 депутати. В залата бяха всички представители от "Атака" начело с лидера им Волен Сидеров, а депутатите от ГЕРБ влязоха едва след откриването на заседанието.

Парламентът продължава обсъждането на второ четене на текстовете от новия изборен кодекс. /Дневник/

 

Copyright © 2000 - 2014 filibe.com