"КЪРВАВ ДИАМАНТ"

"Blood Diamond"

/ САЩ / 2006 /екшън, драма/
Режисьор:
Едуард Зуик

Сценарий:
Чарлз Левит, Чарли Мичъл, Едуард Зуик
Оператор: Едуардо Сера
В ролите:
Леонардо ДиКаприо, Джимон Хунсу, Джиенифър Конъли, Джеймс Пърфой, Арнолд Восло, Стивън Колинс, Майкъл Шийн

Премиера в България
26 януари 2007

Колегите му Джимон Хунсу (“Амистад”, “Хотел Руанда”, “Ерагон” и Дженифър Конъли (“Оскар” и “Златен глобус” за “Красив ум”) също се справят перфектно.

Леонардо ДиКаприо

Действието се развива през 1999 година в Сиера Леоне, където гражданската война се подхранва от контрабандата на “кървави диаманти” продавани на западни купувачи и с получените пари се купува оръжие.  Главните герои са Дани Арчър (Леонардо ДиКаприо) южноафрикански наемник и Соломон Ванди (Джимон Хунсу) местен рибар. И двамата са африканци, но техните истории са различни, докато съдбата не ги събира в едно приключение по следите на рядък розов диамант, който може да промени живота им. Докато се намира в затвора заради контрабанда, Арчър научава, че Соломон, който е отвлечен и принуден да работи на диамантените кариери е намерил и скрил изключително ценен камък. С помощта на Мади Боуен (Дженифър Конъли) – американска журналистка, чийто идеализъм е повлиян от Арчър, двамата мъже предприемат пътуване през територията, обхваната от конфликти. Това пътуване може да спаси семейството на Соломон и да даде шанс на Арчър за по-добър живот.
Дженифър Конъли

“Кървав диамант” продължава темата за Африка от филми като “Хотел Руанда” и показва етническите конфликти и ужасите на гражданската война на черния континент. За разлика обаче този филм е едно романтично приключение с политически бекграунд, без да внушава дълбоко, че причина за мизерията на Африка е ролята на Запада. Филмът е по сатаромодному вълнуващ и добре направен. Някои критици твърдят, че това е най-добрият филм на режисьора Едуард Зуик (“Легенди за страстта”, “Последният самурай”) досега, заради баланса между звездния блясък и социалната ангажираност. Сцените на кръвопролитие са заснети на ръка и зрителя се озовава в центъра на действието. Зуик показва и трагичния начин по който се вербуват войници – момчета, въоръжени с автомати и снабдени с алкохол и наркотици се превръщат в безгрижни убийци. Актьорското присъствие е забележително. Леонардо ДиКаприо бе номиниран за “Златен глобус” за тази си роля и за ролята във филма на Скорсизи “Другата страна” и въпреки, че не получи награда, отзивите за играта му са повече от положителни.

Леонардо ДиКаприо и Джимон Хунсу


Леонардо ДиКаприо и Дженифър Конъли

Copyright © 2007 Nextel Co