"PLANET OF THE APES"

"ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ"

Участват Марк Уолбърг, Тим Рот, Хелена Бонъм-Картър, Естела Уорън и Майкъл Кларк Данкън

Режисьор Тим Бъртън

Тим Бъртън (“Батман”) преоткрива класическия роман на Пиер Бул по който са правени и преди филми. Бъртън започва филма със знаменитото начало – пилот се приземява на странна планета и се оказва в свят в който хората са подчинени на маймуните. Впечатляващи във филма са уникалната визия и стил на Бъртън, а също и страхотните визуални ефекти.

Светът отново е завладян от маймуните. Римейкът на класиката от 60-те “Планетата на маймуните” с бюджет от 100 милиона долара, направи зашеметяващ старт в Щатите и обещава да стане хит и в Европа. Въпреки, че феновете няма да го разпознаят, носителят на Оскар Чарлтън Хестън, който игра ролята на човек в оригиналната версия сега участва и в римейка, но този път в ролята на маймуна. 76-годишната икона на Холивуд играеше ролята на човека астронавт Тейлър през 1968 година. В новата версия ролята на Тейлър се изпълнява от Марк Уолбърг, а Хестън е предводител на армията на маймуните, който иска да затрие човечеството от лицето на планетата. Според Хестън, да бъдеш включен в римейка е голям комплимент. Той очаква новата версия да бъде така добре приета от аудиторията както и първата.

Сега Хестън живее в Холивуд заедно с 56-годишната си съпругаЛидия, и се наслаждава на спомените за оригиналния филм. “Това беше огромен успех, една от най-добрите роли в кариерата ми.”, казва артистът, “Почти във всички сцени бях бос и гол, качваха ми се разни горили, оковаваха ме с вериги, замеряха ме с камъни, дори и ударите с гумените камъни ми причиняваха болка, заливаха ме с огнени струи, после ме хващаха с мрежа и ме друсаха нагоре-надолу.”

Гримът на Чарлтън Хестън в новия филм е перфектен. Полагането му отнема около час-два. Само очите му могат да подскажат на зрителя, че това е актьорът спечелил Оскар за ролята на Бен Хур. “Външният вид оказва странен ефект. Когато дойдеше време за обяд всички видове животни и хора сядаха заедно. Хората бяха на една маса, шимпанзетата на друга и на трета горилите.” Казва актьорът. Превръщането на хората в маймуни е доста сложен процес. На изпълнителите на главните роли Тим Рот, Чарлтън Хестън, Хелена Бонъм Картър и Пол Джиамати им отнема 4 часа на ден за да обличат костюмите си.

Пол Джиамати се оплаква от зъбните протези, които трябвало да поставя всеки път и да тренира говор с тях тъй като протезите пречели на изговарянето на звуци като “п” и “в”. Въпреки грима на шимпанзе, Хелена Бонъм Картър даже си спечелила ухажори. Тя казва: ”Очевидно някои хора ме намират странно по-привлекателна когато изглеждам като шимпанзе.”

   

Нови филми  | Кафе | Цени | Контакти | Познай и спечели | home |