Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Бронираният шлифер
 

Премиерът беше ударен в най-неподходящия момент, но успя да нанесе ефектен контраудар

 

Любослава Русева

 

Сюжетът е като копиран от политическа кримка:
4 март 2015 г. В деня, когато шефът на ФБР Джеймс Коми пристига в България, за да се срещне с премиера Бойко Борисов, не кой да е, а министърът на вътрешните работи подава оставка. Веселин Вучков прави това в края на заседанието на правителството, без да е уведомил предварително министър-председателя. Така мотивите за оставката и ритуалният акт на подаването й са надлежно записани в стенограмата, за да станат публично достояние.
От стенограмата се разбира, че вътрешният министър повдига въпроса за нова процедура за избор на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и директор на агенцията за подслушване и следене ДАТО. Борисов обаче отхвърля предложението за ключови кадрови промени в сектор „Сигурност“, като посочва и отрицателно становище на правната дирекция в Министерския съвет. След кратко пререкание с премиера Вучков обявява, че напуска правителството. „Няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел“ - ядосано отвръща Борисов.
Малко по-късно премиерът вече е „на черешата“. По време на брифинг с гостуващия президент на Азербайджан Илхам Алиев той дори не успява да сдържи нервите си: „В ден, в който по покана на ДАНС тук е шефът на ФБР, да се повдига тая тема, като я няма като точка в Министерския съвет, след като на посещение е стратегически важен президент с всичките си министри, те ме занимават с ченгеджийски номера, с дребнички такива проблеми да ме вкарват да се обяснявам аз! То политическо правилно ли е това, подкрепящо правителството ли е, изнудване ли е?!“ Видимо гневен и на много висок тон, премиерът казва, че не заслужава „в днешния ден да ми правят тия номерца и да ми задават гатанки“, а накрая отсича: „Ако разбират по-добре от мен, ако считат, че могат по-добра стабилност да излъчат в България, ако си мислят, че някой с приказки те го държели... от една година, ако са ме държели, щяха да ме съсипят. Държели ме... за шлифера, да речем!”
Въпреки демонстрацията с оставката часове след заседанието на правителството Вучков не я депозира в писмен вид в парламента. Вместо това се остави да бъде „убеждаван“ от... председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и от шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов. Цветанов даже натъртва, че оставката не е окончателна, същото казва и Кънев.
Междувременно дежурните шамани са стегнали редиците, за да обяснят в един глас колко достойна е постъпката на Вучков. „Зад първата сериозна криза пред кабинета прозира дългата ръка на ДПС“, категорично е триото Огнян Минчев - Евгений Дайнов - Даниел Смилов. Минчев подкарва и познатите клишета за „мъртвата хватка на мафията“, а мъглявото образувание, самонарекло се „Протестна мрежа“, започва да готви протести в защита на министъра (!?) под мотото „Страхът от промени и чадърът над силните в ДАНС, ДАТО и главния секретар на МВР няма да разградят модела „Кой“. Внушението е ясно - премиерът Борисов е зависим от ДПС, за чиито хора минават Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев, и прави нещо като годежен подарък на движението за подкрепата му при гласуването на 16-милиардния дълг.
На следващия ден обаче Борисов не просто разсейва тези съмнения, а предприема изненадващ контраудар. Той обявява, че ще предложи вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова да заеме и поста на вътрешен министър, както и че вече е склонил да поиска оставките на Лазаров и Писанчев. На пръв поглед прилича на отстъпление пред реформаторите и групичката превратаджии (за тях ще стане дума след малко), но далеч не е така. По няколко причини:
Бъчварова е топлата връзка между ГЕРБ и Реформаторския блок, тя се ползва и с подкрепата на протестиралите срещу предишното правителство. По-важното – на икономическо-медийния кръг, който стоеше и продължава да стои зад тях. В същото време тя е близка на премиера, чрез нея той ще поеме МВР на ръчно управление, защото е пределно ясно, че е външна на сектора.
Със смяната на Лазаров и Писанчев Борисов опроверга зависимостта си от ДПС и така изби от ръцете на онези, които клатят лодката, козовете да го атакуват през сектор „Сигурност“. Групичката е добре известна. В нея влиза запасният генерал от ДСБ Атанас Атанасов, който пусна мухата за разработката „Червеи“, за да превърне в мишени главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. Тук е и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който си повярва, че може да оглави вътрешното министерство. И - най-сетне! - предводител на отбора, в който влизат и негови кукли на конци от партията, е бившият МВР шеф Цветан Цветанов.
Овладяването на МВР отново от Цветанов и неговите хора вече изглежда невъзможно, въпреки че шефът на ПГ на ГЕРБ, който е с ефективна присъда на две инстанции, плете кошницата си от няколко месеца. Вярно, скъса се да пътува до Брюксел, Берлин, Барселона и Щатите, където пак присъства на молитвената закуска с Обама, но очевидно международните контакти никак не помогнаха. Демонстрацията пред шефа на ФБР, която със сигурност не е била тайна за него, допълнително настрои Борисов срещу „ченгеджийските“ планове. Нищо чудно премиерът вече да се замисля как да се отърве от този камък на шията...
Впрочем Вучков беше заместник на Цветанов в първото правителство на ГЕРБ, а като министър продължаваше да бъде зависим от своя бивш началник. Намекна го самата Румяна Бъчварова, когато каза, че „е използван от хора, които искат свои кадри на определени постове и искат да притиснат премиера“. Да не забравяме също, че Вучков не отрече лъжите на Атанасов за поголовното подслушване на протестиращи. Напротив, допълнително задълбочи съмненията, за да бъдат ударени тъкмо главният секретар на МВР и шефът на ДАНС. „Убеден съм, че по отношение на протестиращите от 14 юни 2013 година имаше мероприятия, но дали са се състояли само в предупредителни протоколи, дали е имало експлоатирани СРС, на този етап не бих могъл да го твърдя със сигурност преди пред мен да има представени писмени документи.“ Хем вече убеден, хем още чака писмени резултати?!
 

И Бойко Борисов има защо да почерпи: чрез Румяна Бъчварова ще поеме МВР на ръчно управление

 

Подалият оставка вътрешен министър Веселин Вучков винаги е бил човек на Цветан Цветанов

 

Към връзката на Цветанов със случилото се на 4 март отвежда и друга интересна подробност. Неговият най-верен човек в ПГ на ГЕРБ - депутатът от Русе Пламен Нунев, с когото два пъти посетиха молитвените закуски на Обама, спешно предложи смяната на Лазаров и Писанчев. Комичното е, че го направи още при първото четене на новия Закон за МВР, та се наложи да оттегли предложението си, защото е абсурдно да се правят сериозни рокади преди окончателното приемане на промени. Самият Цветанов пък продължи да настоява за смяната им, влизайки в открит разнобой с мнението на партийния си началник, който на няколко пъти ги защити.
Нали не се заблуждавате, че в случая не ставаше дума за реформа на спецслужбите, а за настаняването в тях на хора, близки до Цветанов - Атанасов - Андреев и прочие любители на „ченгеджийските номера“? Борисов обаче успя да отстрани Вучков, да тушира влиянието на Цветанов, да угоди на реформаторите. Успя да угоди и на президентските приятелски кръгове (тук е мястото да се припомни, че Плевнелиев също „скочи“ срещу Лазаров и Писанчев), както и на залиняващия анализаторски център на бившия лидер на ДСБ Иван Костов в НБУ (когато чуете Атанасов, мислете за Костов!). И заедно с това максимално да се възползва от аматьорския натиск, който по същество създаде предпоставки безболезнено да извади от МВР и от службите лицата, за които го обвиняваха във връзки с ДПС.
Това е изключително лукав ход, с който в крайна сметка Борисов постигна най-важната си цел - еднолично да поеме сектор „Сигурност“. Както написа бившият здравен министър в кабинета „Костов“ д-р Илко Семерджиев: „Вучков и сие определено бяха несръчни, но ситуативният нюх на Борисов не може да не бъде признат - отигра ситуацията с инстинкта на хрътка, надушила кокал; изцяло в своя полза.“ Пък нека реформаторите скачат от радост, че дотук се било стигнало след задълбочен и продължителен разговор между Радан Кънев и премиера...
Че последният обърна негативите от тази кримка напълно в своя полза и изцяло по собствено усмотрение, стана ясно и от политическите реакции:
„Надяваме се тези решения на премиера Борисов да са поставили точка и за шлифера му, и за каквито и да е други части, които някой, Бог знае кой, държи“, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Депутатите от ГЕРБ, контролирани от Цветанов, не скриха изненадата си от номинацията на Румяна Бъчварова, за която научиха от изявлението на лидера в парламента. Атанас Атанасов също изглеждаше доста учуден и разочарован, но все пак устата му намери сили да промълви: „Много добро решение!“ Съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов пък бяха абсолютно шашардисани и нарекоха номинацията „шега“, докато зам.-председателят на АБВ Румен Петков окончателно затвърди впечатлението, че Борисов е взел решението си еднолично: „Доста неприемлив е подходът на правителството да поставя пред свършен факт Народното събрание по ключови въпроси. Това какво означава - че всъщност вътрешният министър е на ръчно управление при министър-председателя?“
Е, точно това означава! Независимо кой какви сметки си е правил за злепоставянето на премиера именно в деня, когато тук беше шефът на ФБР, сценарият удари на камък. Или поне засега. Предвид наближаващите местни и особено президентски избори, не е зле Борисов да уточнява, че шлиферът е брониран.

 Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2014 Nextel