Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

“Землянка”, или дотам и обратно
 

Хората зад малкото онлайн радио нямат нищо общо с героите на Толкин, но и те са способни на геройски дела

 

Елица Димова

 

Противно на всички очаквания и градски легенди вместо надолу към мазето с хобитово очарование и слава ние катерим пореден етаж нагоре. Андрей поддържа добро темпото и почти като Толкинов герой сервира изненадите само във върхови моменти. “Не се чуди, вече сме радио “Таванка”, смее се той и завърта ключа на таванско помещение в сграда, разположена в сърцето на София. В този миг подземният имидж на онлайн радио “Землянка” напълно рухва: бели стени, големи прозорци, панорамни градски гледки и само опакованите с чували от юта стени напомнят за ъндърграунд мисията на джобната медия.
За „Землянка“-та се говори отдавна, но се знае малко. Или поне не от хората, които започват и завършват деня си като в онази песен от началото на 80-те - „с първа програма“. Историята им е по младежки наивна, безразсъдно смела и пълна с възходи и падения. Основните цел и идея обаче са едни и същи от старта им през 2009 г. до днес: „Землянка“-та да бъде притегателна междукултурна точка за цветни, нестандартни и хора с интересна и различна гледна точка към света. С други думи, онлайн каналът предлага музика, която не звучи в традиционните медии, култура - встрани от „ежедневния афиш“, и публицистика от чисто нови остриета в жанра. И всичко това подчинено на професионални правила, стандарти и програмна схема като на „големите“.
Онлайн ъндърграунд
У нас онлайн каналите създадени от ентусиасти и излъчващи музика 24 часа в денонощието, трудно могат да бъдат преброени. Но радиостанциите в мрежата създадени по образ и подобие на традиционните, са по-малко от пръстите на едната ръка. През пролетта на 2011-а студентското онлайн радио „Реакция“ привлече общественото внимание с няколко светкавични новини около шумната дискусия за съществуването (или не) на Ботаническата градина на СУ в Балчик. За една нощ радиото се превърна от извънучебно забавление в истинска медия, но нямаше кой да последва примера му. Всъщност опити имаше, но до един дадоха на късо. Единствено четирима приятели и състуденти, затворени в едно мазе на ул. „Добруджа“, от 2009 г. насам се опитват да я карат по-сериозно и по всичко личи, че успяват.
„Бяхме шепа приятели – все още студенти във Факултета по журналистика, и често с Дорейд Ал Хафид си говорехме, че има страхотна нужда от алтернативна медия, която да бъде по-вглъбена в случващото се около нас. Без значение дали говорим за музика, книги, изкуство, свят, политика или спорт. Платформа, която да бяга от масовия вкус и да показва богатството на онези стилове, групи, филми, заглавия, събития, истории, факти, горещи точки и др., които не намират място в традиционните медии. Или пък новини, които дежурно отпадат от вечерните тв и радиоемисии“, споделя Цвета Варадинова.
В онзи момент по-лесно е да направят печатно издание, в което да задълбаят в посоката, която искат, но „Землянка“ нямаше да е същата, ако всичко беше толкова лесно. „Понеже сме луди глави, вместо да правим онлайн радиото от дневната на някой от групата, решихме да си наемем помещение. Взехме мазето и го напълнихме с любимите си книги, музикални дискове, апаратура - който каквато имаше, приятели носеха подаръци, даваха съвети, учехме се взаимно на по-техничарските неща и всичко изглеждаше готово за големия старт. Още тогава всички работехме и можехме да си плащаме наема, както и авторските права от джоба. Направихме пробите и дни преди да срежем лентата, „Землянка“-та се наводни.“
Срещу течението
Потъва всичко – дискове, апаратура, книги, както и мечтата на Цвета – човека, който отговаря за книжните ревюта в медията, да създаде малка библиотека в студиото, която да бъде удобна културна спирка в сърцето на града. „Чета много и често приятели ме търсят за препоръки, затова искам да има място, на което да споделя най-добрите книги, до които съм се докоснала“, допълва момичето, което още се инати и не се отказва от мечтата си. И докато Цвета и Дорейд газят водата на потъващия кораб, а част от екипа се разотива, в мазето се появява Андрей. Определя себе си като „професионален радиослушател“. „Страшно много обичам да слушам радио. Не ми е същото да си пусна любимата музика вкъщи – усещането е различно. Затова пристрастено години наред слушах българската програма на Rfi радио и щом я закриха, не можех да си намеря място“, обяснява Андрей Аспарухов, който днес реди и пуска музиката по радио „Землянка“. Чул от приятел на приятел, той стига до наводненото мазе и предлага помощта си. Учил е финанси и икономика, работи на парче „пиарски неща“, тонрежисьорски пулт вижда за първи път в онлайн радиото и се обучава в движение. „Учех между ремонта, създаването на новия сайт, реденето на програмата, набирането на водещи и оформянето на необходимите документи, разрешителни за права и др.“, допълва Андрей, който прекарва между 6 и 12 часа в студиото.

Възстановят мазето от нулата – Веселин Митев от „Исихия“ изработва приказните хобитовски глинени сводове и дупки в стените, приятели отново помагат и на „Землянка“ някак й потръгва през 2012 г. В ефира се завъртат двете публицистични предавания „Шило и шумки“ с Драгомир Иванов и „Глобални гласове“ с Методи Герасимов, които нажежават мрежата до червено. Обсъждат се теми и проблеми отвъд фасадната ангажираност на публичното мнение с краткотрайни и манипулирани скандали, гостуват и познати лица от малкия екран, и експерти, и неочаквани  коментатори. Оттогава до днес и филмите в предаването за кино са предимно ирански, индийски, скандинавски и
 

 

 

 турски, но много далеч от тв сериалите. Музиката по правило е различна: дъб степ, чилаут, готик, метал, класика, етно. С времето и предаването „Музиката е свободна“ добива особена популярност с амбицията си да открива и да предлага на слушателите най-качествените албуми за свободно (легално) сваляне в интернет. „Много автори лицензират произведенията си под Crearive Commons и предлагат свободно своето творчество. Те не са промотирани от музикални компании и техните права върху собствените им произведения не са купени. Много от тях въобще не са аматьори, а напротив – талантливи и интересни музиканти. Някои по-малки музикални компании също издават свободни албуми, за да популяризират своите изпълнители, а други компании - така наречените интернет лейбъли, са се посветили на издаването на музика единствено в дигитален формат и разпространяването й в мрежата. Повечето такива лейбъли са напълно безплатни, други искат заплащане, а трети приемат малки дарения“, обяснява концепцията на предаването си водещият dj Altais.
Тавански истории
Внезапно радио „Землянка“ се озовава на тавана, след като интересът към медията се засилва, а предложенията за авторски предавания се трупат и мазето отеснява. Следва и хакерска атака на сайта, която трие почти целия архив и Цвета и Андрей решават, че е ред на новото ново начало на радиото. Пък дори и в противовес с името „Землянка“ – на тавана.
„Мястото беше емблематично за нас – ъндърграунд е, намеква, че дълбаем надълбоко в темите, но няма нищо партизанско като замисъл - смее се Андрей. - Много по-важно е това, към което се стремим: да бъдем общност от съмишленици, макар и различни в интересите и вкусовете си. Неслучайно се наричаме блог-радио, защото с Цвета и Дорейд даваме основата: техническата поддръжка, мястото за срещи и идеи, посоката, ако щеш, а студиото е просто платформа за автори с интересни виждания. Без значение дали говорим за журналисти, диджеи, актьори, или просто отдадени на хобито си киномани, меломани, спортни фенове и др. И най-хубавото е, че сме различни – сред нас има всякакви хора: графични дизайнери, доброволци като мен, студенти, монтажисти, репортери, диджеи, продавачи в магазин и такива, които още работят върху себе си...“, намига Андрей.
Преди време студиото на „Змлянка“ се превърна за малко и в дарителски пункт, в който хората носеха най-необходимото за сирийските бежанци от лагера в Пъстрогор. „Затова смятам, че тук не сме екип, а общност от приятели и съмишленици. Всички сме граждански активни, ангажирани социално и знаем какво е да оцеляваш с малко“, усмихва се тонрежисьорът, намеквайки за тоталната липса на реклами в ефира на радиото. „Може да има някога, но само на събития и инициативи – алтернативни музикални или културни фестивали, дискусии и семинари, които на нас самите да са ни интересни. Но не и спотове за прах за пране и бира“, категорична е и Цвета.
Некомерсиалният характер на медията, полупразните джобове на общността от ентусиасти и поредната хакерска атака, която срива системите им, биха били идеалното оправдание за края на “Землянка”. Но това звучи твърде лесно за хора като Цвета и Андрей. Причината днес онлайн радиото да започне всичко отначало и със зъби и нокти да оцелява звучи простичко. „Има хора, които вярват в такъв тип каузи като нашата, но си остават само с вярата. Същото е, когато четем хубава книга и се вдъхновяваме от героя в нея. Въодушевяваме се от това, което прави, но си казваме – дотук! Това не се случва в реалния живот. А ние сме обратното на тази нагласа – знаем, че всичко е възможно“, убедени са Цвета и Андрей. Дори и блог-радио „Землянка“.

 Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2014 Nextel