Това е страницата на filibe.com за безплатна медицинска консултация.

На ваше разположение с компетентни отговори са консултантите на filibe.com:

д-р М. Милчева и д-р К. Тодоров

за контакти: тел. 088/ 8351-449

Всичко за хламидиите

 

Инфекции причинявани

от микроорганизми от род Chlamydia

 

Микроорганизмите от род Хламидия са облигатни вътреклетъчни паразити.
Към рода спадат три вида:

Хламидия трахоматис, Хламидия пситаци, Хламидия пневмоние.

Хламидия трахоматис причинява две различни очни заболявания и сексуално предавани урогенитални инфекции.

Трахома: хроничен   кератоконюнктивит, предизвикващ голям процент слепота. В нашата страна не е наблюдавано като заболяване от десетилетия.

Инклузионен конюнктивит: характеризира се с възпаление на конюнктивата, като никога не засяга корнеята и не възниква слепота. Заболяването се предава от жени с генитална инфекция при раждането на бебето (инклузионна бленорея) или чрез заразяване на водата в плувните басейни, които не се хлорират- развиват се очни инфекции, известни като конюнктивит на плувните басейни.

Уро-генитална хламидиаза: Заразяването става при полов контакт. Инкубационният период е 1-4 с. При мъжете протича най- често като хроничен, по- рядко като остър или подостър уретрит. Оплакванията са сърбеж и/или болка в уретрата при уриниране, отделяне на слузно-гноен секрет от уретрата 1-4 седмици след полов контакт с нова партньорка. При жените оплакванията са от сърбеж по гениталиите, болка и парене при уриниране, като оплакванията са изразени в различна степен, но почти винаги е налице воднисто- слузно вагинално течение. По- особена форма на заболяването при жените е Лимфогранулома венереум: след инкубационен период 2- 5 дни по половите органи се появяват пъпчици, мехурчета или ранички, които са неболезнени.

Урогениталната хламидиаза може да се съчетае в някои случаи със ставни оплаквания или да протече като синдром на Райтер (предимно при мъже развитие на конюнктивит, уретрит, артрит). И при мъжете и при жените е възможно асимптомно носителство.

Хламидия пситаци причинява Орнитоза: респираторно заболяване с инкубационен период от 5 до 30 дни, което се локализира първично в белодробната тъкан и предизвиква атипична пневмония и регионално увеличение на лимфните възли. По-късно се засягат далак, черен дроб, бъбреци и др. Заболяването се предава само по въздушно-капков път.

Хламидия пневмоние предизвиква Пневмония и други остри респираторни инфекции на дихателната система — бронхит, фарингит и синузит. Заразяването става по въздушно- капков път и при директен контакт.

Диагнозата на хламидиините инфекции се базира на клиничната картина, изолирането на причинителя от биологични материали или серологични проби за доказване на специфични антигени на микроорганизма или антитела срещу него.

Най- често се използва РСК (реакция за свързване на комплимента) за доказване принадлежността на изолирания антиген към род Хламидия. За положителен се приема титър > 1:16.

На сегашния етап от развитието на медицината съществуват множество антибиотици активни срещу хламидиините инфекции, което прави лечението не особено трудно. Все още не е създадена ефективна ваксина. Профилактиката на уро-гениталната хламидиаза се свежда до използване на предпазни средства (презерватив) при случайни полови контакти.

Copyright © 2001-2004 Nextel Co