Л Е К А Р И Т Е   О Т Г О В А Р Я Т
лекарите отговарят 

Уважаеми дами и господа, поради многобройните Ви писма не можем да отговорим на всички ваши въпроси, затова молим да ни извините! 

 

Filibe.com стартира тази рубрика за да ви даде възможност да задавате ваши въпроси в областта на медицината. На ваше разположение с компетентни отговори ще бъдат нашите специални консултанти:

  д-р М. Милчева и д-р К. Тодоров

 

01.05.2003

Кои хапчета против бременност са най-безопасни? Къде мога да намеря такива? И кога се използват? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Всички съвременни противозачатъчни таблетки са с минимални и сравнително рядко проявяващи се странични реакции. В аптечната мрежа има множество препарати, но ви съветвам да се обърнете към гинеколог, който да прецени дали няма противопоказания за приложение на противозачатъчни хормонални медикаменти.

Имам киста на левия яйчник с размери 40/50.Един месец проведох лечение с Примолут Нор 5,но размерите не намаляха.Има ли някакъв начин да се размина с оперативното лечение и какъв е той? Веси

Най- вероятно няма да се разминете с оперативното лечение. По- добре операцията да се извърши в планов порядък, отколкото да изчаквате да се получат усложнения.

какво представлява болестта на Адисон, какви са симптомите и какво е лечението/detelinka_petrova@abv.bg

Болестта на Адисон представлява недостиг на хормони от кората на надбъбрека в следствие първична недостатъчност на надбъбречната кора. Клиничната картина е изключително вариабилна в зависимост от степента на недостатъчност. От безсимптомно протичане до изява на Адисонова криза. Най- общо симптомите са: обща отпадналост, мускулна слабост, ниско кръвно налягане, склонност към колабиране, анорексия, гадене, запек, диария, ниска телесна температура, нарушения в либидото и др. Лечението е заместително с глюкокортикостероиди, алдостерон и андрогени.

В момента пия Бромокриптин, Спиронолактон и Л-тироксин100. С диагноза аденом на хипофизата съм и ме интересува дали тези хапчета спират развитието на аденома или го лекуват?

Лечението на аденомите на хипофизата е оперативно. Назначеното ви лечение е симптоматично.

Imam ship v hodiloto molia pishete kak da oblekcha bolkata

Използвайте подходящи ортопедични стелки. Може да опитате и с Волтарен или Фелоран гел /за мазане/.

Мога ли да вземам противозачатъчни таблетки само когато ще извърша полов акт? Ако има такива, моля ВИ да ми обясните по-подробно за тях!/нина

В тези случаи най- удачно е използването на комбинирани противозачатъчни таблетки по схема приложена до 24ч. След 72ч. схемата е неефективна. Обърнете се към гинеколог, който да прецени дали няма противопоказанията за приложение на противозачатъчни хормонални медикаменти. Рецепта в мрежата не можем да ви напишем.

Аз съм на 33г а приятелят ми на 51. Искаме да имаме дете. Какви са рисковете, свързани с възрастта ни? Приятелят ми има син с кистозна фиброза. Каква е вероятността нашето дете също да се роди с тази диагноза?

Заболяването не се предава генетично, така че няма опасност бебето да има същото заболяване

Zdraveite,ne moga da namerq lekarstvoto gravibinon ili da mi kajete negov zamestitel ,blagodarq/ Radoslava Ivanova

Препаратът е производство на Schering, може да се обърнете към офиса на фирмата тел. 02/ 9441073. Заместването му с друг препарат е възможно само ако знаем заболяването или състоянието което налага приложението му.

Zdraveite mili doktori! Pishe Vi edno momiche na 25 godini.Predi niakolko dena mi otkriha nevrit na ushite.Lechim li e?Ili shte si zagubia sluha?  Veronika Vladimirova
Прогнозата на невритите на слуховия нерв зависи от заболяването или токсичната нокса довела до увреждането. Ако става въпрос за неврит след вирусна инфекция, най- често увреждането е обратимо при адекватно лечение.

Здравейте.Около седмица преди менструация вдигам кръвно.Защо е така?На 32 години съм. Чувала съм,че аналгина сваля кръвното.Вярно ли е?Надявам се,че ще ми отговорите.Благодаря.Ваня Господинова
Аналгинът няма отношение към артериалното налягане. Повишените стойности на артериалното налягане около менструалния цикъл се дължат на хормоналният дисбаланс, който съпътствува цикъла. 
Състоянието ви изисква осъществяването на серия от изследвания и евентуално антихипертензивно лечение.

прекарах кандидоза и трихомоназа може ли да доведат до усложнения тези болести? 
 
Ако лечението е проведено правилно не би трябвало да има последствия.

Колко време може бренна да работи пред компютър.Какви са уврежданията при повече от 4 часа дневна работа с компютър .Благодаря. Пенка Георгиева 

Компютърът едва ли ще окаже някакво вредно въздействие върху плода, но статичната поза при работа не е препоръчителна. Ако е възможно правете почивки с подходяща гимнастика, особено при напредване на бременността.

Каква е генетичната връзка между кръвните групи на родителите и детето.? Петков 

Кръвногруповата принадлежност по системета АВ0 се унаследява по Менделиращ принцип, като А и В са доминантни, а 0 рецисивен ген. Комбинациите са много и не можем да ги опишем тук.

zdraveite, kakvo znachi koremna-kaskada ventrikuli i kak se lekyva? Mary 

Каскадният стомах е вродено състояние. В повечето случаи лечение не се налага. Ако е съпътствано с оплаквания и усложнения единствения начин за корекция е оперативно лечение.

след аборт, какъв период трябва да мине за следваща бременност? ина 

Прието е да се изчакат три до шест менструални цикъла.

Imam mnogo lo6a mirizma na potta. kam kogo ga se obarna? 
 
Това е индивидуална особенност, която не подлежи на медицинска корекция.

Kak se lekuva PODAGRA ? Mladenov MCM69@bitex.bg 

Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина, медикаменти увеличаващи излъчването й. По време на пристъп се добавят нестероидни противовъзпалителни средства и евентуално колхицин.

Болестта на Хочкин задължително ли е с фатален край? Лекува ли се в чужбина с други терапии? Има ли подходящо съпровождащо билково личение? Краси 

При съвременните възможности на химио и лъче лечението прогнозата е значително подобрена в повечето случай се стига до дълготрайни ремисии на заболяването и практически до излекуване, особено в ранните стадии на заболяването.

Imam bolka pod rebrata v liavata strana, imam us6tane 4e tam ne6to marda. Kakvo da praia?

В тази анатомична област има много органи, така че, без обстоен преглед  не можем да ви дадем съвет. Обърнете се към личния си лекар.

kakvo prestavliava bolestta \"mnojestvena skleroza \" i \" mnogotochkova skleroza \" kak se razvivat 

Множествената склероза е заболяване на миелина на централната нервна система.Характеризира се с разрушаване на миелиновите обвивки на нервните клетки и заместването им с склерозни плаки. Заболяването има хронично-рецидивираща или хронично-прогресираща еволюция.Проявите му са твърде разнообразни - зрителни нарушение, промяна в сетивноста или координацията, парализи, тазово-резервоарни нарушения. 

На 25 години съм.Гърдите ми се различават чувствително по големина. Към кого да се обърна.Колко би струвало лечението и изцяло ли ще е за моя сметка. Благодаря ви предварително. 

Нормално винаги има малка разлика в големината на млечните жлези. Ако разликата е голяма, проблемът е козметичен и следва да потърсите съвета на пластичен хирург. Конкретна цена не бихме могли да ви дадем. НЗОК не покрива разходите за такива операции. 

какви са симптомите на остеопорозата/ ДД 

Основният симптом при остеопорозата е болката по хода на костите.Въжможни са чести счупвания/фрактури/при минимални травми. 

Какви са признаците на запушени тръби? П. 

Стерилитет. 

След аборт минал без усложнения какъв е риска да не може да се забременее?  в. 

Ако действително няма усложнения от предходния аборт, то не съществува риск за развитие на стерилитет. 

kude moga da namerja informaciq za nivata na kr. zahar i kaga se postavq diagnoza diabet? boby 

Нормалните стойности на кръвната захар са 3,0-6,5ммол/л.Критериите за поставяне на диагноза са много- клинични и лабораторни. 

Mnogo 4esto mi te4e kruv ot nosa. Ot kakvo moje da e.Le4enie.

Причините могат да бъдат много.На първо място трябва да се изключи патологичен процес в носните кухини и след това хематологични и др. заболявания на вътрешните органи. 

imam sarbeji po cialoto tialo no lipsvat obrivi ili kakvito i da e papki .vazmojno li e da se daljat na priemaneto na protivozachatachnia preparat marvelon i s kakvo se lekuvat/ vanina 

Най-вероятно става въпрос за алергична реакция, причината за която може да е Марвелона, а също така използваните от вас перилни или козметични препарати. Препоръчваме да разберете към какво сте алергична, чрез метода на изключването

всичко за лечение на астмата/енчо 

Въпросът ви предполага твърде обемист отговор, за което нямаме възможност. Ще се опитаме да набележим основните медикаментозни средства за лечение на бронхиална астма извън пристъп. Основните групи медикаменти които се използват са: Инхалаторни кортикостероиди, инх. Бетамиметици, нестероидни противовъзпалителни (кромолини), левкотриенови антагонисти. 

кръвната ми захар е в норма, но инсулинът е нисък. пазя диета за диабет. става ми лошо. не ми поставят диагноза. ходих при 3 лекаря и няма диагноза. какво да предприема? Боби 

Спрете диетата и направете контролни изследвания на кръвната захар. 

iskam da sloja silikonovi inplantati na gardite,no niamam nikakva informacia kade(v koi grad,bolnica,4asten kabinet)moje da stane?kakto I cenata na takav vid operacia?6te pre4i li na edna eventualna bremennost? V.V.U 

Операцията не пречи на евентуална бременност. Свържете се с Доц.Анастасов в Клиника по пластична хирургия към ВМИ-Пловдив. 

при изследване на урина какво ще рече наличие на епителни клетки и урати в седимента?

Тази находка няма клинично значение т.е. може да е обичайна. 

Какви медикаменти препоръчвате за сваляне на високо кръвно налягане. Други методи освен лекарствата /Маргарита 

Всеки медикамент се изписва с индивидуална дозировка за конкретния пациент, затова рецепта не можем да ви напишем. Освен медикаментите при лечението на артериалната хипертония е задължително спазване на хигиенно диетичен режим. Необходимо е да се обърнете към личния си лекар.

От 2години започнах да се окосмявам и в момента имам обилно окосмяване в областта на гърдите и шията, на кои заболявания може да се дължи, към какъв специалист да се обърна и,и какви изследвания да направя?  Ели Георгиева 

Потърсете съвета на гинеколог и ендокринолог. Най-често състоянието се дължи на смутена яйчникова функция. 

Има ли някакво възрастово ограничение за прием на Xenical наднормено тегло? Мога ли да го приемам ако съм на 17 години и вярно ли е,че вреди на черния дроб?Благодаря ви 

Ако е налице наднормено телесно тегло може да приемате Xenical. Препаратът няма странични реакции свързани с черния дроб. 

Моля да отговорите къде в Пловдив може да се извърши изследване с ЯМР - ядрено магнитен резонанс по лекарско предписание? Заплаща ли се изследването или е необходим талон от личния лекар? Соня Иванова 

УМБАЛ- Пловдив (Окръжна болница) разполага с ЯМР. Безплатно изследването се извърщва с талон от специалист от ДКЦ или за лежащо болни в УМБАЛ- Пловдив. Във всички други случай изследването се заплаща. 

Zdraweite,. Ot godini imam kiselini , Hron. Gastrit. i kaskada. Pravih Ro i ehograf, koito go potvardiha. Priemah bioprasol koito mi deistva mn. dobre. 7-8 dni sled spiraneto mu , kisel. se vrashtat i se poiaviavat . stranni \"trepkania\" ? M/34g. Dimov 

Необходимо е да проведете по-продължителен курс на лечение- комбинирано Биопразол с други медикаменти. Наред с медикаментите задължителен елемент в терапията е диетичния режим, който трябва да продължи и сред спиране на лекарствата. 

има ли безоперативно лечение на язва на двнадесетопръстника? 

Оперативно лечение на азвата на дванадесетопръстника се прилага само при поява на усложнения. Във всички други случаи се третира медикаментозно. 

Имам гъбична инфекция и си поставям вечер Бетадин глобули, а с какво да се маже моя мъж ? Мария 

Само локалното лечение при мъжа най-често е недостатъчно, лечението трябва да се проведе и с медикаменти през устата. 

Възможно ли е при наличие на бяло течение да забременея? 

Да, напълно възможно е. 

KOE E NAI-EFIKASNOTO LEKARSTVO ZA OTSLABVANE? ELENA VODENI4AROVA 

По наше мнение Ксеникал. 

КАК ДА СЕ ОТЪРВА ОТ УПОРИТО БЯЛО ТЕЧЕНИЕ - ЛЕКАРИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ НЕ Е НА ГЪБИЧНА ОСНОВА. ТО НЕ МИ ПРИЧИНЯВА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ ОСВЕН ХИГИЕНИЧНИ. 

Първо трябва да се установи причината, за да се предприеме адекватно поведение. 

На 22 ден си направих спин тест и беше отрицателен.На 26-тия Обаче се разболях-температура 37.8,хрема,гърло.Вазможно ли е теста да е сгрешил и да съм заразен със спин.Къде в София могат да ми направят тест и след колко време?

Невъзможно е оплакванията ви да се дължат на заразяване със спин. Най-често инкубационният период е дълъг. Сигурен белег за липсата на инфектираност са отрицателни тестове до шестия месец. 

Синът ми е на 11 години. Изписаха му Фурантрил по 1 табл. 2 пъти седмично. Голяма ли е дозата за тази възраст?  Н. Иванова 

Дозата не е голяма, вероятно заболяването му налага такава доза. 

Na 25 god. sam.iskam da popitam napalno le4ima li e strahovata nevroza i kakva terapia triabva da proveda za da se izlekuvam napalno? Bihte li mi prepora4ali niakoi specialist psihoterapeft?Molia da mi otgovorite!!! Na 25gd. sam imam diagnoza strahova nevroza ot 3gd. Prilo6ava mi imam sarcebiene i polu4avam topli a sled tova i studeni valni.V momenta pia Rivotril ot 0,5ml 2pati na den.le4imo li e moeto sastoianie i kam koi specialist bihte me posavetvali da se obarna? moga li da se izlekuvam i ako moga mi prepora4aite dobar specialist.Molia da mi otgovorite za6toto se 4uvstvam zle i nepalnocenen!Daite mi savet molia!!!  Denko 

Обърнете се към психиатър. Възможностите за лечение са много- както медикаментозно, така и чрез психотерапия. Ривотрил не е единственият препарат. Би трябвало да си помогнете и сам, чрез автотренинг и самокритичност. 

Здравеите.Защо дете на 4 години,с дни отказвада ходи по голяма нужда.Това е така от много време. Няма запек. Казва че нищо не го боли,а когато седне на гърнето,плаче.Благодаря Ви.! Иванка Господинова 

Най-вероятно проблема е психогенен, свързан с преживяна отрицателна емоция. Направете така, че детето да не се чувства принуждавано и да не усеща вашите притеснения относно състоянието му. В същото време може да опитате с леки разхлабващи храни- мед с пресно мляко, круши и т.н.. 

Kak da izlekuvam uporiti gabichki na noktite? Krasi 

Най-ефикасното поведение е комбинирано лечение-локално и пер ос. (през устата).

Постоянно ми се вие свят.Усещам главата си(темето) сякаш е изтръпнала.Понякога коленете не ме "държат".Към кого да се обърна?За какво става въпрос? В.Димитров 

За оплакванията ви може да има много причини. Обърнете се първо към Личния си лекар. 

iskam da znam ot kakvo se polu4ava ostur pielonefrit i kak da se predpazvame ot podobno zaboliavane?

Острият пиелонефрит е възпалително заболяване на бъбреците т. е. причинители са различни бактерии. Предразполагащи фактори са простудни заболявания, Захарен диабет, бъбречно- каменна болест, вродени аномалии на бъбреците. Профилактиката се свежда до избягване на състояние водещи до срив на имунната система, а има възможност и за приложение на ваксини. 

Какви увреждания мога да имам при хормонално стимулиране при ин витро при положение,че съм оперирана от миоми и в момента също имам такива.Притеснява ме хормоналното стимулиране.Благодаря!Р.Г.Благодаря. 

 Хормоналната стимулация предхождаща ин витрото най-вероятно ще доведе до нарастване на миоматозните възли.Последна дума трябва да имат специалистите извършващи ин витро оплождане. 

Съпругът ми е на 50г..Има непрекъснато главоболие и гадене. Казва,че е мигрена,която има от дете,но все се повсарят по-често тези оплаквания. Дом лекар не предприема нищо.Към какъв специалист да се обърна Какви са причините за пост.главоболие и гадене /Вера 

Описаните симптоми са характерни за мигренозен пристъп. Последният понякога може да продължи няколко денонощия. Консултирайте се с невролог. 

Bixte li mi kazali da li e lechima bolestta na Kron? Ako ima niakakav nachin - kakav e toi? Az boleduvam ot 3 godini ot tazi bolest i sam podlojena na spezialna dieta. Xranata, koiato moga da priemam e dietichno meso, niakoi testeni xrani - baniza, kifli, rajen xliab ; mlechni produkti, plodove - iabalki, banani, morkovi, krastavizi, a kato podpravki - chubriza, cherven piper. Spored Vas pravilna li mi e dietata? Ot 3 g. sam na lekarstvoto Salofalk s parvonachalna doza 3x3 ot 500mg., kato na vseki 6 meseza mi e namaliavat dozata s 15 mg, a dnes sam na doza 3+3+2 ot 250mg. Ot tezi posledna doza ne se chyvstvam dobre, tai kato imam postoianno razstroistvo (2-3 pati za 24h). Spored Vas zahto ne se chyvstvam dobre?Tazi bolest moje li da vliaia na nervnata sistema, a kogato az sam nervna moje li tova da dava otrajenie na xranitelnia mi pasaj? Osven vsichko tova imam i polikistozni jaichnizi v rezyltat na zaboliavaneto li e? Priemam protivozachatachni Regulon - pravilno li e? Podxodiahto li e balnosanatoriumno lechenie? Nadiavam se iskreno da mi otgovorite, za koeto blagodaria predvaritelno.Moje da mi pihete na e-mail: igeorgieva@ru.acad.bg 

Болеста на Крон е хронично заболяване с периоди на обостряне и ремисии. Напоследък се приема,че играят роля имунни механизми за развитието му. В период на обостряне е уместно комбинирано лечение Салазопирин с кортикостероиди, витамини и железни препарати. Нервното неразположение е последица от страданието ви, свързано с обостряне на симптомите на чисто психологическа основа. Раздразнимостта бихте могли да купирате с допълнителен подходящ медикамент (мек транквилант). По отношение на диетата избягвайте плодове с груба целулоза и подправките, особенно люто. 

imam povisheno okosmenie mejdo gardite(nai silno)okolo zarnata i korema.tova mnogo losho neshto li e? kak moje da se premahne izcqlo bez lekarska namesa /tanq 

Потърсете съвета на гинеколог и ендокринолог. Най-често състоянието се дължи на смутена яйчникова функция. От козметична гледна точка може да пробвате десетките козметични процедури предлагани в козметичните салони. 

Имам свличане на влагалищни стени. Какво представлява пластиката? Кога след направата й мога да се върна на работа?  

Съществуват много методики за пластика зависещи от типа на пролапса и възрастта на жената.Най-общо се изразява във фиксиране на влагалищните стени към лигаменти или стесняване на тазовото дъно. Пълната работоспособност се възвръща обикновено до три месеца. 

синът ми има по рождение петно без коса около1 см в диаметър, което е с пъпчива повърхност . Може ли да се лекува / Краси Л 

При това вродено състояние лечението вероятно няма да е успешно. Консултирайте се със специалист дерматолог. 

Na 10 i 25 4islo ot meseca imam menstruacia, obilna,prodaljitelnost-7dni.Operirana sam ot 12 godini,imam1/3 yai4nik.Kakvi contraceptivi bihte mi prepora4ali? 

За нормализиране на месечния цикъл и кървенето е уместно прием на контрацептивни таблетки-напр. Марвелон, Селест и др. 

zdraveite,iskam da vi popitam do kolko vreme sled kato e napravila jenata abort plodat koito moje da se za4ene 6te bade othvarlen ot organizma i/spontanen abort/. 

Въпросът ви е фомулиран неясно. Ако става въпрос за последваща спонтанен аборт бременност въобще не е задължително да отново да настъпи аборт. 

Prognoza pri seminom na testisa,na4alen stadii?

При адекватно проведено лечение прогнозата е много добра (пълно излекуване). 

възможно ли е да се забремене в предпоследния ден на цикъкъла?благодаря ви! дари

 Макар и рядко при някои жени овулацията настъпва към края на цикъла/предменструално/,така че е възможно забременяване. 

Oт 2 год. имам неприятно замайване и пукане в ушите при кръвно 120-80,нормална кр.картина и жлези. На какво може да се дължи това? бк 

Възможно е проблема ви да е неврологичен.Консултирайте се със съответния специалист. 

Zdraveite, bihte li mi kazali nesto poveche za zaboliavaneto ovarialna endometrioza?

Ендометриозата представлява наличие на лигавица характерна за маточната кухина извън кухината на матката.Една от локализациите й е в яйчниците. Характерна е появата на кисти по повърхноста на органа. Заболяването се манифестира с коремни болки,нарушение на менструалния цикъл и стерилитет.

Синът ми е на 6г. и 9 месеца. Тази зима боледува 5 пъти от гнойна
ангина. Лекуван е с Augmentin и последния път със Zinnat. Личният лекар
смята, че все още е рано за консултация със специалист УНГ. Моля за съвет.


В такива случаи е уместно провеждане на имунопрофилактика, възможностите за това са много. В зависимост от финансовите ви възможности в аптечната мрежа се предлагат множество ваксини. С добра ефективност са Бронхо- ваксом, българският Респивакс и др.

Има ли в Министерство на здравеопазването административен орган,
който да следи откритията в научноизследователската дейност и да
синхронизира с тях здравната политика и медицинската практика в страната?
Има ли действащо изследователско звено - инсти 
ContactName: kuleva@abv.bg 


Към МЗ има сформирани комисии за всички медицински специалности, както и за някой социално значими заболявания. Ролята на тези комисии е да следят новостите и в качеството си на методични ръководители да ги внедряват в медицинската практика в страната. 

Направих спонтанен аборт. Искам отново да забременея. Лекарят ми
предписа противозачатъчни таблетки Логест за 6 месеца и след това
препоръча веднага да опитаме да забременея. Лекарството няма ли да вреди
на бъдещата бременност? 


Няма доказано вредно действие при последваща бременност.

Ima li opredeleni granizi za stoinostta na choveshkija puls? koi
stoinostti mogat da se schitat za opasni? Blagodarja predvaritelno / V.L. 

В покой сърдечната честота се движи в граници 60- 100 уд./ мин. Но при физически натоварвания е нормално значително да надхвърли горната граница. По отношение на "опасните стойности" зависи много от заболяването, което е първопричина за нарушението.

една година липсва мензис,всички изследвания са добри Какво да
правя?Помогнете ми Билките помагат ли? Пепа

Едва ли бихте решили проблема си с билки. По информацията която давате не бихме могли да ви помогнем. Най- добре се обърнете към Гинеколог. 

Какъв е най-сигурният начин за установяване на тумор на бъбрек. 

Диагностичните възможности са много и те трябва да се прилагат комплексно. Компютър томография (скенер), Ехография, Туморни маркери, Венозна урография и др.

На какво може да се дължи кървенето по време на полов акт?  КК 

Съветвам ви да се обърнете веднага към Гинеколог причините за контактно кървене изискват квалифицирана помощ в неотложен порядък.

В началото на половия акт нямам проблеми с ерекцията, но по време
на акта изведнъж изчезва. Какво трябва да направя?  Емил М. 

Най- вероятно става въпрос за чисто психичен проблем. Обърнете се към Сексолог.

цветна снимка за проходимост на тръбите на яйчниците / пенков 

Не се разбира въпроса ви.

Имам проблем със гърдите си . Растат ми като на жена, интересува
ме дали е от хормоните и може ли да им се влияе със лекарства. аз съм 30
г. мъж
 

 Състоянието се нарича Гинекомастия, маже да се дължи на хормонално заболяване или да е предизвикано от прием на някои медикаменти. Обърнете се към Ендокринолог.

Sled niakolko pregleda e ustanoveno,che sam bezploden,t.e.lipsva
vsiakakva sperma.Samo adapt. na dete li e edinst.nachin ili med. predlaga
i drugi vazm za da imame deca?Gim. e predlogil na gena mi
donor-sperma-Tova zakonno li e? / Hristo 

За съжаление не можем да ви предложим алтернативен метод. По отношение на изкуственото осеменяване, то се извършва в специализирани АГ клиники, работещи с донорска банка. По този начин се запазва тайната на дарителя и на приемника. Не е законно GP- то да ви предлага донор.

Съпругата ми е бременна в 2-3месец, не се виждаше плода в
следствие на завъртялата се матка, но после се видя с насочване на
излъчвателя на ехографа от долу. Проблем ли е, че матката се е завъртяла?

Вероятно не. Бременноста е твърде ранна и матката ще промени позицията си при напредването на бременността.

на 29г съм ,как да излекувам пъпки ,от изследванията стана ясно че
имам стафилококова инфекция ,но няма резултат от лечението 

Ако няма ефект от прилагано локално и перорално (през устата) лечение, или инфекцията рецидивира е уместно приложение на стафилококова ваксина.

baba mi (61 god.) polu4i silno glavobolie i svetovartej pri
normallno kravno!Kajete kakvo da pravia 
/ E_M_I_N_E_M 

 
Обърнете се към Невролог, възможните причини са много и изискват различно поведение.

Имам висок диоптър късогледство - какъв спорт мога да практикувам
и какви упражнения не трябва да правя?  Мария Славова 

Противопоказани са ви физически натоварвания изискващи употреба на голяма сила за кратко време като вдигане на тежести, упражнения на висилка, и т.н. Всички видове физическа дейност- гимнастика, бягане, плуване и др. с умерени натоварвания няма да ви навредят.

Sled napravena laparoskopia: kakav period ot vreme ste usestam
pridarpvane i bolki?Koga moga da vaztanovia polovia si jivot?Kolko vreme
triabva da se izchaka za zabremeniavane?Blagodaria 


Субективните оплаквания са много индивидуални и трудно могат да се дадат обективни срокове. Нормалния полов живот може да започне след първата менструация. По отношение на забременяването не можем да дадем отговор защото от въпроса ви не става ясно по какъв повод е правена лапароскопията.

При докозани вече миоматични възли възможно ли е забременяване или
трябва първо да се прибегне към оперативна дейност и след това да се
правят опити за забременяване 


Забременяване е възможно. По отношение износването на бременноста и евентуални проблеми, зависи от големината на миомните възли и разположението им.

Predi 1 mesec pravih ginekologichen test za bremennost i beshe
polojitelen ,sled 5 dni cikulut mi zapochna i traq 15 dni,vuzmojno li e da
sum zagybila bebeto,Blagodarq / Radoslava Ivanova 

Възможно е да сте направили спонтанен аборт. Обърнете се към Гинеколог.

kakvo predstavlqva Anizohoriqta

Анизокория- Различен размер на зениците на двете очи. Може да бъде симптом на множество неврологични заболявания.

по телевизията се рекламира един лосион против косопад
\"ЕРВАМАТИН\" на ТELE SHOP.има ли нещо вярно в него според вас?

Искрено се съмнявам в чудотворният му ефект.

moje li po niakakva pri4ina da se zabremenee ako ne e imali
direkten polov kontakt

Само ако попадане семенна течност във влагалището.

Много Ви моля за съдействие!Спешно се нуждая от тел. или адрес на
Д-р Георги Иванов,който провежда лазертерапия.За него имаше статия във
в.Труд на 11.01.2003г.
Силвия

Съжаляваме, но не разполагаме с такава информация.


iskam da vi popitam za tova dali ima opasnost ot zarazqvane ot
spin pri pravene na oralen sex bez prezervativ pri yslovie 4e nqme qzvi v
ustnata kuhina

По- малко вероятно от колкото при полов контакт, но възможно.


Здравейте,на 31г.съм и имам две деца.Възможно ли е да си намаля бюста при положение,че мамографията отчете фиброзна маступатия .Какъв е риска при такава пластика след време и дава ли тя поражения при други органи. Благодаря за съвета Ви предварително.
Смиляна 


Фиброзната мастопатия не е противопоказание и не би следвало да има каквито и да било последици, за здравето ви въобще.

Zdraveite. Na 28 godini sum Kakwa dieta da spazwam kogato imam ot 14 godini gastrit, a ot tazi godina i kolit?
Rada


Избягвайте пържено, пикантни храни, продукти съдържащи груба целулоза, алкохол и газирани напитки.

Поставиха ми диагноза Пиелонефрит , Колит. Имам кристалчета в
бъбреците и външно омазнен черен дроб. Освен това жлъчният мехур е
прегънат към изхода и жлъчката ми натежава при ядене. Освен предписаните хапчета ,каква диета трябва да спазвам ?
Зоя Тонева


Избягвайте пържено, пикантни храни, яйца, шоколад, тлъсти меса, продукти съдържащи груба целулоза, алкохол и газирани напитки.

imam 11 mm kamuk v ediniq bubrek. li4niq mi lekar kaza 4e trqbva da se razbiq.Moze li da mi kazete ne6to pove4e otnosno procedurata? Boleznena li e? 
Janica

Вероятно е имал предвид метода Перкутанна литотрипсия. Става въпрос за ултразвуков безкръвен и безболезнен метод.

Оперирана съм от киста и две малки миоми на яйчника.Възм.е
бременост само по изкуствен път.При оперативен преглед ми откриха пак две
малки миоми на матката.Да се предложа ли на изк.оплождане и какви рискове
имат за мен миомите и детето?
Елена П.

Ако става въпрос за малки миомни възли, не би следвало да има проблем с износване на евентуална бременност. Заслужава си да опитате. На последна дума ще имат специалистите, които ще осъществят ин витро оплождането.

КАКВО Е БЕХТЕРЕВ
КИРО

Заболяване на опорно двигателният апарат с предимно засягане междупрешленните стави на гръбначният стълб. Клинично се проявява с болка и ограничаване на движенията в гръбначния стълб.

на 23г. съm i kosata mnogo mi pada.dali s leчение можe пак да се
възтанови(пак да изникне)Благодаря ви!
астон

Обърнете се към кожен лекар за консултация.Съществуват много причини за косопад, повечето от които са лечими.

От 2 дни лявото ми ухо ме моли ужасно без видима причина, първо започна само вътре в ушната мида при докосване, а сега и отвън, въобще не мога да спя на лявата страна - каква би могла да е причината?
Десита

Най-вероятно става въпрос за фурункул (гнойна пъпка) в ушния канал. Веднага посетете личния си лекар.

Kakvi izsledvania triabva da napravia sled spontanen abort v kraia
na vtoria mesec ot bremennostta, za da moga da predpriema novi opiti za
zachevane. Kade bihte me posavetvali da napravia tova, konkretni
specialisti i bolnichni zavedenia.
Didi

Препоръчваме да се свържете с Д-р Димитър Танев, Отделение за Патологична бременност в МБАЛ- Пловдив. Частен кабинет- ул."Филип Македонски" №37ет.4. тел. 032/640118

Imam gastrit i faringit. Kakwo shte mi preporuchate da lekuvam -
stomaha ili gurloto?

Лечението на едното заболяване не изключва лечението на другото.

Тъй като страдам от ниско ниво на витамин А и Е взимам допълнителни водоразтворими. Кога в денонощието(сутрин, вечер, ядене, без ядене) е на-добре да се взимат за максимално усвояване? Благодаря ви Мая Христозова 

Няма никакво значение по кое време на деня и хранене ще пиете витамините. Резорбцията им не зависи от денонощния ритъм и хранителният режим.

Могат ли да се премахнат стрии с неизвестния за мен метод- вакуумно дерма бразио / Надежда 

За съжаление методът не ни е познат. 

Здравейте!Баща ми е на 51 год. и има хроничен диабет.Вредна ли е захарта на пчелният мед?Какви ще бъдат последиците от приемането му и в какви количества?  Христина 

Не бива да приема пчелен мед. Последиците ще бъдат същите като при употреба на обикновена захар. 

Мъж с диагноза \"паническо разстройство\" може ли да има здрави деца?  Нели 

Да. Това не е наследствено заболяване. 

predi 4 meseca i polovina rodih s operaciq.operaciqta mi e mnogo nisko v oblasta na triygylnika, s 6 6eva.Vednaga sled razdaneto me bole6e mnogo v ediniq kraj na 6eva ot lqvo i mqstoto be6e poduto(sqka6 opipvah muskol)Dnes oba4e zabelqzah 4e to4no ta ... kak se maha ostanal ne rezorbiral se bytre6en konec 4-ri meseca sled operaciq?  Radina 

Редно е да се обърнете към хирурга който ви е оперирал. 

Бременна съм 24г.с и хемоглобина непрекъснато ми пада въпреки че взимам малтофер с фолиева киселина. В момента ми е 85.На какво се дължи това и какво да правя?  ана ангелова 

Възможно е количеството на желязото внасяно с Малтофер да е недостатъчно (зависи от дозата която приемате). Много важно в такива случаи е определяне нивата на серумното желязо, ЖСК (желязо свързващ капацитет) и морфологично изследване на еритроцитите. Обърнете се към личният си лекар, той е задължен да направи съответните изследвания, и ако не може да се справи със ситуацията да ви насочи към специалист.

 колко време живот остава при диагноза \"цироза хепатис декомпенсата\"? Става дума за жена на 35 години. 

Не бих могъл да ви дам еднозначен отговор само на базата на така посочената диагноза. Прогнозата зависи от много други фактори, като първичното заболяване довело до Чернодробна цироза, провеждането на лечение, настъпилите усложнения. При подходящо лечение и режим на живот, черният дроб има големи компенсаторни възможности и периодите на ремисии на заболяването могат да бъдат много дълги. 

От продължителната работа с компютър,очите ми не се овлажняват добре,понякога са леко зачервени.Visine ги успокоява добре.Мога ли безопасно да използвам по-евтиния \"Офталмосептонекс\" вместо Visine ?  Мартинов 

Офталмосептонекс не е подходящият медикамент в такива случай. 

Работя плътно 8, часа на компютър.Бременна съм. Хубаво ли е да работя на компютъра. / Мартина 

Компютъра едва ли ще окаже някакво вредно въздействие върху плода, но статичната поза при работа не е препоръчителна. Ако е възможно правете почивки с подходяща гимнастика, особено при напредване на бременността. 

Къде в Б-я мога да си направя качествена пластична операция за намаляване, повдигане и стягане на бюста / нели

За съжаление не можем да ви отговорим. 

От 3 год.не кърмя,а все още имам кърма.Нормално ли е това?Не говорим за големи количества,но особено преди цикъл положението става такова-гърдите ми наедряват и буквално усещам как се пълнят.За съжаление това не е само усещане. / Мама 

Най- вероятно състоянието ви се дължи на повишена продукция на пролактин (хормон контролиращ секрецията на млечните жлези). Ако става въпрос за функционално нарушение, лечението е относително лесно с медикаменти. Необходимо е да се обърнете към гинеколог и евентуално към ендокринолог. 

мазила за лечение на хемороиди?

Прокто-гливенол, Хемороидал 

много жи молиа , отгожорете ми спе6но !!!!!боли ме от диасно ,болката запо4ва отзад и продалгажа отпред , мислиа 4е е бабрек, кагете какво да правиа, по принтсип имам камани в бабреците!спе6но е! / силвиа 

Съветвам ви, когато имате спешен здравословен проблем да се обърнете към бърза помощ или личният си лекар. Поставянето на диагноза и предписване на лечение е процес който преди всичко изисква преглед, евентуално изследвания което не може да стане в мрежата. 

Napravena mi be laparoskopiq za premahvane na kista na iachnika.Vaprosa mi e koga da ochakvam menstruaciq?

Обикновено до 40 дни. 

Здравейте, от 10 дни лекуват майка ми за инсулт и едва днес установиха ,че симптомите са от туморно образувание на щитовидната жлеза с разсейки в мозъка.Лекува ли се? и има ли опасност за живота и от неправилното лечение до сега. / Димитър 

По дадената от вас информация се разбира, че става въпрос за твърде напреднал стадии на злокачествен процес. За съжаление прогнозата е лоша, най- вероятно е възможно само симптоматично лечение. Едва ли стандартно лечение за инсулт би навредило. 

Jelai da naucha neshto za postawqne obici na pypa..opasno li e ..nqkakvi posledstviq?

Единствените последствия могат да бъдат от възпалителен процес, ако по време на поставянето не се работи стерилно или в последствие при разраняване. 

Iman ponikaga Herpes(HSV-1)\"cold sore\" imali nikakavo lekarsto ili vaksina za lakuvane na HSV-1,i ako ima kakvi stranichni efekti ima?  Vasko 

Мога да ви препоръчам Aciclovir крем. Препаратът е с много добра ефективност. Може да го намерите и под друго име. Същият медикамент се предлага и в таблетна форма, но ако се налага системно лечение т. е. ( през устата) е необходим лекарски преглед, за да бъдат преценени евентуални странични реакции и определяне на дозата. По отношение на ваксините, има такива. В България се произвеждат от НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести) и може да се закупи от почти всички големи аптеки след поръчка. 

Мъжът ми е на 37 години и от 2 години и двамата не можем да се наспим от неговото хъркане. От време на време издава и звук като \"пуфкане\". Майка му спи по същия начин. Спасете ни! 

Обърнете се към специалист УНГ, необходим е преглед за определяне на поведението. В някои случай се налага оперативно лечение. 

вярно ли е,че аналгина(или аспирина-не си спомням точно)при поставяне във влагалището могат по няакъв начин да унищожат попадналите сперматозоиди?

Става въпрос за Аспирин, който представлява киселина и убива сперматозоидите, но не ви препоръчвам да го прилагате. Ще си докарате повече неприятности и посещения при гинеколог в последствие.

Страдам от прекомерно изпотяване. Дори когато е студено се потя. Какъв специалист да потърся? 

Обърнете се към личния си лекар. Прекомерното потене може да бъде симптом на редица заболявания, които са обект на различни медицински специалности, основно от вътрешната медицина. 

Sinat mi ima gabi4ki po noktite na krakata. Ve4e dva pati mu vadiat noktite, hodi redovno na pedikur, poddarza higiena, no pak se poiaviha. Kakvi hap4eta za oralno le4enie bihte prepora4ali? Toj e na 20 godini. / Margit 

Възможно е медикаментозно лечение. Съществуват много противогъбични препарати с добра ефективност. Обърнете се към специалист кожни болести. Лечението на което и да е заболяване е специфично не само спрямо заболяването, но и трябва да бъде индивидуализирано по отношение на пациента, а за това трябва преглед. 

ot edna desetina zaspivam trudno chuvstvam postianna nervnost leki bolki v petite i rucete

 Оплакванията ви най- вероятно са свързани с физическа или психическа преумора. Починете си активно, като се откъснете от обичайната, ежедневна среда. Ако ви е възможно! 

Съпругата ми има неприятно тръпнене на краката , особено нощно време. Предполагам следствие от раждането. Вече 10-та година не могат да и помогнат. А Вие ? /Василев , valyo@gbg.bg 

Информацията която давате е крайно недостатъчна, причините могат да бъдат много и съответно поведението различно. Уместно е да се обърнете към специалист невролог. 

mozhe li da se vzema DHEA 25mg, kupeno v USA, bez lekarsko predpisanie, samo po ukazanieto? /Magi 

В никакъв случай не ви препоръчвам да приемате препарата без лекарско предписание. Става въпрос за стероиден хормонален препарат (Dehydroepiandrosterone), чийто странични ефекти са сериозни, а и има множество противопоказания за прилагането му. По тази причина е необходима прецизна оценка на положителните и отрицателните ефекти.

 помага ли Geritamin-а на Балканфарма при алергична кожа около очите?

 Геритаминът е препарат комбинация от вит. "А" и вит. "Е", няма противоалергичен ефект. Вероятно става въпрос за контактна алергия от приложение на козметични средсва, които по възможност трябва да избягвате.

 интересува ме всичко за себореята - наследствена ли е? 

Себореята е болестно състояние, резултат на смущения в секрецията на мастните жлези. Продукцията на себум е свързана с генетично обусловени особености на мастните жлези и се влияе от нивата на полови хормони. Не може да се говори за пряко унаследяване. Себороичните състояния са предразполагащ фактор за редица кожни заболявания, най- често възпаления и акне. 

bremenna7mesec nivoto na hemaglobina mi e 84gr. na L kak moga da go povisha do normite bez kruvoprelivane / Diana 

Обикновено при бременност анемията се дължи на консумираното от плода желязо и фолиева киселина. Ако няма друга причина, например предхождаща бременността анемия с друг произход. Това трябва да бъде уточнено със съответните биохимични изследвания и ако причината е само бременността е редно да се проведе лечение с железни препарати и фолиева киселина. На пазара има много медикаменти, включително комбинирани. 

Napraviha mi operaciq na prostatta.she imam li nqkakvi problemi da prodalja da vodq normalen polov jivot,trqbva li da vzemam nesho za eventualni novi problemi s prostata. / Mihail Mihailov-Plovdiv 

Би следвало да нямате проблеми за водене на нормален полов живот. По отношение на провеждане на някаква профилактика не бих могъл да ви дам отговор поради липса на информация за заболяването довело до оперативно лечение. 

Nalaga li se polzvaneto na sredstva protiv zabremenqvane pri polov akt s maj operiran na prostаta / inanova 

Принципно оперираната простата не нарушава оплодителните способности на мъжа- т. е. ДА! 

Imam shum v ushite i pukane.Useshtam nesto kato che li imam med vav ushite.Silno me drazni chukaneto na metalni predmeti i ushite mi pukat napravo umiram.Vzimam BETASERK no nikakav efekt.Preporachaite mi niakakvo lekarstvo za shuma i pukaneto. IVAN / ivan georgiev 

Не бихме могли, данните които давате са недостатъчни.

Pri otdrupvaneto na partniora,prezervativut ostane vuv vlagalishteto i chast ot semennata technost izteche,kakvo da se napravi? 

В тези случаи най- удачно е използването на комбинирани противозачатъчни таблетки по схема приложена до 24ч. След 72ч. схемата е неефективна. Обърнете се към гинеколог, който да прецени дали няма противопоказанията за приложение на противозачатъчни хормонални медикаменти.

Ponikoga mi izlizat HERPISI okolo ustata. Imali nikavo lekarstvo i kak se lekuva HERPESA ,i koe e nai-efikasnoto lekarstvo / Vasko 

Мога да ви препоръчам Aciclovir крем. Препарата е с много добра ефективност. Може да го намерите и под друго име в аптеките. Същият медикамент се предлага и в таблетна форма, но ако се налага системно лечение т. е. ( през устата) е необходим лекарски преглед, за да бъдат преценени евентуални странични реакции и определяне на дозата.

Информация относно диагнози:\"еозинофилен гранулом\"и\"аденом на хипофизата\" 
Силвена 

Еозинофилният гранулом не е клинична диагноза, вероятно става въпрос за хистологичен резултат от някаква биопсия. Повече информация не бих могъл да ви дам без да знам подробности.
Аденома на хипофизата е доброкачествен тумор. В повечето случаи се нуждае от хирургично лечение и последващо хормонално.

Az sym na 26g imam dwa spontanni aborta. Obiasnete mi ne6to za serklaja, koga se prawi , nadejden li e?Cialata li bremennost se izkarwa w bolnica pri serklaj?

Показанията за налагане на серклаж трябва да бъдат преценени от вашия гинеколог. Ако причината за предходните спонтанни аборти е недостатъчност на маточната шийка то серклажа би бил с добър ефект. Манипулацията се извършва между 12 и 16 гестационна седмица. Не е задължително да лежите в болница през цялата бременност. 

| Ново | Цени | Контакти | Познай и спечели | home |

Copyright © 2001 Nextel