Л Е К А Р И Т Е   О Т Г О В А Р Я Т

лекарите отговарят 

Уважаеми дами и господа, поради многобройните Ви писма не можем да отговорим на всички ваши въпроси, затова молим да ни извините! 

 


Filibe.com стартира тази рубрика за да ви даде възможност да задавате  въпроси в областта на медицината. На ваше разположение, с компетентни отговори ще бъдат нашите специални консултанти:

 д-р М. Милчева и д-р К. Тодоров

 

____________________________________________________________________

22.01.2004

kak se lekuva anemia?  lupi

Анемиите са група заболявания с различна етиология (причина) обединява ги намаленото ниво на хемоглобина, броя на еритроцитите и хематокрита Лечението е в зависимост от вида на анемията.

Имам тиреодит на Хашимото-хипотиреодизъм и ме лекуват едновременно с Метизол-1 табл. и Еутирокс-50 гами. Смятате ли, че това лечение е адекватно. В момента съм в
норма TSH - 2.08/0.32-5/.

Метизол е медикамент които се прилага при хеперфункция на щитовидната жлеза, а Еутирокс се прилага при хипофункция на жлезата. Едновременното им приложение няма терапевтичен смисъл.

Възможно ли е да ми поставят диагноза във връзка със заболявания на нервната система от псохогенен характер без да ми е провено някакъв вив изследване на главата от 9 г. при положение, че съм прятърпяла две катастрофи.състоението ми рязко се влоши,може ли да ме посъветвате как да постъпя.

Обърнете се за преглед към специалист невролог. От информацията която давате не мога да преценя за какво става въпрос.

PVCU-папиларно задебелен многослоен плосък епител с дисплазия І-ІІ степен на шийката на матката.За три месеца два пъти ме тушираха със Solcogyn 0,5ml. Година след това докторът каза че всичко е нормално.Интересува ме след всички изгарящи процедури ще мога ли да имам деца.Гинекологът ме увери,че всичко е нормално,но вече 5м. не мога да забременея.

Манипулацията, която ви е правена не може да бъде причина за стерилитет, а и пет месечен срок е твърде кратък за да се говори за такова нещо 

Kakvo predstavliava AUTIZMAT? : dennis17

Аутизма е сборно понятие обединяващо състояния на тежко разстройство на психическото развитие. Разделя се на тип Аспегер и тип Канер. И при двата типа има разстройство в способността за комуникация, интензивно привързване към вещи, монотонна активност, страх от промени в околната среда с липса на способност за адаптация. Разликата при двата типа са: при тип Аспегер има добра интелегентност и развит говор, а при тип Канер е налице силно изоставане в интелектуалното развитие и говора.

trudno mi e da hodia po goliama nuzda kakvo da pravia?: nikola

Причините за обстипация (запек) са твърде много. Най- малкото което трябва да се направи е анализ на хранителния и двигателния ви режим, а може да се наложи и извършването на някои изследвания. Обърнете се към личният си лекар.

MOGAT LI LEKARITE DA IZPI6AT LEKARITE MAIKA MI KOIATO E V KOMA OT 21 DNI?
 ContactName: desislava dimitrovamaika mi e v koma ot 21 dni,ot oaril mi kazvay 4e ne mogat da ia darjat ve4no pitam:MOJE LI 4OVEK V BEZSAZNANIE DA GO IZPI6AT I DA GO GLEDA6 V KA6TI?SPE6NO.operirana e ot 15 dneven hematom v mozaka. : desislava 28g

Не бих могъл да коментирам едно такова решение нито от професионална, нито от човешка гледна точка по причина, че нямам достатъчно информация. От медицинска гледна точка въпроса опира до прогноза на заболяването.

ot niakolko godini maika mi strada ot denonoshto glavobolie.vsichki izsledvania kakto i kpavnoto naliagane sa normalni vsichko e nared no bolkite sa postoianni i mnogo silni.kakvo shte ni posavetvate : galena

Вероятно става въпрос за Мигрена. Обърнете се към невролог.

Моля бихте ли ми описали симптомите и етиологията на така наречения
Сух синдром.: Станислава

Синдрома на Сьогрен (сух синдром) се проявява със сухи очи, сухота в устата в някои случаи намалена секреция в гастроинтестиналния тракт и гениталиите, понякога и артритни прояви. Става въпрос за автоимунно заболяване с неизвестна етиология.

Moje li kosopad na hormonalna osnova pri 40 god. jena da se predotvrati s lekarstva ili protivoza4ata4ni tabletki. : Didi

Много ендокринни заболявания могат да имат като симптом косопад. В такива случаи се лекува основното заболяване.

направих аборт на 04.12., кръвотечение имах само същия ден. На 08.12. имах силни предменструални болки, а на 09.12. се появи славо кръвотечение. Нормално ли е това? Кога по принцип след аборт трябва да се очаква първата менструация?

Не е нормално да се появи кръвотечение в такъв период. Менструално кървене обикновено се появява до 40 дни.

Прекарах кандидоза, трихомоназа,сега лекувам хламидийна инфекция.Антибиотична терапия с Макропен  за 3 месеца,по 10 дни.Правилно ли ме лекуват. : Деница Георгиева

Не мога да коментирам предписаното ви лечение без да познавам състоянието ви в детайли.

cinat mi vse o6te ne moje da 4ete i pi6e dobre v  4etvarti clas vapreki polaganite usilia.kakvo predstavliava dislekciata.

Съветвам ви да се обърнете за помощ към детски психиатър. Такива състояния най- често се дължат на психо- емоционални и адаптивни разстроиства, които са лечими, а не на органични заболявания.

Imam prozrachna kozha i venite na litzeto mi se vizhdat mnogo neprjatno.
 Moga li da si pomogna?  Marta

Не бих могъл да преценя по информацията която давате.

Добър ден. На 23 год. момче съм. От 7 месеца лекувам кондиломи на дупето със следните лекарства, както следва: Isoprinosine, Condyline, Alkym, Engistol, Solcogyn, Propolis, Polen, Multivitamin-и, и течен азот през цяото време. Направих си всички останали тестове за венерически болести - негативни са. Как да продължа лечението си? Thanks in advanced
 Alfex

Не бих могъл да ви предпиша лечение в “мрежата”. Обърнете се към колегата, които ви е лекувал до момента.

Мога ли да забременея, когато съм по средата на месечния цикъл? Моля, изпратете отговора на адрес: Благодаря Ви предварително!

Около 14- я  ден от началото на месечния цикъл е най- подходящото време за забременяване, тогава настъпва овулацията. Ако имате предвид средата на менструалното кървене, тогава забременяване е малко вероятно.

akvo predstavlqva jultata treska i kak se lekuva

Жълтата треска е остра вирусна инфекциозна болест. Включена е в групата на особено опасните, карантинни болести Разпространява се от комари. Клинично се манифестира с висока температура, треска, жълтеница и кръвоизливи. Лечението е симптоматично. Като профилактика се прилага жива ваксина.

Аз съм на 43 г. Съпругът ми иска да имаме още едно дете. Моля, кажете ми какви са рисковете за мен и плода, при тази късна бременност? : Теодора

Евентуална бременност няма да ви се отрази негативно (при условие че не боледувате от някои хронични болести). Рискът при бременност на тази възраст се свежда до по- често срещащи се генетични аномалии на плода. Съвременната медицина разполага с достатъчно надеждни методи за ранна диагностика на тези отклонения и дава възможност за прекъсване на бременността в ранните месеци.

"Може ли да се появява чест световъртеж в резултат на дискова
херния на шийни прешлени?: Галя

Да напълно възможно е.

Напоследък по време на менстуралния цикъл имам много силно кръвотечение, с големи съсиреци. На какво се дължи това? С.М.

Не мога да взема отношение. Информацията която давате е недостатъчна за преценка.

Имам един яйчник, другия ми е отстранен поради дисгермином, правила съм химиотерапия. Ще имам ли трудност със забременяването? Колко време е нужно да мине след химиотерапията, за да забременея - 2 години стигат ли? Мерси предварително:Мирела

Две години след химиотерапия е достатъчен срок за да планирате забременяване. Това, че е отстранен единият яйчник не е проблем за забременяване.

Хемароиди и аскувазин?да или не

Има много медикаменти за симптоматично лечение на хемороидите и Аскувазин е един от тях. Всички тези медикаменти облекчават субективните оплаквания, но не водят до трайно излекуване.

Каква е причината за честото вдигане на високо кръвно?Интересувам се за мъж,
който е на 50 г.

Артериалната хипертония не е единно заболяване. Причина в едни случаи се дължи на други заболявания т.н.симптоматична хипертония. Когато няма такива става въпрос за Есенциална хипетония причините за която са множествени, екзогенни и ендогенни фактори, а също и някои вредни навици т. н. рискови фактори. Внимание заслужават- Злоупотреба с готварска сол, наследствена обремененост, наднормена телесна маса, психическо напрежение, злоупотреба с алкохол, намалена физическа активност.

здравейте, бих желал да попитам за напатствия относно следния проблем - липса на желязо в организма, проблеми с щитовидната жлеза. какви изследвания са необходими и каква литература може да се намери по въпроса. благодаря ви предварително
за отговора : жеко

Въпросът ви е твърде общ. Не мога да ви дам съвет.

имам дете на 1г.6м. Скоро изкара тежка бронхоплевмониа с много силни алергични спазми. Трябва ли да се консултирам с алерголог и къде бихте ме насочили да се консултирам?
: Албена Янакиева

Ако пристъпите на бронхиален спазъм продължават е уместно да се обърнете към алерголог. Това може да направите с талон от личния лекар в почти всички ДКЦ- та.

имам  улцерозен колит на дебелото черво, има ли нови лекарства за лечението му.и пречат ли цигарите за лечението му?  иван

Цигарите нямат отношение към заболяването ви. “Нови лекарства”
е твърде относително понятие.

Здравейте! съпругът ми имаше неврит на ушите и му правиха пункция за изтегляне на гнойта през май т.г. 6 месеца преди това получаваше замайване на главата, което продължава  и до сега и се засилва и учестява. има ли връзка с ушите или може да се дължи на нещо друго? блгодаря ви : Диана

Обърнете се за преглед към Невролог. По описанието ви не бих могъл да поставя диагноза.

имам установено със снимка коксартроза. Ходих на лекарортопед и той ми казва ,че нямам.\\ необходима ли е друга снимка и съответно  към кого да се обърня залечение ?

При тази ситуация е добре да потърсите мнението на ревматолог и/или друг ортопед.

може ли да ме зарази с хепатит Б,ако е бил болен преди 8 месеца? : ради

Зависи от това как е протекло заболяването. Ако организма се е справил и в кръвообращението няма вирусни тела няма опасност. Това се доказва с изследване на HBsAg- при положителен резултат е възможно заразяване по кръвен и полов път.

Bih jelala da znam pove4e za hraneneto spored kruvni grupi a imenno kruvna grupa A...kakva hrana e vredna i polezna za men? E-mail:laiza_lo@priatel.com   Blagodaria

Кръвните групи нямат никакво отношение към храненето.

Каква диета се спазва при увеличен черен дроб? : Лора

Зависи от причината довела до чернодробното увреждане.

Здравейте. Съмнявам се за цветна бременност, т. к. в момента менструалния ми цикъл е прекалено оскъден и светъл- мога ли веднага да си направя тест за бременност или  трябва да изчакам пълното спиране на цикъла. : Галя

Можете да си направите веднага тест за бременност

Здравейте,имам бебе на 11 месеца,което до момента няма нито едно зъбче,възможно ли е това да се дължи на рахит или на неправилно хранене,детето е сравнително енергично и тежи 11кг,високо е 75см,към 5-ия месец се потеше много но тогава не знаех че това е симптом на рахита,какви са другите симптоми?Това че няма зъби трябва ли да ме плаши?
: вики

Появата на първите зъби се влияе от много фактори , а също и от генетични дадености, нямате основание за притеснение. Може да проведете профилактика с Флуорни медикаменти след консултация с педиатъра, които наблюдава детето ви.

Здравейте, надявам се да ми отговорите на въпроса, който имам към вас. По принцип цикълът ми продължава от 7 до 10 дена, но точно 1 седмица, след като ми дойде, се появяват менструалните болки и кървенето става обилно(силно)-все едно, че ми идва и след 2-3 дена свършва. Какво означава това?Има ли нещо общо с овулацията на яйцеклетката. Благодаря Ви /// Димитричка 

Няма нищо общо с овулацията и не смятам, че имате някакъв проблем.

Здравейте,получих нещо като уплътнения по вътрешната страна на колене те и китките.Личния ми лекар ми предписа някакъв мехлем приличащ на китайските вазелини,но нямаше никакъв ефект.Към какъв специалист да се обърна,моля? : Детелина

Обърнете се към Ревматолог.

Помогнете имам опасения за ехинококова киста или голям кавернозен хемангиом как мога да се иэлекувам без оперативна намеса.

И двете заболявания налагат хирургично лечение

Бременна съм вероятно в 5-та седмица.Изписаха ми Дуфастон за задържане-2пъти по 1 и Нош-па-3 пъти по 1.Това достатъчно ли е? : Иви

Ако оплакванията които са дали повод за започване на такъв тип лечение са отзвучали е достатъчно.

Brat mi e alkoholik, s postojanni krizi ot ostur pankreatit.Otkazva da se lekuva i vijdam vseki den kak se doblijava do karaja si.gotova sum na vsichko da go prinudja da se lekuva,Daite mi suvet!Molja vi. : D.Mihailova

Лечението на Синдрома на алкохолна зависимост изисква специализирана психиатрична помощ, особено належащо е когато съществуват придружаващи заболявания свързани с употребата на алкохол. Обърнете се към Диспансер за психични болести.

здравеите,имам бяло течение от 6 гд.скоро ми откриха че е трихомоназа.в момента се лекувам с флажил свещички,дуомох.преди това съм се лекувала но без резултат.прекаленото чакане може ли да доведе до усложнение?задалжително ли е и приятеля ми да се лекува тъи като няма оплакване? : АНЕЛИЯ 

При сексуално трансмисивните инфекции е задължително лечението на двамата партньори. Що се отнася до усложненията, те са възможни при не провеждане на лечение, като най- често инфекцията обхваща други органи от пикочо- половата система и в напреднали случаи може да доведе до стерилитет.

Bremenna sqm vqv vtoria mesec.Imam dqshteri4ka na 4etiri g. koiato e bolna ot skarlatina.ima li opasnost za men? : Violeta,Plovdiv

Нямате основание за притеснение, но въпреки това може да проведете по преценка на лекуващия ви лекар профилактика.

Zdraveite, saprugata mi e bremenna v 3-ti mesec i ima kapchici kryv, prieha q v bolnica s leko otlepena placenta.Opasno li e za neq i ploda?

Опасността се свежда до развитие на спонтанен аборт, което налага
специализирано лечение.

Dobar den.Interesuva me kakvo predstavlqwat  \"hlamidi\" - te i kak se lekuwat. Ima li opasnost zabolqwaneto da se razwei v rak? : Marin Ivanchev

За хламидийните инфекции прочетете в статията към същата рубрика. Що се отнася до малигнизацията, такава опасност няма, най- често при хронифициране на процеса при жените се стига до стерилитет.

lekuva li se hepatit C

Да лекува се макар трудно и продължително.

НА 36 год.бремена в 6 месец.Втора бременост,Кръвна група 0 rh-.Направени всички изследвания вкл. амниоцинтеза.Но преди 1,6 год.получих фациалис,които не бе излекуван напълно.Какви са рисковете за бременоста ми с тези фактори . : Георгиева.Ст.Загора

Възпалението на лицевия нерв няма нищо общо с кръвната ви група, нито крие някакви опасности за бременността. Ако при амниоцинтезата е установен Rh (-) на плода т.е. не съществува несъвместимост може да се очаква нормално протичане на бременността. При положителен Rh фактор на плода е необходим по чест контрол и специализирано наблюдение на бременността.

Ако вече си бил заразен с гонорея и успешно си излекуван,организма може ли да добие имунитет срещу това заболяване. : Ники

Траен имунитет срещу причинителя на Гонореята не се развива. Т.е. след преболедуване може да се заразите отново.

Здравейте, какъв би бил ефекта върху очите ми,ако нося очила за далече,но
нямам нужда от тях.

Не ви съветвам да го правите. Очите ви ще компенсират диоптъра, ако е малък, но това става за сметка на компенсаторни механизми, което води до умора и при по- продължителна употреба увреждане на зрението.

Намалява ли се либидото след премахване на яйчниците при жените?

Да, намаля, ако не се приема заместителна хормонална терапия.

бременна съм в 4етвъртата седмица и искам да направя аборт какжи са начините?

Обърнете се към специалист Гинеколог или личният си лекар, които да ви насочи към съответната клиника.

Нормално ли е да има промени в менстуалния цикъл след раждане и бяло течение?

Що се отнася до промените в менструалния цикъл е нормално. За бялото течение задължително се обърнете към Гинеколог за преглед.

Има ли данни за нежелани реакции като прекомерно окосмяване при жените при  използване на  RETABOLIL : nNikolova

RETABOLIL е анаболен препарат производно на нортестостерон. Една от страничните му реакции е вирилизацията при жени (поява на мъжки тип окосмяване) дължаща се на андрогенният му ефект.

В кои случаи се налага операция на дискова херния? : Борислав Георгиев

Каузалното лечение на дискова херния е оперативното. Колкото по рано се осъществи оперативната интервенция толкова по добре. Появата на отпадна неврологична симптоматика е абсолютно показание за оперативно лечение.

Здравейте, имам подутина във влагалището. Дали може да е злокачествено
образувание? : Соня

Единствения съвет който мога да ви дам е да се обърнете към гинеколог за преглед. По информацията която давате не може да се прецени за какво става въпрос.

vazmogno li e,kogato se priema  imunostimolatora \"respivaks\",da se poiavat oplakvania ot poda na gripopodobni,t.e.nisca temperatura,kashlica,zacherveno garlo ili bolki v ushite.(moge da sa po otdelno ili da sa kombinirani.)ako tova e vazmogno triabva li da se spre priema na lekarstvoto.blagodaria. : svetla jordanova

Грипоподобната симптоматика не е странична реакция на Респивакс.

18.12.2003

Бях на 14 год. когато прекарах тежка форма на Анорексия, в резултат на което не можах да се развия физически(детски ръст, бюст и др.), страдам от аменореа и  хормонален дисбаланс. Сега съм на 18 год. Има ли някакъв начин за хормонална терапия, която 6те ми помогне да се развия нормално. : Анастасия

Преценката за лечебните възможности може да се направи само след оценка на общото състояние, хормонален статус , определяне на костна възраст и т. н. Ако на базата на направените изследвания има обективни данни за незавършен растеж, което е напълно възможно на тази възраст възможностите за лечение са добри. 

bolime glavata,4uvstvam otpadnalost,njamam nikakva sila,postojano mi prilo6ava,izpitvam strax ot vsi4ko,taka sam ot 1 god.,togava po4ina babami mojeli tova da mi se e otrazilo,i kam kogo da se obarna?xodix pri li4nija lekar,pravixa mi izsledvanija-krav,urina,NO ni6to sa6to taka i pri nevrolog ,xab4etata ne mi pomognaxa.ima li re6enie ??? : mimi

По описанието ви ми се струва , че трябва да се обърнете към Психиатър.

здрвейте!По главата на пениса ми се появяват някакви червени петна,понякога след по груб орален секс ;понякога има малко парене,наистина,това не са често-проявявани симптоми,но се притеснявам много!Не спя с различни жени,имам постоянна партньорка.Нямам болки при секс,но пусти зачервявания!:( : Миро

Не мисля , че имате основание за притеснение.

На детето ми бе изолиран от гърлен секрет Staphilococus aureus. Нормален ли е за гърлото този стафилокок и изисква ли лечение с антибиотик? : Надежда, Враца

Staphilococus aureus е задължително патогенен т. е. не може да бъде нормален обитател на назофаринкса, но може да има здраво носителство. Налага се лечение с антибиотик, евентуално стафилококова ваксина.

На скротума и отчасти по тялото на пениса имам белезникави твърди на пипане пъпки с размер на глава на карфица. От книгите приличат най-много на генитални брадавици.Това което ме съмнява е че тези като се натиснат излиза същото като от порите на носа.когато питах баща ми,каза че е нормално и че тои имал същите.Какви са всъщност?Как се лекуват? : 17г

Не се налага лечение.

Здравейте доктори. Бих искала да ви попитам, има ли някакъв начин за спиране или отлагане (с около седмица) на менструацията при положение че не взимам противозачатъчни? : Маргарита

Да възможно е с хормонални медикаменти.

zdravejte,na 17 god. sum i imam problem s penisa-mislja 4e prepuziuma na penisa mi e prekaleno dulug za6toto po vreme na erekzija glavi4kata ne se otkriva iszjalo.onaniram no ne izpitvam bolka.Trjabva li i kum kogo trjabva da se oburna za pregled?Molja da mi dadete njakakuv adres!Predvaritelno vi blagodarja 

Обърнете се към уролог. Това може да стане с талон от Личният ви лекар.

Аз и съпругът ми сме с кръвна група 0+, и сина ни ли е от същата група? Благодаря!!!: Вили

Със сигурност е кр. група “0”, но по отношение на Rh фактора може да
бъде както (+) така и (-). 

При умора ,прах и студ -получавам спазъм ,при който трудно дишам.Какво лекарство трябва да употребявам?Употребявам \"нофилин\". : Елена  Иванова

За да ви бъде изписано лечение първо трябва адекватна диагноза, което не може да стане в мрежата. Що се отнася до Новфилина, той със сигурност не е най- подходящия медикамент във вашия случай.

Molq wi publikuwaite dieta pri podagra.Sre6tam protiwore4iwi informacii : Walter Marinowski

За съжаление диетата при подагра не върши особена работа. Доказано е че при спазване на стриктна диета нивата на пикочната киселина могат да бъдат снижени с не повече от- 60 µmol/l. Въпреки това избягвайте употребата на карантия, тлъсти риби, гъби, ограничете месото, алкохола е забранен (увеличава производството и блокира излъчването на пурините). Добре е да употребявате алкални минерални води (Горнобанска, Хисарска).

na 16 godini sam:Kak da premahna okosmqvaneto si okolo polovite mi organi?

Проблема ви е козметичен, не медицински

детето ми,боледува от асма,която е в ремисия,но има постоянна хрема.казаха ни ,че е алергичен ринит.какво мога  да на правя за да облека състоянието й. тя е на 5 г. и от 2 месеца  приема медикамента \"зиртек\".: светла йорданова

Алергичният ринит и Бронхиалната астма са заболявания, които много често се съчетават. Съвременните възможности за лечението и на двете заболявания, които са с еднаква патогенеза са големи. Освен антихистамини като Зиртек за лечение на ринита се употребяват кортизонови шпреьове, кромолини, левкотриенови антагонисти. Обърнете се към алерголог.

Здравейте, преди около месец и половина преживях силен емоционален стрес, в резултат на това започнах да наблюдавам нощно изпотяване. Нямам смущения в съня. Какво бихте ме посъветвали? Притеснена съм единствено от нощното изпотяване. : Петрова

Нощните изпотявания могат да бъдат симптом на някой вътрешни заболявания. Обърнете се към личният си лекар за преглед и евентуално извършване на необходимите изследвания.

Здравйте, преди около година хванах гонорея, ходих на лекар и ми проведаха лечение с антибиотици. След известно време симтомите се повтаряха приодично за кратко. Възможно ли е да не съм излекуван напълно. Благодаря!  : Н.К.

Малко вероятно, но не невъзможно. При неправилно проведено лечение е възможно гонореята да хронифицира.

Партньорът ми е заразен с гонорея,а на мен ми откриват само кандида албиканс.има ли вероятност да не съм заразена,тъй като направените ми изследвания показват само гъбички.: никита

Ако по време на полов контакт сте взели мерки и сте използвали презерватив е напълно възможно да не сте заразена.

zdr Imam pritisnati muskuli v glavata.ima li lecenie za tova i kakvo e to?molia vi,ako moje da mi obiasnite kakvi sa priznatzite na pritinati muskuli?jiveia v cujbina i ne viarvam na drugi lekari osven na bulagrski.sumniavam se dali diagnozata im e pravina!ot godina postoianno mis e gadi,svetovurtej,zrenieto mi namalia!blagodaria vi predvaritelno!
 ContactName: Galinamolia vi,kajete mi dali ima lekarstva za pritisnati muskuli v glavata?minava li bez lecenie i kolko vreme otnema?1000puti balgodaria!mersi za vnimanieto! : Galina

Вероятно не сте разбрали правилно за какво точно става въпрос. Описанието на диагнозата ви е абсурдна. Оплакванията които описвате могат да бъдат симптоми на много заболявания.

Какво е лечението на колагенозата : Н.Симеонова

Колагенозите са група автоимунни заболявания засягащи съединителната тъкан. Лечението и прогнозата на отделните заболявания е различно, при повечето от тях се прилага Кортикостероиди, а в тежки случай и Цитостатици.

po prastite na racete mi se poiaviavat ekzemi.kakav medikament bihte mi prepora4ali

Не мога да ви изпиша лечение в мрежата. Лечението на което й да е заболяване изисква точна диагноза индивидуален подход спрямо пациента, което се постига с клиничен преглед и евентуално осъществяването на изследвания, които да подкрепят диагнозата.

Zdraveite. Vchera  hodih v poliklinikata i m iotkriha sramn i vashki. S kakvo moga da gi izlecuvam . Blagodarai predvaritelno : San

Във всяка аптека ще намерете множество шампоани и лосиони против въшки (главови и срамни) всички са с добра ефективност.

Кои са фармакологичните генетични болести

В съвременната класификация на болестите няма дефинирана такава група заболявания “фармакологични генетични”. Фармакология е наука за лечебното въздействие на веществата върху човешкия организъм. Фармакогенетиката е дял от фармакологията занимаваща се с генетично детерминирани отклонения в реактивността на отделни индивиди към определени лекарствени вещества. Това може да се дължи на смущения в метаболизма на медикаментите или отклонения в техните рецептори, среща се при някой ензимни заболявания и нарушения, т. е. не е задължително да става въпрос за болест. Макар да не са обект на фармакогенетиката при някой наследствени заболявания също се наблюдава променена реактивност към определени медикаменти.

hormona prolaktin mi e 607.9.snimkata na glavata ne pokaza zloka4estveni izmenenia.kakva to4no e tazi bolest.kolko vreme se lekuva : C.Petrova

Хиперпролактенемията е синдром на трайно повишен серумен пролактин. Може да бъде физиологична, при бременност и кърмене и патологична. За патологична хиперпролактинемия при жени се говори при трайно завишаване на нивата на серумния пролактин над 999 pmol/l. Преходно нивата могат да се повишат при стресови състояния, физически натоварвания, травми и т.н., а също така при употреба на хормонални медикаменти, опиати, антидепресанти и др. Може да бъде симптом на редица вътрешни заболявания и хипофизарни тумори.

Искам да си направя лазерна операция за коригиране на късогледство, но не съм наясно с рисковете. Чух, че може да се получи необратимо увреждане на очните дъна. Вярно ли е това?Благодаря предварително : Лили

Неуспеха при тези операции се свежда до непълна корекция на зрението.

Имам начална херния, която за сега не е за опериране. Може ли с подходящи упражнения да се избегне прогресирането на хернията? Ако да , какви са те. : Иван Стоянов – Плевен

Лечението на херниите е оперативно в планов порядък, основания за забавяне на операцията при неусложнените случай могат да бъдат само тежки придружаващи заболявания.

Имам киста на единия яйчник-гинекологът ми каза че е от типа които се появявали а после сама изчезва.Ще ми попречи ли това да забременея?

Няма да ви попречи.

Imam kista na ediniq qi4nik.Trqbva li da spazvam nqkakva dieta,za da se predpazq
ot poqvata na novi kisti? : Ina

Диетичният режим на хранене няма отношение към заболяването ви.

задъжитено ли пациент с диагноза двустранна херния се подлага на
операция, или има лечение.

Единственото лечение е оперативното. В планов порядък при не усложнени хернии и по спешност при усложнения.

алкохолик съм.имам добро семейство и хубава отговорна работа.когато не пия трябва да вземам успокоителни за да мога да работя.смятам че имам силна воля за да реша проблема сам ако знам как.в същото време ме е срам да посетя психиатър.ако можете да ми дадете съвет ще ми помогнете много.благодаря ви предварително.

Направили сте първата крачка като сте осъзнали проблема си, просто продължете. Основата при лечението на различните зависимости е самокритичността, която при вас е налице. Приемете състоянието си като заболяване, като всяко друго, нямате основание за срам. Ако не можете да се справите сам потърсете специализирана помощ.

наскоро ми извадиха кътник и зъбната алвеола остана във венеца,опасно ли е?боли ме много!помогнете!!!

Няма как да оценя състоянието ви по описание. По добре се обърнете да преглед към стоматолог- хирург.

има ли тестове за  изследване на кръвни групи в аптеките ?

Изследването на кръвна група се извършва задължително от лекар.
В аптеките няма такива тестове.

Влиянието на алкохола и тютюнопушенето върху сърдечно-съдовата система

Въпросът ви е твърде обширен и не бих могъл да го развия тук. Съвсем накратко по отношение на тютюнопушенето крайно отрицателно влияние, а за алкохола в количества до 50мл./24ч. положително в по- големи дози- обратно.

може ли медикамента ранитидин да предизвика сънливост,
обща отпадналост, хипотония? : Лили Петрова

Не, няма такива странични реакции.

Може ли варикоцеле да се лекува неоперативно или с безкръвна операция? Какви са рисковете при операция?Лекува ли се напълно или след операция може да се появи отново?
Диян

Единствената възможност за лечение е операция, рисковете са минимални. Лечението е каузално(трайно).

Moже  ли  да  се  пие  ксеникал  и  едновременно  да  се  пият  противозачатъчните  таблетки  трирегол: Дени

Да може.

Bihte li mi preporuchali zamestitel na antibiotika Tubocin, nqkoi po-nov. Predpisaha mi go za vuzpalenie, prichineno ot katetur sled premahvane na polip. : jenq

Изписването на Тубоцин за друго заболяване освен за Туберкулоза противоречи на добрата медицинската практика. Единственото изключение е когато има изолиран микробиологично причинител, който показва чувствителност на антибиограма само на Тубоцин. Рецепта в мрежата не мога да ви напиша, а и съвет не мога да ви дам. Лечението с антибиотици е свързано с клинична преценка за показания, противопоказания, предполагаем причинител и т. н.

mozeli da  mi se slozi spirala sled kato sam rodila s seksio : milena ianina

Да, може.

Бременна съм и живея с котка, какви изследвания трябва да направя? : М.

Серологично изследване за токсоплазмоза. Обикновено се извършва в регионалната ХЕИ. Безплатно с талон от личният лекар.

ако мъжът е болен от трипер,жената може ли да се зарази само с гъбички/кандида албиканс/. : никита

Не, освен ако е използван презерватив.

имам кръвоизлив вдясното око съпроводен  от  гнойна секреция,не съм го удраля  а кръвта заобикаля ириса,лмфните възли на лицито ми и врата са подути,от лекарствата  не ми помагат вече трети ден,къде да намеря специализирана медицинска помощ
 //////// лора атанасова

Реакцията на лимфните възли не може да бъде от медикаменти. Що се отнася до специализираната медицинска помощ обърнете се към очна клиника на ВМИ или МБАЛ.

kakvo predstavliava tu6irane : Tania

Мануален (с ръка) преглед през влагалището или ректума.

bih si protivogripna vaksina i sled 2 dni nastinah s temperatura 37.5.tova reakciq ot vaksinata li e ?6te ima li deistvie vaksinata ? : radoslava

Не може да се приеме за постваксинална реакция, вероятно сте се заразили с някякъв друг вирус (различен от ваксиналния щам). Това не е причина за компрометиране на ваксинацията.

мъжът  ми  е инпотентен   не  правя  секс  от  8 години  . Възможно  ли  е  да съм  получила   някакви  увреждания  ?

Не и от органична гледна точка.

Кърмя вече 6 месец,но кърмата ми намаля до 20 гр.С хапчета ли трябва да я спра?

Продукцията на кърма е рефлекторен процес, т.е. спрете ли да кърмите ще спре и производството й. Не е необходимо да приемате медикаменти.

лекарство против пърхут

Низорал шампоан.

от няколко години имам разширени вени на левия тестис. Може ли това да доведе до импотентност? Необходимо ли е да се лекува и как?

Варикоцелето води до стерилитет (липса на охладителна способност), при запазена способност за осъществяване на полов акт. Лечението е единствено оперативно.

След аборт циклите ми са нарядко и са ановулаторни. Как може да се промени това

Не бих могъл да преценя. Състоянието ви изисква серия от изследвания, прецизен преглед и тогава може да се обсъжда.

Скенерът ми показа интерселарен аденом на хипофиза. Какво означава това?
Аз съм на 26 години.

Става въпрос за доброкачествен тумор. Лечението е оперативно.

Имам раничка на шийката на матката и изследването показа бета стрептококи. Доколко сериозно е това? Трябва ли тази раничка да се гори? : Вени

Обичайно подхода в такива случай е: Антибиотичен курс, Цитонамазка и тогава се преценява поведението по отношението на “раничката”

От около 3г. чувствам,че потъвам в земята и ми става лошо на главата. Неврологичния ми статус е нормален,правила съм всякакви изследвания без ЯМР.Пила съм различни лекарства,но не помагат.В момента пия Ривотрил по 2 пъти-0,5мг.Вече незнам как да се лекувам,нищо не помага.Моля Ви, помогнете ми! : Диана

Оплакванията, които описвате са твърде общи не бих могъл да ви дам съвет.

Много ви моля да ми кажете има ли начини за уголемяване на бюста извън пластичната хирургия? На 30 год. съм и страдам от плоскогърдие, това болест ли е? могат ли да се приемат хормони в тази връзка? : мм

Малкият бюст обикновено е израз на конституционална особеност, не е болест. С хормони няма да постигнете желаният резултат.

Имам поставена диагн.хрони4ен бронхит.Възмойно ли е да се изпотявам през ноща от това?Общо взето се чувствам добре-не идеално, но аз съм на 30г. и пушач

Нощните изпотявания не са симптом характерен за Хроничният бронхит.

Имам остра форма на акне.. Използвал съм много медикаменти за външно лечение, но без резултат. Затова си мислех че трябва да направя някакви хормонални изследвания. Бихте ли могли да ми кажете какви точно. : Георги

При мъже не се налага хормонална диагностика в такива случаи.

zdraveite!Iskam da vi popitam za goleminata i obhvata na izpolzvanite instrumenti pri laparoskopia.

Съществуват различни набори за лапароскопия, като размера, вида и възможностите им са различни в зависимост от предназначението- за диагностика или някаква лечебна манипулация.

Диагнозата е деференциран плоскоклетъчен карцином-рецидив в дясна ингвинална гънка. Направени пълни изследвания в Германия по отношение на метастази във всички  органи - отрицателни.  Мислите ли , че ампутация е възможно решение.

По описанието ви предполагам, че метастазите са в ингвинални лимфни възли, а в тези случаи ампутация не се налага. Нормалният подход е оперативно отстраняване на засегнатите лимфни възли последвано по преценка от лъче и/или химиотерапия.

правя опити за забременявяне,имам пластика на тръбите,защото бяха запушени. кажете, до колко време мога да забременея и защо след полов контакт ми изтича смермата.това означава ли, че нищо не остава и не може да се зачене? на 38 год.съм 

Не бих могъл да се ангажирам със срокове, а що се отнася до изтичането на семенната течност, това не е проблем по отношение на забременяването.

Възможно ли е забременяване в четвъртия ден от цикъла, т.е. по време на мензис, при положение че предходния месец съм приемала противозачатъчни? Следващия месец не поднових приемането на контрацептиви поради неприятните странични ефекти.

Малко вероятно, но не невъзможно.

Zdr. jena mi e bremenna i ima postognno gadene ,vie i se sviat.Normalno li e.
Kakvo da pravi,kakvo da gde

При много жени бременността е свързана с тези неприятни усещания, които обикновено преминават във втората половина на бременността. Ако симптомите са силно изразени се обърнете към Акешер-гинеколога, които наблюдава съпругата ви.

Здравейте, от няколко дни имам силни болки в областта на анусал Дали това е появата на хемороиди и ако да как се лекуват теБ : Надя

Поставянето на диагноза е процес, който включва освен оплакванията ви, обективен преглед и евентуално комплекс от изследвания. Т.е. ще е несериозно да ви отговоря дали става въпрос за хемороиди или не

как се лекуват ватрешни или външни хемороиди?

Съществуват много кремове за външно и ректално приложение, които подобряват оплакванията, но каузалното (трайно) лечение е оперативно.

Zdraveite iskam da znam dali pusheneto na  lekite narkotici  ubiva moza4nite kletki

Това не е основния проблем при употребата на наркотици. По тежки са проблемите свързани с неминуемото пристрастяване водещо след себе си до повишаване на дозите, проявите на асоциално поведение и т.н. С други думи бавно личностово самоубийство, а в някои случаи и физическо.

здравейте от 1месец подържам 37 и 2 правиха ми всякакъв вид изследвания-кръв,урина,манту, чернодробни изследвания.Нищо не ме боли.Гледаха ме на видеозон и ултразвук и там всичко е в нормата.Пих аугментин и зинат.Какво да правя? : АДИ

По информацията, която давате ми е трудно да преценя, но е много вероятно да не става въпрос за органично заболяване.

Zdraweite! Az sym momche na 17 godini, imam priqtelka , s koqto ne prawim sex, no chesto se porazgoreshtqwame (liubowna igra), mnogo chesto sled towa w prodyljenie na 2 chasa Ujasno Mnogo me bolqt testisite, i sa poduti w oblastta na nadsemmenicite, normalno li e towa? dali ima neshto obshto s towa che dosta chesto karam kolelo?  anonimen

Да, нормално е.

Kakvi sa na4inite da se napravi abort,zadaljitelno li e razre6enieto na roditelite kogato si pod 18?

Да, задължително е.

здравейте имам сексуалун проблем,от няколко месеца  трудно се овлажнявам това ме претиснява и сигурна трябва да взимам хапчета до преди не съм имала
този проблем :  вики нинова

Оплакването ви може да се дължи на хормонални нарушения, но обикновено в такива случай не е единственият симптом. Обърнете се към гинеколог.

Моля да ни посъветвате за някои други хапчета за отслабване освен ксеникал. някои на по - нормална цена. А желаещите да отслабнат като мен са хиляди... Благодаря Ви предварително. С уважение - Деница

Корекцията на наднормено телесно тегло е сложен процес който включва стриктен режим на хранене, оптимална двигателна активност и на последно място медикаменти. Тези елементи трябва да бъдат строго прецизирани и индивидуализирани от специалист. Бих могъл да изброя множесво препарати с различна ефективност, странични реакции и цена, но се съмнявам, че по този начин ще ви помогна.

Откриха ми ендометриоза на десен яйчник, какво е лечението?  веси

Лечението на Ендометриозата е консервативно с хормонални препарати, а при неефективност след 9 месечен курс или при противопоказания- оперативно.

rezultat ot citonamazka - I i II gr. PAP,adekwatnost - zadowolitelna,kategorii - kletachi promeni swarzani s \"zriala metaplazia w c.c.\"Molia  da obiasnite kakwo oznachawa \"zriala metaplazia\".Opano li e?blagodaria: LIA

Нямате основание за никакви притеснения.

kakvi protivoza4ata4ni sredstva sashtestvuvat : ivanvok@abv.bg

Прекъснато полово сношение, Бариерни методи (презерватив, цервикални шапки, диафрагми ), Терминален метод (чрез измерване на базалната температура), Календарен метод, Вътрематочни контрацептиви (песари “спирала”), Хормонална контрацепция.

Kakvo predstavlqva obrqzvaneto.Kade moga da go napravq i za kolko dena shte buda napulno vuztanoven kakvo predstavlqva obrqzvaneto.kakvi sa posledstviata sled operaciata?? : Stoqnov

Хирургично отстраняване на препуциума (кожата покриваща главата на пениса). Може да се осъществи във всяко хирургично отделение. Възстановяването настъпва обикновено след около десетина дни. От медицинска гледна точка няма последствия.

Zdraveite, normalno li e sled ovulazia da imam bolki v iai4nika koito e ovuliral? : Ambra

Не е нормално.

стеатозна трансформация на паренхима  -съвет за диети ,лечение

Никакъв алкохол, избягване на тлъсти меса и белтъчно прехранване, предимно въглехидратна храна, плодове и зеленчуци. По отношение на лечението се прилагат хепатопротектори- Карзил, Есенциале и т. н.

zdraveite!az sam na 17 godini i ot nqkolko meseca vodq polov jivot.iskam da znam podhodqshto li e da vzimam protivoza4ata4ni?ima li takiva koito mogat da se vzimat sled poloviq akt pri eventualna opasnost?blagodarq vi predvaritelno!

Най- подходящият начин е използването на презерватив, но ако предпочитате може да ползвате противозачатъчни хормонални таблетки. Не ви препоръчвам ползването на противозачатъчни след полов контакт въпреки,че съществуват такива възможности.

kakvo zaboliavane e papilomata i kak se lekuva. Moje li da se predava

Папилома (кондилома) е сексуално трансмисивно (полово предавано) заболяване причинявано от Човешки папиломен вирус. По същество е доброкачествен тумор, който рядко малигнизира. Лечението е с локално медикаментозно третиране, хирургично отстраняване, термокоагулация или криохирургия.

 

 Ново | Цени | Контакти | Познай и спечели | home

Copyright © 2002 Nextel