Л Е К А Р И Т Е   О Т Г О В А Р Я Т

лекарите отговарят  Уважаеми дами и господа, поради многобройните Ви писма не можем да отговорим на всички ваши въпроси, затова молим да ни извините! 

 


Filibe.com стартира тази рубрика за да ви даде възможност да задавате  въпроси в областта на медицината. На ваше разположение, с компетентни отговори ще бъдат нашите специални консултанти:

 д-р М. Милчева и д-р К. Тодоров

Вашите въпроси и отговори ще се публикуват всяка седмица. 

 

____________________________________________________________________

 22.01.2006

kak se lekuva anemia?  lupi

Анемиите са група заболявания с различна етиология (причина) обединява ги намаленото ниво на хемоглобина, броя на еритроцитите и хематокрита Лечението е в зависимост от вида на анемията.

Имам тиреодит на Хашимото-хипотиреодизъм и ме лекуват едновременно с Метизол-1 табл. и Еутирокс-50 гами. Смятате ли, че това лечение е адекватно. В момента съм в
норма TSH - 2.08/0.32-5/.

Метизол е медикамент които се прилага при хеперфункция на щитовидната жлеза, а Еутирокс се прилага при хипофункция на жлезата. Едновременното им приложение няма терапевтичен смисъл.

Възможно ли е да ми поставят диагноза във връзка със заболявания на нервната система от псохогенен характер без да ми е провено някакъв вив изследване на главата от 9 г. при положение, че съм прятърпяла две катастрофи.състоението ми рязко се влоши,може ли да ме посъветвате как да постъпя.

Обърнете се за преглед към специалист невролог. От информацията която давате не мога да преценя за какво става въпрос.

PVCU-папиларно задебелен многослоен плосък епител с дисплазия І-ІІ степен на шийката на матката.За три месеца два пъти ме тушираха със Solcogyn 0,5ml. Година след това докторът каза че всичко е нормално.Интересува ме след всички изгарящи процедури ще мога ли да имам деца.Гинекологът ме увери,че всичко е нормално,но вече 5м. не мога да забременея.

Манипулацията, която ви е правена не може да бъде причина за стерилитет, а и пет месечен срок е твърде кратък за да се говори за такова нещо 

Kakvo predstavliava AUTIZMAT? : dennis17

Аутизма е сборно понятие обединяващо състояния на тежко разстройство на психическото развитие. Разделя се на тип Аспегер и тип Канер. И при двата типа има разстройство в способността за комуникация, интензивно привързване към вещи, монотонна активност, страх от промени в околната среда с липса на способност за адаптация. Разликата при двата типа са: при тип Аспегер има добра интелегентност и развит говор, а при тип Канер е налице силно изоставане в интелектуалното развитие и говора.

trudno mi e da hodia po goliama nuzda kakvo da pravia?: nikola

Причините за обстипация (запек) са твърде много. Най- малкото което трябва да се направи е анализ на хранителния и двигателния ви режим, а може да се наложи и извършването на някои изследвания. Обърнете се към личният си лекар.

MOGAT LI LEKARITE DA IZPI6AT LEKARITE MAIKA MI KOIATO E V KOMA OT 21 DNI?
 ContactName: desislava dimitrovamaika mi e v koma ot 21 dni,ot oaril mi kazvay 4e ne mogat da ia darjat ve4no pitam:MOJE LI 4OVEK V BEZSAZNANIE DA GO IZPI6AT I DA GO GLEDA6 V KA6TI?SPE6NO.operirana e ot 15 dneven hematom v mozaka. : desislava 28g

Не бих могъл да коментирам едно такова решение нито от професионална, нито от човешка гледна точка по причина, че нямам достатъчно информация. От медицинска гледна точка въпроса опира до прогноза на заболяването.

ot niakolko godini maika mi strada ot denonoshto glavobolie.vsichki izsledvania kakto i kpavnoto naliagane sa normalni vsichko e nared no bolkite sa postoianni i mnogo silni.kakvo shte ni posavetvate : galena

Вероятно става въпрос за Мигрена. Обърнете се към невролог.

Моля бихте ли ми описали симптомите и етиологията на така наречения
Сух синдром.: Станислава

Синдрома на Сьогрен (сух синдром) се проявява със сухи очи, сухота в устата в някои случаи намалена секреция в гастроинтестиналния тракт и гениталиите, понякога и артритни прояви. Става въпрос за автоимунно заболяване с неизвестна етиология.

Moje li kosopad na hormonalna osnova pri 40 god. jena da se predotvrati s lekarstva ili protivoza4ata4ni tabletki. : Didi

Много ендокринни заболявания могат да имат като симптом косопад. В такива случаи се лекува основното заболяване.

направих аборт на 04.12., кръвотечение имах само същия ден. На 08.12. имах силни предменструални болки, а на 09.12. се появи славо кръвотечение. Нормално ли е това? Кога по принцип след аборт трябва да се очаква първата менструация?

Не е нормално да се появи кръвотечение в такъв период. Менструално кървене обикновено се появява до 40 дни.

Прекарах кандидоза, трихомоназа,сега лекувам хламидийна инфекция.Антибиотична терапия с Макропен  за 3 месеца,по 10 дни.Правилно ли ме лекуват. : Деница Георгиева

Не мога да коментирам предписаното ви лечение без да познавам състоянието ви в детайли.

cinat mi vse o6te ne moje da 4ete i pi6e dobre v  4etvarti clas vapreki polaganite usilia.kakvo predstavliava dislekciata.

Съветвам ви да се обърнете за помощ към детски психиатър. Такива състояния най- често се дължат на психо- емоционални и адаптивни разстроиства, които са лечими, а не на органични заболявания.

Imam prozrachna kozha i venite na litzeto mi se vizhdat mnogo neprjatno.
 Moga li da si pomogna?  Marta

Не бих могъл да преценя по информацията която давате.

Добър ден. На 23 год. момче съм. От 7 месеца лекувам кондиломи на дупето със следните лекарства, както следва: Isoprinosine, Condyline, Alkym, Engistol, Solcogyn, Propolis, Polen, Multivitamin-и, и течен азот през цяото време. Направих си всички останали тестове за венерически болести - негативни са. Как да продължа лечението си? Thanks in advanced
 Alfex

Не бих могъл да ви предпиша лечение в “мрежата”. Обърнете се към колегата, които ви е лекувал до момента.

Мога ли да забременея, когато съм по средата на месечния цикъл? Моля, изпратете отговора на адрес: Благодаря Ви предварително!

Около 14- я  ден от началото на месечния цикъл е най- подходящото време за забременяване, тогава настъпва овулацията. Ако имате предвид средата на менструалното кървене, тогава забременяване е малко вероятно.

akvo predstavlqva jultata treska i kak se lekuva

Жълтата треска е остра вирусна инфекциозна болест. Включена е в групата на особено опасните, карантинни болести Разпространява се от комари. Клинично се манифестира с висока температура, треска, жълтеница и кръвоизливи. Лечението е симптоматично. Като профилактика се прилага жива ваксина.

Аз съм на 43 г. Съпругът ми иска да имаме още едно дете. Моля, кажете ми какви са рисковете за мен и плода, при тази късна бременност? : Теодора

Евентуална бременност няма да ви се отрази негативно (при условие че не боледувате от някои хронични болести). Рискът при бременност на тази възраст се свежда до по- често срещащи се генетични аномалии на плода. Съвременната медицина разполага с достатъчно надеждни методи за ранна диагностика на тези отклонения и дава възможност за прекъсване на бременността в ранните месеци.

"Може ли да се появява чест световъртеж в резултат на дискова
херния на шийни прешлени?: Галя

Да напълно възможно е.

Напоследък по време на менстуралния цикъл имам много силно кръвотечение, с големи съсиреци. На какво се дължи това? С.М.

Не мога да взема отношение. Информацията която давате е недостатъчна за преценка.

Имам един яйчник, другия ми е отстранен поради дисгермином, правила съм химиотерапия. Ще имам ли трудност със забременяването? Колко време е нужно да мине след химиотерапията, за да забременея - 2 години стигат ли? Мерси предварително:Мирела

Две години след химиотерапия е достатъчен срок за да планирате забременяване. Това, че е отстранен единият яйчник не е проблем за забременяване.

Хемароиди и аскувазин?да или не

Има много медикаменти за симптоматично лечение на хемороидите и Аскувазин е един от тях. Всички тези медикаменти облекчават субективните оплаквания, но не водят до трайно излекуване.

Каква е причината за честото вдигане на високо кръвно?Интересувам се за мъж,
който е на 50 г.

Артериалната хипертония не е единно заболяване. Причина в едни случаи се дължи на други заболявания т.н.симптоматична хипертония. Когато няма такива става въпрос за Есенциална хипетония причините за която са множествени, екзогенни и ендогенни фактори, а също и някои вредни навици т. н. рискови фактори. Внимание заслужават- Злоупотреба с готварска сол, наследствена обремененост, наднормена телесна маса, психическо напрежение, злоупотреба с алкохол, намалена физическа активност.

здравейте, бих желал да попитам за напатствия относно следния проблем - липса на желязо в организма, проблеми с щитовидната жлеза. какви изследвания са необходими и каква литература може да се намери по въпроса. благодаря ви предварително
за отговора : жеко

Въпросът ви е твърде общ. Не мога да ви дам съвет.

имам дете на 1г.6м. Скоро изкара тежка бронхоплевмониа с много силни алергични спазми. Трябва ли да се консултирам с алерголог и къде бихте ме насочили да се консултирам?
: Албена Янакиева

Ако пристъпите на бронхиален спазъм продължават е уместно да се обърнете към алерголог. Това може да направите с талон от личния лекар в почти всички ДКЦ- та.

имам  улцерозен колит на дебелото черво, има ли нови лекарства за лечението му.и пречат ли цигарите за лечението му?  иван

Цигарите нямат отношение към заболяването ви. “Нови лекарства”
е твърде относително понятие.

Здравейте! съпругът ми имаше неврит на ушите и му правиха пункция за изтегляне на гнойта през май т.г. 6 месеца преди това получаваше замайване на главата, което продължава  и до сега и се засилва и учестява. има ли връзка с ушите или може да се дължи на нещо друго? блгодаря ви : Диана

Обърнете се за преглед към Невролог. По описанието ви не бих могъл да поставя диагноза.

имам установено със снимка коксартроза. Ходих на лекарортопед и той ми казва ,че нямам.\\ необходима ли е друга снимка и съответно  към кого да се обърня залечение ?

При тази ситуация е добре да потърсите мнението на ревматолог и/или друг ортопед.

може ли да ме зарази с хепатит Б,ако е бил болен преди 8 месеца? : ради

Зависи от това как е протекло заболяването. Ако организма се е справил и в кръвообращението няма вирусни тела няма опасност. Това се доказва с изследване на HBsAg- при положителен резултат е възможно заразяване по кръвен и полов път.

Bih jelala da znam pove4e za hraneneto spored kruvni grupi a imenno kruvna grupa A...kakva hrana e vredna i polezna za men? E-mail:laiza_lo@priatel.com   Blagodaria

Кръвните групи нямат никакво отношение към храненето.

Каква диета се спазва при увеличен черен дроб? : Лора

Зависи от причината довела до чернодробното увреждане.

Здравейте. Съмнявам се за цветна бременност, т. к. в момента менструалния ми цикъл е прекалено оскъден и светъл- мога ли веднага да си направя тест за бременност или  трябва да изчакам пълното спиране на цикъла. : Галя

Можете да си направите веднага тест за бременност

Здравейте,имам бебе на 11 месеца,което до момента няма нито едно зъбче,възможно ли е това да се дължи на рахит или на неправилно хранене,детето е сравнително енергично и тежи 11кг,високо е 75см,към 5-ия месец се потеше много но тогава не знаех че това е симптом на рахита,какви са другите симптоми?Това че няма зъби трябва ли да ме плаши?
: вики

Появата на първите зъби се влияе от много фактори , а също и от генетични дадености, нямате основание за притеснение. Може да проведете профилактика с Флуорни медикаменти след консултация с педиатъра, които наблюдава детето ви.

Здравейте, надявам се да ми отговорите на въпроса, който имам към вас. По принцип цикълът ми продължава от 7 до 10 дена, но точно 1 седмица, след като ми дойде, се появяват менструалните болки и кървенето става обилно(силно)-все едно, че ми идва и след 2-3 дена свършва. Какво означава това?Има ли нещо общо с овулацията на яйцеклетката. Благодаря Ви /// Димитричка 

Няма нищо общо с овулацията и не смятам, че имате някакъв проблем.

Здравейте,получих нещо като уплътнения по вътрешната страна на колене те и китките.Личния ми лекар ми предписа някакъв мехлем приличащ на китайските вазелини,но нямаше никакъв ефект.Към какъв специалист да се обърна,моля? : Детелина

Обърнете се към Ревматолог.

Помогнете имам опасения за ехинококова киста или голям кавернозен хемангиом как мога да се иэлекувам без оперативна намеса.

И двете заболявания налагат хирургично лечение

Бременна съм вероятно в 5-та седмица.Изписаха ми Дуфастон за задържане-2пъти по 1 и Нош-па-3 пъти по 1.Това достатъчно ли е? : Иви

Ако оплакванията които са дали повод за започване на такъв тип лечение са отзвучали е достатъчно.

Brat mi e alkoholik, s postojanni krizi ot ostur pankreatit.Otkazva da se lekuva i vijdam vseki den kak se doblijava do karaja si.gotova sum na vsichko da go prinudja da se lekuva,Daite mi suvet!Molja vi. : D.Mihailova

Лечението на Синдрома на алкохолна зависимост изисква специализирана психиатрична помощ, особено належащо е когато съществуват придружаващи заболявания свързани с употребата на алкохол. Обърнете се към Диспансер за психични болести.

здравеите,имам бяло течение от 6 гд.скоро ми откриха че е трихомоназа.в момента се лекувам с флажил свещички,дуомох.преди това съм се лекувала но без резултат.прекаленото чакане може ли да доведе до усложнение?задалжително ли е и приятеля ми да се лекува тъи като няма оплакване? : АНЕЛИЯ 

При сексуално трансмисивните инфекции е задължително лечението на двамата партньори. Що се отнася до усложненията, те са възможни при не провеждане на лечение, като най- често инфекцията обхваща други органи от пикочо- половата система и в напреднали случаи може да доведе до стерилитет.

Bremenna sqm vqv vtoria mesec.Imam dqshteri4ka na 4etiri g. koiato e bolna ot skarlatina.ima li opasnost za men? : Violeta,Plovdiv

Нямате основание за притеснение, но въпреки това може да проведете по преценка на лекуващия ви лекар профилактика.

Zdraveite, saprugata mi e bremenna v 3-ti mesec i ima kapchici kryv, prieha q v bolnica s leko otlepena placenta.Opasno li e za neq i ploda?

Опасността се свежда до развитие на спонтанен аборт, което налага
специализирано лечение.

Dobar den.Interesuva me kakvo predstavlqwat  \"hlamidi\" - te i kak se lekuwat. Ima li opasnost zabolqwaneto da se razwei v rak? : Marin Ivanchev

За хламидийните инфекции прочетете в статията към същата рубрика. Що се отнася до малигнизацията, такава опасност няма, най- често при хронифициране на процеса при жените се стига до стерилитет.

lekuva li se hepatit C

Да лекува се макар трудно и продължително.

НА 36 год.бремена в 6 месец.Втора бременост,Кръвна група 0 rh-.Направени всички изследвания вкл. амниоцинтеза.Но преди 1,6 год.получих фациалис,които не бе излекуван напълно.Какви са рисковете за бременоста ми с тези фактори . : Георгиева.Ст.Загора

Възпалението на лицевия нерв няма нищо общо с кръвната ви група, нито крие някакви опасности за бременността. Ако при амниоцинтезата е установен Rh (-) на плода т.е. не съществува несъвместимост може да се очаква нормално протичане на бременността. При положителен Rh фактор на плода е необходим по чест контрол и специализирано наблюдение на бременността.

Ако вече си бил заразен с гонорея и успешно си излекуван,организма може ли да добие имунитет срещу това заболяване. : Ники

Траен имунитет срещу причинителя на Гонореята не се развива. Т.е. след преболедуване може да се заразите отново.

Здравейте, какъв би бил ефекта върху очите ми,ако нося очила за далече,но
нямам нужда от тях.

Не ви съветвам да го правите. Очите ви ще компенсират диоптъра, ако е малък, но това става за сметка на компенсаторни механизми, което води до умора и при по- продължителна употреба увреждане на зрението.

Намалява ли се либидото след премахване на яйчниците при жените?

Да, намаля, ако не се приема заместителна хормонална терапия.

бременна съм в 4етвъртата седмица и искам да направя аборт какжи са начините?

Обърнете се към специалист Гинеколог или личният си лекар, които да ви насочи към съответната клиника.

Нормално ли е да има промени в менстуалния цикъл след раждане и бяло течение?

Що се отнася до промените в менструалния цикъл е нормално. За бялото течение задължително се обърнете към Гинеколог за преглед.

Има ли данни за нежелани реакции като прекомерно окосмяване при жените при  използване на  RETABOLIL : nNikolova

RETABOLIL е анаболен препарат производно на нортестостерон. Една от страничните му реакции е вирилизацията при жени (поява на мъжки тип окосмяване) дължаща се на андрогенният му ефект.

В кои случаи се налага операция на дискова херния? : Борислав Георгиев

Каузалното лечение на дискова херния е оперативното. Колкото по рано се осъществи оперативната интервенция толкова по добре. Появата на отпадна неврологична симптоматика е абсолютно показание за оперативно лечение.

Здравейте, имам подутина във влагалището. Дали може да е злокачествено
образувание? : Соня

Единствения съвет който мога да ви дам е да се обърнете към гинеколог за преглед. По информацията която давате не може да се прецени за какво става въпрос.

vazmogno li e,kogato se priema  imunostimolatora \"respivaks\",da se poiavat oplakvania ot poda na gripopodobni,t.e.nisca temperatura,kashlica,zacherveno garlo ili bolki v ushite.(moge da sa po otdelno ili da sa kombinirani.)ako tova e vazmogno triabva li da se spre priema na lekarstvoto.blagodaria. : svetla jordanova

Грипоподобната симптоматика не е странична реакция на Респивакс.

 Ново | Цени | Контакти | Познай и спечели | home

Copyright © 2002 Nextel