А Д В О К А Т И Т Е  О Т Г О В А Р Я Т

 

Уважаеми дами и господа, поради многобройните Ви писма не можем да отговорим на всички ваши въпроси, затова молим да ни извините!

Това е страницата на filibe.com за безплатни юридически консултации и правна помощ. 
На ваше разположение с компетентни отговори 
e юридическият съветник на filibe.com aдвокат Десислава Табанлиева

адрес за контакти:
Пловдив, ул. “Фр. Жолио Кюри № 26
тел. 032/ 627-004, 088/ 536-575
d.tabanlieva@lawyer.bg

Вашите въпроси и отговорите се публикуват всеки понеделник.

   Задайте вашия въпрос тук !

01.06.2003


Zdraveite.Bih se radval ako mogete da mi dadete suvet kato praktikuvast jurist otnosno razreshavaneto na edna dilema,svurzana s obrazovanieto mi.
Sled ednogodishno sledvane v S.U."Kl.Ohridski" az prekusnah s idejata, da postigna po-ka4estveno obrazovanie v 4ugbina,i v momenta u4a v Bonn.Za sugalenie ustanovih razliki v pravnite sistemi na dvete durgavi i prezenih,4e s nemska diploma ste imam
izvestni prakti4eski zatrudnenija v BG.Ot druga strana sme izpraveni pred vse po-goljamo internazionalisirane na pravoto(s ogled i na razvitieto na Evr.S.),koeto iziskva ot edin budest jurist poznanija i ot dr.pravni sistemi,kakto i vladeeneto na 4ugd(i) ezik(zi).
Kak smjatate,koe bi me napravilo po-konkuretno sposoben v BG ot:
1.Da zavursha v Germanija(i sled tova da durga priravnitelni izpiti) ili
2.Da zavursha S.U.,kato po vreme na sledvaneto spezializiram konkr. praven otrasul v 4ugbina.

Лично за себе си,млади колега, нямам каквито и да било съмнения по отношение на нивото и качеството на подготовка в Юридическия факултет на СУ. Следването в чужбина е много популярно напоследък,но се опасявам,че в нашата професия не е оправдано,ако желанието Ви е да практикувате в България. Твърдо заставам зад идеята,че правото е твърде “национална” дисциплина, и когато човек се подготвя за тази професия трябва да се съсредоточи върху усвояването на основната материя. След дипломирането си ще имате предостатъчно време и възможности за задгранични специализации, особено в областта на европейското и международното търговско право.Желая Ви успех!

Имахме съсобствена наследствена земеделска земя за която беше сключен аренден договор. Впоследствие си разделихме земята с сестра ми и сега всеки има собствена.Трябва ли да сключим нови договори. Аз искам да сключа, но не знам на какво основание ContactName: Димитър Димитров,e-mail: dim01@abv.bg

По своята същност договорът е съглашение между две страни, чиито волеизявления съвпадат.От него като юридически факт се пораждат права и задължения за страните,които могат да бъдат както имуществени,така и неимуществени.Индивидуализацията на страните е свързана с това, да се изясни ЗА КОГО възникват тези права и задължения. Във вашия случай освен промяна на една от страните в следствие на делбата и настъпил и друг съставомерен факт- земята е разделена между двама нови собственици, поради което са оформени два САМОЯТОЯТЕЛНИ нови парцела. Всеки от тях следва занапред да бъде обект на правни сделки сам за себе си. Следователно,освен в страните, има промяна и в престацията по договора /т. е. на предоставяната от Вас земя/. Това е основанието за сключване на два нови договора с арендатора.

Какви са условията за издаване на Изпълнителен лист. Достатъчно ли е влязла в сила оценка, или е необходимо и имота да се владее от длъжника? 

Условията са да имате изискуемо и ликвидно вземане срещу длъжника, което да можете да удостоверите по несъмнен начин- със запис на заповед, договори, фактури и други надлежни документи. Срокът за плащане следва да е изтекъл. От Вас зависи срещу каква собственост на длъжника ще насочите изпълнението, стига да се знае,че вещите и имотите са негова собственост. Владението следва да се различава от упражняване правото на собственост- длъжникът Ви може да владее имота на някакво друго основание /наем, право на ползване и т.н./

Как мога да се защитя срещу полицаи, спиращи ме на улицата и отнасящи се непредизвикано грубо,провокативно и с цел явно да подронят достойнството на гражданите.Как да го докажа, когато съм сам?Мога ли да търся обезщетение?Как? Милков

По принцип можете да подадете оплакване в местното РПУ на МВР, ако знаете имената на полицейските служители. Имате право и да заведете дело срещу държавата за нанесени Ви неимуществени вреди, стига посегателството да е сериозно и да може да бъде установено по несъмнен начин-напр. свидетели-очевидци.

На практика обаче тези случаи остават без последици, тъй като гражданите се опасяват от по-нататъчни лоши последствия, а подобно дело е свързано с известни разноски. Тази зима моя приятелка бе държана 50 мин на улицата пред дома си късно през нощта от скучаещ полицейски патрул под предлог, че проверяват документите и в централния компютър… Което в никакъв случай не означава,че всички полицаи са такива и че не изпитвам към служителите на МВР необходимото колегиално уважение.

Аз и сестра ми сме наследници на къща построена от родителите ни. Ние искаме да извадим нотариален акт но нямаме никакви документи за този имот. Какви документи са необходими и от къде трябва да ги вземем и къде трябва да ги представим? . Stoyanova

Процедурата се нарича издаване на констативен нотариален акт за собственост въз основа на обстоятелствена проверка. Необходимо е родителите Ви /евентуално и Вие след тях/ да са владели имота в продължение на минимум 10 години, без никой да им пречи и да оспорва, че той е тяхна собственост. За целта пред Нотариуса, който ще констатира горното, се явяват рима свидетели, по възможност съседи. Представя се проект за нотариален акт, данъчна оценка, скица, протокол за обст. проверка, молба, различни удостоверения и декларации. Практиката е документите да се подготвят от адвокат.

Здравейте! Осъдена съм да изплатя наем за ползване на наследствена апартамент. Направих първа вноска, но парите ми бяха върнати. Искат цялата сума. Какво да направя? Христина Николова

След влизането на решението на съда в сила, хората, на които дължите парите, ще си извадят изпълнителен лист за сумата. Ще получите призовка за доброволно изпълнение от съдия- изпълнителя. Тогава е моментът да пуснете молба до него за разсрочване на задължението,като едновременно с депозирането и внесете 30% от сумата. Следващите вноски се правят ежемесечно и кредиторите Ви нямат право да откажат този начин на удовлетворяване.

Zrdaveite,Molq ako moj am izqsnite podrobnostie po kupuvane na 
jilise bez posrednik.Strahuvam se da ne me izmamqt.Znaete che pari ne se
sabirat lesno na dneshno vreme.Pishite na adres sexi-medel@web.de 
blagodaq vi ot sarce! 
Maria

В процеса на сдобиване със свой дом ще Ви се наложи да контактувате /минимум/с продавачите на апартамента и с нотариус /за него може да се гарантира,че следи за спазването на законовите изисквания и няма да Ви "измами"/.Налага се да проверите дали продавачите действително са собственици на жилището,т.е. дали притежават съответните документи за собственост /искайте да Ви покажат оригиналите,да Ви осигурят фотокопие/.Осведомете се за семейното положение на продавача/-чите/- ако лицето твърди например,че е разведено,изискайте бракоразводното решение, за да не изпаднете в ситуация,когато семейно жилище Ви се продава само от единия съпруг.

Направете или поискайте продавачите да Ви представят удостоверение за тежести- възможно е имотът да е ипотекиран,да е възбранен и т.н.Най-лесният вариант е да оставите адвокат да направи всички справки и да подготви проект за нотариален акт за покупко-продажба на имота.В случай,че нямате възможност да ангажирате такъв,консултирайте се с нотариуса,при когото ще се извърши прехвърлянето /и имайте предвид,че от "спестяването" на адвоката няма да спечелите кой знае колко,тъй като колегата нотариус напълно основателно също ще си удържи възнаграждение за изготвянето на нотариален акт и останалите необходими документи/

Как става прибавяне на име към първото име

Процедурата е по чл.19 от ЗГР- допуска се промяна на името,ако то е осмиващо,опозоряващо или ако "важни причини налагат това".Под "важни причини" следва да се разбира,че използването на настоящото име създава практически затруднения на лицето, или пък последното е известно в обществото с някакво друго име.Горните обстоятелства се доказват в хода на съдебно охранително /безспорно/ производство,като за целта се сочат различни доказателства, в т.ч. разпит на свидетели. Производството започва с депозиране на искова молба пред Районен съд от лицето или от неговия законен представител /родител/.

Безработна съм и в момента съм бременна. От къде трябва да
получавам 1 год. майчинство, като неосигурена и признава ли ми се за
трудов стаж отглеждането на малко дете - без да имам трудов договор.
Съпругът ми работи по трудов договор. 
Мария Дечева 


Чл.354,т.6 от КТ -за трудов стаж,макар и да не е съществувало трудово правоотношение, се зачита времето, когато майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижат за дете до навършване на 3год. възраст. Майчинските се получават от общината /изплаща ги държавата/.Съпругът Ви също има право да ползва отпуска за отглеждане на детето, като за времето на отпуска му се заплаща обезщетение в размер на една минимална работна заплата и на общо основание му се зачита трудов стаж.

Здравейте. Мога ли да получа акт за отказ от наследство, без да
има починал родител. Става въпрос за емиграция в чужбина, откъде изискват такъв акт. 


Наследството се открива в момента на смъртта на лицето.Всеки отказ от наследство под условие, за срок или част от същото са недействителни.Не можете да се откажете от нещо,което към момента не съществува.Имотите,които евентуално биха попаднали в наследствената маса,са понастоящем собственост на Вашия родител.Ако възнамерявате да емигрирате,уредете прехвърлянето на собствеността върху Ваш роднина посредством друга сделка- дарение, покупко-продажба и т.н.

Синът ми замина за Нова Зеландия и ни остави колата си без да ни
направи пълномощно. Последва ПТП и ДЗИ ни отказа да ни изплати
обещетението тъй като нямаме пълномощноКакво можем да направим,тъй като синът ни няма да се прибере скоро? 
А.С.И. angel_g@abv.bg 


Единственият изход е български адвокат да изготви пълномощно,което да изпратите на сина си по факса.Там той да го подпише и завери пред българските консулски служби и да Ви го върне по пощата /по възможност с куриерска поща/

Има ли давностен срок иска за получаване на запазена част от
разкрито завещание.От кога тече този срок,от откриване на наследството или от узнаване на завещанието.? Костова 


Законът не посочва срокове за упражняване правото на иск за възстановяване на запазената част,както прави при исковете за унищожаване за завещание-там правото се погасява с изтичане на 3 години от узнаването,но не повече от 10г. от откриването на наследството.Когато наследникът,чиято част е накърнена, възстановява дела си от този на лица,които не са наследници по закон, той трябва първо да приеме на следството по опис.

Здравейте! Пише Ви един студент, на който му предстои да отбива
военна служба в РБ. Въпрос: Разрешава ли законът днес ,да запиша задочно обучение във ВУЗ? / Георги - Бургас 


Първо ще трябва да изпълните дълга към Родината и да изкарате казармата,задочното обучение не е предпоставка за отлагане на военната служба. Такова може да бъде само редовното обучение в легитимни висши училища в страната и приравнени към тях учебни заведения в чужбина.

Възможно ли е при развод по взаимно съгласие да дарим жилището на
малолетното ни дете, като запазим и двамата със съпругата ми правото на разпореждане с жилището до навършване на пълнолетие на детето. 
Р. Кирилова 

Да,напълно.Притеснява ме обаче въпросът как ще се процедира при разногласие между двама Ви,ако след време единият родител желае да продаде имота,а другият е против.Ще се наложи воденето на ново дело.

Загубила съм си здравната осигурителна книжка , какво да направя
Стефка 


Обърнете се към личния си лекар,за да Ви извади нова.

imam li pravo da otkaja povikvane v zapas? podpisva li se dogovor
za vremeto i zapla6taneto dokato sum v zapas?


При участие на работник или служител в мобилизационно мероприятие дните на отсъствието му /вкл. времето за отиване и връщане/ се считат за служебен отпуск и се заплащат от Министерството на отбраната.

Към кого трябва да се обърна за съдействие при неизплащане (вече 4
месеца) на месечната издръжка за сина ми от бившия ми съпруг? Бащата декларира, че не работи и май не се осигурява, въпреки, че извършва трудова дейност. Благодаря предварително! ........Деяна Георгиева


Необходимо е да заведете дело-пред Районен съд- с искане да Ви бъде издаден изпълнителен лист за неизплатените суми. Издръжката се дължи от родителя,независимо дали се намира в трудово правоотношение или не.Ако няма възможност да изплаща присъдената при развода издръжка,бащата има право да иска от съда намаляването и в съответствие с материалните му възможности,но не и да спира изплащането и.Още повече,че освен възможностите на родителя, законът посочва като главен критерий потребностите на детето.

Договор за наем нуждае ли се от заверка при Нотариус ???? 
Zoya Toneva e-mail: zotoneva@mail.bg 


Не се изисква нотариална заверка- единствено задължителна е писмената форма. Ако е за срок по-дълъг от една година,договорът трябва да бъде вписан- чл.4, б.Е от Правилника за вписванията.

Жилищна кооперация от 8 /осем/ години няма акт 16, поради самоволна промяна на етажността .Същестуват ли нормативни документи, които след 10год. давност да улесняват актуването на имота? Трифонов 

Вашият въпрос, както и някои други ,касаещи строителните норми /които получавам напоследък/, би следвало да бъдат отнесени към Националната дирекция по строителен контрол, съотв.нейните регионални звена. С две думи- консултирайте се с архитект,вместо с адвокат. 

Завърших Английска и Руска филология и като специалист магистър-филолог , желая да стана член на СЪЮЗА на ПРЕВОДАЧИТЕ. Какви постъпки трябва да направя? 

Да се свържете с тях,да поискате списък с необходимите документи и образци от същите, които да попълните, както и да се информирате за таксите и размера на членския внос.

коя заплата се има предвид при изчисляване на възможността за детски надбавки - брутната или нетната 

Брутната 

Имам апартамент.От 1год. в банята ми се получи теч от горния етаж, като в момента стените и тавана са пропити от влага и с олющена мазилка, сега теча изби и в кухнята,съседите отказват да си отстранят повредите под предлог,че нямат пари.Какво да правя? 

Моят съвет е да "прескочите" съдебните процедури,именно поради декларираното от съседите и вероятно действително безпаричие. В случая ми се струва,че завеждането на дело за щети ненужно ще изостри отношенията и ще Ви въвлече в излишни харчове. Ориентирайте се към практически действия,за да спрете по-нататъчното увреждане на собственото си жилище. Уговорете се със съседа да осигури достъп по проблемните помещения в имота си, намерете майстор,ако Вие лично не сте в състояние да се справите, предложете му да си поделите разноските и т.н. 

работя в радио - карат ме да работя в събота, а през един ден от седмицата да почивам.Имам ли право да искам още един? 

Чл.153 от Кодекса на труда -при петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, единият от които по начало е в неделя.В тези случаи на същия се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка. Изключение се прави за дейности, където работното време се изчислява сумирано или в предприятия с непрекъснати производства, където непрекъснатата седмична почивка не трябва да е по-малко от 24 часа. Така че, ако работите в събота, и по дефиниция сте назначена на 5-дневна работна седмица, имате право да почивате още един ден през седмицата. 

може ли и под каква форма лице/ мъж/ които е на трудов договор в предприятие и ползва отпуск по майчинство вместо майката, с която няма сключен брак, да работи на хонорар в друго предприятие./ Русева Илиана

След ползването на отпуска поради бременност и раждане по чл.163 от КТ, работничката /служителката/ има право на отпуск за отглеждане на детето до навършване на 2г. възраст. Със съгласието на майката, този отпуск може да се ползва от бащата /или от някои от бабите и дядовците/, ако същите работят по трудово правоотношение. В случая няма значение дали родителите имат граждански брак,стига детето да е припознато от бащата и той да работи на трудов договор. 

Jiveia v chujbina, ne sam jenena no imam dete, bashtata e v zatvora v chujbina.Znaia che mi triabva deklaratia za da si vzema deteto ot BG , ima li druk nachi pri polojenie che bashtata e v zatvor, i roditelite mu kriat dashteria mi ot men

Въпросът може да се уреди, но трябва да се приберете в България, за да упълномощите адвокат, който да Ви представлява. Процедурата се води по съдебен ред, прави се искане за лишаване на бащата от родителски права. В случая основен мотив може да бъда престоят на същия в затвора, тъй като е налице обективна невъзможност от негова страна да полага грижи за детето. Родителите му нямат право да Ви забраняват да контактувате с дъщеря си. Здравейте. 

Какво мога да направя ако след напускане на работа не искат да ми изплатят парите които ми се полагат TcvetanTcanev@abv.bg 

Да заведете дело срещу бившите си работодатели за дължимите суми. Трудовите дела се разглеждат по чл.126а от ГПК /бързо производство/. 

Живея в панелен блок на последен етаж. Заради пукнатини на общите тавански части се появиха течове, Необходим е спешен ремонт, но по-голямата част от съседите отказват събирането на средства. Какви правни действия да предприема? И. И.

Разбирам Ви напълно,тъй като преди време лично аз бях изправена пред същия проблем. Налага се да се свика Общо събрание на собствениците в блока. По закон решението за ремонт на общите части може да вземе единствено то, с мнозинство на гласовете, при условие,че присъстват поне ѕ от всички собственици в етажната собственост. При отказ на някой от тях за участие в ремонта, домоуправителят може да заведе изпълнително дело срещу него и сумата да бъде събрана принудително. Ако по-голямата част от съседите отказват да участват в един такъв наложителен ремонт на общите части, всеки един от собствениците може да отнесе въпроса до съда. 

Zapla6vat me s razvaljane na daren apartament po 4l. 29, ako ne davam \"dostata4no\" sredstva/pari za rejivjavane na bezrabotnata si maika. Kakvo glasi tozi zakon i kolko e t.nar. minimum suma ? Blagodarja za savet. Mariela 

Според ЗЗД дарението може да бъде отменено в изключителни случаи, когато дареният "не дава на дарителя издръжката, от която той се нуждае"- чл. 227,б. В, ЗЗД. Договорът е безвъзмезден, в него не се включва задължението да гледате и издържате дарителя. Когато поради някаква причина /болест,старост / той не може да се издържа сам и се нуждае от средства за храна,лекарства и пр. За Вас възниква моралното задължение да му помагате. Законът никъде не упоменава каква и колко е тази издръжка- зависи от нуждите на родителя и Вашите възможности. Клаузата за разваляне е предоставена като последен вариант на дарителя да възвърне имуществото си в случай на крайна нужда, за да може да преживява със средствата от него. 

имам дете от приятелката си, нямаме брак. Тя не желае да жевеем заедно. Има ли тя право да търси от мен някаква финансова отговорност и каква? 

Не Сте упоменали признали ли Сте детето,т.е. фигурирате ли като баща в акта за раждане. Ако е така,майката може да заведе иск за издръжка, която Вие ще дължите до навършване на пълнолетие от детето /съотв. до 26г,ако то още учи/. Размерът на издръжката се определя от съда според нуждите на детето и възможностите на родителя и може да варира от 25 до 100 лв месечно. 

shte stroq sgrada po &49 al.2 i &50 t.2/vremenno stroitelstvo/ Ima li srok sled koito moga da promenq statuta i na postoqnno stroitelstvo / mitov 

За Вас важи написаното по първия въпрос по-горе /на г-н Трифонов/ 

Производствена фирма сме с персонал за който не можем да подсигурим натовареност.Налага се персонала да бъде редуциран с 20% Какъв член от КТ можем да използваме 

чл.328,ал. 2 и 3 от КТ 

В съсобственически имот, състоящ се от земя и сграда/маломерен парцел 240 кв.м./ където притежавам 2/9 идеална част, със съгласието на останалите съсобственици съм построил жилищна сграда,за която имам нотариален акт и е основното ми жилище. / Stanko Nacev 

Много съжалявам,но не става ясно какво ме питате? Моля, допълнете! 

Директор съм на училище. Бях назначена по чл 68 т4. от кт. След обявяване на конкурс и спечелването му, бях назначена от договор, сключен по чл 68 т4 в договор, сключен по чл 68 ал 3-за 1год. Правилно ли е след спечелен конкурс да бъда назначена за  

Горното важи и за Вас. Когато казусът е по-дълъг, удобно е първо да изложите основният въпрос,а после на останалото място- подробностите.

Как точно се променя статута на терен от земеделски на промишлен за изграждане на бензиностанция /пламен канев 

Въпросът Ви обхваща цялата глава 5 от Закона за опазване на земеделските земи. Там подробно е обяснено в кои случаи се допуска строежа,пред кого се подава заявлението, сроковете за получаване на решението и как се издава след това разрешителното за строеж. Съжалявам,че нямам възможност да Ви отделя необходимото място тук,ако посочите имейл, ще Ви изпратя целия текст. 

Registriran sym kato fizichesko lize sys svobodna profesia operator. Iskam da registriram obekt kato \"Magazin za nehranitelni stoki\", minah vsichki instituzii osven obshtinata. Te mi otkazvat pod predstekst che niamam danychen nomer i niamam. / Ivanov 

Не Сте довършили, но предполагам,че нямате и БУЛСТАТ. Моят съвет е да регистрирате обекта на фирма /ЕТ или ЕООД по Ваш избор/ - ще Ви спести много проблеми и по-нататък,при осъществяване на дейността. 

Kakvo ozna4avat Akt15 & Akt16 

На този въпрос по-добре ще Ви отговори строителен инженер или инспектор - страхувам се,че не мога да Ви дам достатъчно подробна информация по тази специализирана материя.С акт по образец 15 се установява годността за приемане на строежа /част,етап от него/, а с протокол по образец 16 се установява годността за ползване на строежа /частта,етапа от него/. 

Rabotil sam kato dozimetrist do 1999g, m.april. Kak stoi vaprosa s kategorizaciata na truda mi? Imam li pravo na preizchisliavane na trudovia staj?  Ivan Ivanov 

Обърнете се към специалистите в НОИ- тази материя не е за адвокат. 

Без мое знание родителите ми продават на дъщеря ми къщата,която съм построил/имам свидетели за това/,но на тяхно име.Има недовършен етаж.Как мога да получа правото над този етаж,за да има къде да живея. Мога ли да обжалвам продажбата. / Валентин - bobi777@mail.bg 

В случая има значение на чие име е нотариалният акт за собственост. Вие пишете,че е на името на Вашите родители- следователно продажбата е редовна и нямате основания да я атакувате пред съда. Право на собственика на имота е да се разпорежда с него според волята си,а главен титул за обозначаване на собственика се явява нотариалният акт. Недовършеният етаж е неделима част от къщата,която по думите Ви понастоящем е собственост на дъщеря Ви- трябва да получите от нея право на строеж,за да го довършите, а след това посредтвом договор за делба, да станете собственик на етажа.

 Какви са възможностите за чужди граждани да придобиват недвижим имот в България / слава янева 

Чуждите граждани нямат право да придобиват собственост върху каквато и да било земя в България- това обаче не важи за придобиване правото на собственост върху сгради и ограничени вещни права върху недвижими имоти /на строеж,на надстрояване и пристрояване,на ползване и пр./ Чуждестранните лица могат да придобиват жилища само чрез осъществено от него право на строеж- чл. 5 от ЗНЗЧИ. 

Zdraveite, interesuva me triabva li da si plashtam mesechno obshtite razhodi v bloka pri polozenie che ne zivea postoiano tam t.e. po malko ot 15 dni spored zakona za etaznata sobstvenost 

От написаното става ясно,че Вие все пак ползвате това жилище, макар и да не живеете постоянно в него. При престоя си там ползвате асансьор,осветление и т.н. Поставете въпроса на общото събрание на собствениците и настоявайте за съразмерно намаляване на вноските. 

Zdraveite!Pri delba na semeinott mi imustestvo be dopusnato v delbenata masa i delba na vesti ot gilisteto na roditelite mi,koito sa v tiahno vladenie ot 10 godini.Kak da zastitiat pravata si? / Petrov 

Не мисля,че тук може да се говори за "владение" на вещите от родителите Ви. Съдът правилно е допуснал въпросните вещи до делбата, тъй като през 10-те години семейството явно не е прекъсвало контакт с родителите Ви,правило е посещения в жилището и въобще по никакъв начин не се е отказвало от намерението да свои въпросните вещи,нито е било направено изявление,че същите им се подаряват. Ако приемем Вашата гледна точка,би следвало да се придобиват по давност апартаментите,в които родителите пускат например да живее младото семейство или други роднини. В случай че трудов договор се прекрати по чл. 328(1), т.1. от КТ и аз се намирам в отпуск поради бременност и раждане и ми остажат за ползване още 90 дни от него кой ще ми изплати обезщетението в случай че предприатието се закрие. Даже и да се закрие,сумата следва да Ви се отпусне от ведомостта- това право на работника е изрично гарантирано в чл.222,ал.1 от КТ 

Работя 5 год.в частна фирма-в момента съм бременна във втория месец.Предстоят съкращения-имат ли право да ме съкратят? 

 В случаите по чл.328, ал.1 /закриване на част от предприятието, намаляване обема на работата,липса на качества у работника за ефективно изпълнение на работата,при промяна на изискванията за длъжността,ако работникът не отговаря на новите такива/ и чл.330,ал.2 /сте осъдени с влязла в сила присъда/ работодателят може да уволни бременна работничка/служителка/ само с изричното разрешение на инспекцията по труда. Ако към момента на връчване на заповедта ползвате вече отпуска поради бременност или раждане,могат да Ви уволнят само при закриване на предприятието. 

След като баща ми почина, майка ми, ми дари 4/6, а брат ми 1/6 от жилищен етаж, чийто собственик съм в момента. В дарението бе включена точка, че майка ми запазва правото си да ползва имота до края на живота си. В момента тя е подала иск за разваляне / Petrov 

Дарението може да бъде развалено,само ако надареният се е опитал да убие или тежко да наклевети дарителя си или негов близък, ако е показал груба неблагодарност- оставил е дарителя без средства за живот, не полага грижи и т.н. 

Привет!Моля обяснете ми,след като по решение на ОС на ООД е свален управителя и след това е възстановен от съда,може ли да бъде отговорен за действията,който е извършил другия избран управител,през периода от време,когато де факто,той не е бил такъв! / Георг Христов 

Никой не може да бъде отговорен за действия, станали в негово отсъствие и без негово знание, но тук може би все пак има и други основания за отговорност,като например подписвани документи; решения, произвели ефекта си при заместника и пр. 

Здравейте. Бих искала да разбера дали след зачисляване на редовна докторантура имам право да работя на трудов договор на половин работен ден. / Ганчева

 Имате право на отпуск по чл.169, ал 4 от КТ, който да ползвате със съгласието на работодателя, но законът не предвижда изрично,че имате право на намален работен ден. 

Обзавеждам жилището на мъж с когото живея от 9г., той обаче има син от първия си брак. Означава ли, че ако нещо се случи аз нямам никакви права върху жилището?

Да,освен ако не се състави завещание или не сключите брак. Единствен наследник на приятеля Ви в момента е неговият син. 

Как времено да прекратя дейността на фирма?

С декларация по образец до началника на Районно управление "Социално осигуряване". 

pri razvod ET firma deli li se mejdu dvamata sapruzi / tania 

Да. Между фирмата на едноличния търговец и физическото лице съществува пълна идентичност.При обявяването му в несъстоятелност например, освен фирмата в масата на несъстоятелността влизат и половината от вещите и влоговете, които са съпружеска общност. 

ET sam na patenten danak. Triabva li da skliuchvam niakakav dogovor sas suprugata mi za da me zamestva na kasovia aprat dokato otsastvam ot magazina ?  Angel Andonov 

Да-за да може съпругата Ви да се легитимира като служител във фирмата и в случай на данъчна проверка във Ваше отсъствие да не възникват проблеми с издаването на касови бонове от неупълномощено лице. 

moga li da suzdam validen grajdanski dogovor za izv. na usluga na osnovata na korespondencia ili fax? Prevoda po moiata smetka oznachava li che clienta e suglasen s dogovora? ivanov

Сключването на договор чрез коресподнедция или по факс е допустимо. Трябва да е налице съгласие по всички съществени елементи на договора- вид,заплащане на услугата, срокове и т.н. Преводът на предложената от Вас като заплащане сума от лицето,с което сте преговаряли, може да се тълкува единствено като приемане посредством конклудентни действия. 

Колко дни след подаване на искова молба за развод, поради разстройство на брака, се получава призовка и след колко дни е помирителното заседание? Има ли регламентиран максимален срок?

Зависи от натовареността на съда.Законът предвижда срок само за периода между помирителното и първото заседание по доказателствата- минимум 2 месеца.

може ли само единият от съпрузите да стане осиновител а другият да
даде нотариално заверено съгласие при условие че и двамата съпрузи са
български граждаани / georgetta57@abv.bg 


Да- това е изричното изискване на чл.54, ал.1, т.3 от СК.

jenen sam za finlandka s koiato imame dve detza.tia re6i 4e ne
jelae da jiveeme zaedno i otkazva da mi dava detzata.kakvi sa moite prava
pri polojenie 4e sme vse o6te semeini no jivee6ti razdeleno?  andonov 


Предполагам,че живеете във Финландия. Не мога да знам какво гласи местното законодателство, но по българското,а и в общия случай, Вие имате право по време на фактическата раздяла и след развода на лични отношения с непълнолетните си деца. Под това се разбира да ги виждате и да прекарвате определено време с тях. Ако съпругата Ви отказва съдействие, трябва да се обърнете към местния съд, откъдето ще и наложат режим на свиждане- в кои дни и часове и за колко време можете да вземате децата.

Как и кога гражданския ищец, след приключване на наказателно от
общ х-р дело с присъда, може да получи препис от нея? 


След влизане в сила на решението с молба до съда, депозирана в канцеларията на състава, който е гледал делото.За да влезе в сила, решението на съда трябва да не е обжалвано в 15-дневния срок след обявяването на присъдата и мотивите към нея.Ако мотивите се огласят по-късно,срокът тече от тази по-късна дата.

имам дете на 1 г.,припознато от баща си.интересува ме как трябва
да оформя имуществените си документи,за да не може при евентуална моя смърт бащата да стане попечител на имуществото на детето, наследено от мен.бащата не се грижи за детето. 


Първо трябва да решите въпроса с упражняването на родителските права.Както вече Ви писах, необходимо е да се заведе дело за лишаване на бащата от родителски права,независимо че той е в чужбина. Последното не е пречка,има си ред за призоваването и представляването пред съда на такива лица.От моята практика съм се убедила,че ако се докаже,че биологичният родител напълно се е дезинтересирал от детето, съдът уважава иска.
Това е единственият начин бащата да не стане настойник на детето Ви, ако нещо се случи с Вас.По закон при всички случаи настойникът управлява имотите на малолетния, които той би наследил от Вас в една такава хипотетична ситуация.
Другият вариант е да нямате никакво имущество на ваше име,което детето да наследи, но тогава пак остава открит въпросът кой ще се грижи за него /тъй като бащата няма да е лишен от права и формално той ще бъде настойник/.


Imame ka6ta sas ob6t dvor,koito razdelihme predi niakolko
godini.Tavanat e ob6t I az iskam da zakupia 4asta na drugiat
sobstvenik,koito e moi rodnina.Ne iskam da minava prez mojata 4ast.Kakvo
moze da se napravi?  bulgari@abv.bg 


През кое не искате да преминава- през двора, или през тавана? Ако говорите за тавана, предложете му да изкупите неговата част.

Pri nejelanie za priznavane na bashtinstvo,kakva e vyzmojnosta na
otvetnata strana da me prinudi po sydeben pyt i kakvi sa posledstviata ot
tova. 


"Ответната страна" в случая е майката на Вашето дете. Тя има право да заведе иск за бащинство по чл.41 от СК до навършване на 3г. от детето. Детето също има право да дири бащата до навършване на 21г. Ищцата може,с цел установяване на произхода от бащата,да иска кръвногрупова, левкоцитна, ДНК и прочие експертиза /зависи от финансовите възможности на лицето/, както и да сочи други доказателства в процеса.
В случай,че не се явявате на заседанията, не сочите доказателства и пр, това не е пречка съдът да разгледа делото. Нещо повече- той има право да приеме за установени обстоятелства,за чието доказване страната умишлено създава пречки /напр. ако Вие откажете да дадете кръвни проби за извършване на експертизи/
Ако се докаже,че Вие сте баща на детето,ще му бъде издаден нов акт за раждане с Вашите имена, ще бъде назначен режим на свиждане и т.н. Детето става Вас наследник, създават се нормалните родствени връзки м/у него и Вашите близки. Дължите издръжка до навършването на пълнолетие на детето, която съдът ше определи в съответствие с нуждите на детето и Вашите възможности.


От 4 год живея на семейни начала със чужденец със когото имаме
дете на 1год и 9 мес.Тя е родена там и е с двойно гражданство. Дойдохме в Б-я дадоха му многократна три месечна виза .Но поради финансови затруднения не сме я подновявали.Какво да направим ?  marinelaradkova@hotmail.com.co 


Подновете я!!!

Миналата година дъщеря ми навърши 18г. Тогава и спрях
издръжката, но тя заведе иск за увеличение.В момента е още учаща се, а аз получавам минимална заплата.До кога ще плащам ? 


Дължите издръжка на дъщеря си, докато учи. Ако отиде в университет или колеж, до навършването на 26г, ако дотогава още учи. Естествено, освен с нуждите на детето,издръжката трябва да е съобразена с Вашите възможности.

Искам да заведа бракоразводнно дело по взаимно сьгласие.Каква
молба и до кого трябва да бьде отправена /Николай Зарев niki@bbf.bg 


Има хора, чиято професия е да водят подобни дела, ако Вие нямате необходимите знания да се представлявате сам. В техните задължения влиза и изготвянето и подаването на молбата. Наричат се адвокати и разполагат със тези знания така,както лекарите с познание да лекуват и автомонтьорите с майсторлък да ремонтират коли…

Имам присъдена издръжка от 1993г.чийто размер в момента е
0.15лв.Тя се изплаща от държавата, бащата е с неизвестен адрес.Искам да водя дело за увеличаване ,но не мога да си позволя адвокат.Как да напиша исковата молба.Може ли да ми помогнете. / Лидия 


По закон имате право на безплатна правна помощ. Обърнете се към Агенцията за закрила на детето. Ако няма такава във Вашия град, ми пишете на електронната поща, ще Ви изпратя текста на молбата. Имате право на безплатен адвокат, за целта трябва да помолите съда да Ви назначи такъв /т.нар. служебен защитник/

Bihte li mi kazali kade moga da nameria obrazetz na Dogovor za
sponsorstvo? Kakvi klauzi sledva da sydyrzha tozi dogovor? / Alena Galinova 


Потърсете съдействието на адвокат, като го посетите в приемната му.Със сигурност ще има подобен образец, или поне ще знае какво да включи в него, но трябва да се попълнят и данните на договарящите,както и да се уточни предмета и другите съществени условия на договора.


Разведена съм, с две деца. Бившият ми съпруг изпраща редовно
издръжката, но когато децата са при него, не получавам пълния й размер.
Какъв е съветът Ви? / Р.Н. 


Нормално е, когато децата са при него, част от разходите им да се поемат от бившия съпруг по време на престоя. Говоря не само за храна и джобни пари, но и някои вещи /дрехи,тетрадки, помагала/.
Ако размерът на издръжката като цяло не достига за покриване нуйдите на децата,можете да искате от съда увеличаването и.

Юридическо лице притежава имот в жилищна кооперация, трябва ли да
участва при частичен ремонт на покрива,който не е над неговата част? / mahala  

Покривът е една от онези общи части, от които всички собственици притежават идеална част.Не може да се преценя с оглед това дали повредата е над "Вашата" част, или не, защото става дума за идеални необособени части. Да, трябва да участвате в ремонта наравно с останалите.

Желаем да сключим граждански брак..Можем ли сами да съставим
предбрачен договор, уреждащ имуществените ни отношения - и двамата имаме по две деца, които да унаследят рожденния си родите. Трябва ли да бъде нотариално заверен и изобщо моля за съвет. / Ина 


В България все още предбрачните договори не са уредени и не се признават,макар според мен да е крайно време. Моят съвет е преди сключването на брака да се споразумеете кои от настоящите Ви имоти ще останат за децата от предишния брак, ще имате ли общи деца, с какво имущество ще обезпечите тях и т.н.- въобще налага се добре да премислите.

ocadix dlagnik kojto mi dalgeche 4000lv toj 4ecto e v 4ugbina moga li da go vkarame v zatvora i ottam da mi izplachta parite ima kachta kojato ce vodi na gena mu / v. jorda 

Ако длъжникът е в чужбина, трябва да го изчакате да се върне. Затворът и погасяването на дълга не се предприемат едновременно. 
Ако къщата е на съпругата на длъжника отпреди брака,принудителното изпълнение не може да се насочи към нея- т.е. не можете да искате продажбата и с цел погасяване на дълга.

Здравейте,
Работя в частна фирма от 5 месеца. Това е първата ми работа след завършване на висшето ми образование, така че стажът ми е също 5 месеца. Бременна съм в 6 месец. Интересува ме имам ли право на заплащане на болничен свързан с усложнения през бременността, тъй като нямам необходимия за обикновен болничен стаж от 6 месеца.
Колко месеца стаж ми е необходим за да получавам майчинство?


За да ползвате платен отпуск по болест действително са необходими 6 месеца трудов стаж. Така че в случая времето,през което Сте в болнични, няма да ви се заплати от работодателя.
За да получавате майчинство, при условие, че работите /независимо къде/, също се изисква 6 месечен стаж.
Независимо от стажа и доходите на семейството, имате право на еднократна помощ от 200 лв за първо или второ дете, която се изплаща след подаването на молба към териториалното подразделение на НОИ.

Ste kupuvame zhiliste chrez agenzia. Kakuv dokument e neobhodim da ni 
izdade agencijata, dokazvast tche e posrednik pri sdelkat
Kakvi dokumenti trjabva da ni predstavjat prodavatchite v denja na 
izpovjadvane na sdelkata. Sobstvenika e poluchil sobstvenost varhu 
apartamenta tchrez darenie za doglegdane. Trjabva li i saprugata mu da 
prisustva na podpisvaneto na okonchatelnia dogovor. 
Kakvo trjabva da znaem za da ne ostanem izlagani.
Blagodarja Vi predvaritelno za pomosta.
GG


Можете да изискате разрешителните за работа на агенцията, евентуално договорът, който са сключили със собственика /едва ли ще Ви го дадат, защото така ще разберете процента, който е за Ваша сметка/.
От собственика задължително трябва да се представи договорът или нотариалният акт, с който е направено дарението. Внимание! Има съществена разлика между ДАРЕНИЕТО и ДОГОВОРА за продажба на имот с/у гледане и издръжка! В първия случай имотът не е съпружеска имуществена общност и участието на другия съпруг в сделката не е необходимо.Дарението винаги се извършва с нотариален акт!
Договорът за продажба с/у гледане прехвърля собствеността на имота и той става общ за двамата съпрузи.Изисква се писмена форма с нотариална заверка на подписите. Този договор може да се разваля по съдебен ред, ако не се полагат необходимите грижи за възрастния роднина. Задължително трябва да присъства съпругата, тя е страна по сделката!

През 1982г. между баба ми и АПК-Гоце Делчев се сключва договор, с който 
АПК-то преотстъпва право на строеж на 3 ет. сграда. Баба ми построява 
обаче само 1ет. т.нар.паянтова сграда.Сега се води дело срещу нея от 
съседите й за незаконност на строежа.Те самите я заплашват със убийство 
и разрушаване на жилището й, и палеж. Предявяват иск за парцела й. 
Според тях тази земя е била тяхна преди влизането им в ТКЗС-то и 
държавата е трябвало да им върне нея, а не да ги компенсира с друга . 
Моля ви кажете ми към кой да се обърнем за помощ и какво да направим за 
да закупим и самия парцел. Обръщали сме се към полицията но тя ни 
каза,че нищо не може да направи по въпроса и не може да я защити. 
Благодаря ви за отделеното време.

1.Полицията е длъжна да Ви защити.За заплахите е редно да се съобщи и на районна прокуратура- трябвало е веднага да подадете тъжба. Най-малкото Сте щели да предизвикате проверка- да привикат съседите за даване на показания и това само по себе си често има ефект.
2.За договора не се наемам да говоря, без да съм го видяла. Възможно е да е изтекъл срокът, в който да се упражни предоставеното Ви право. Не знам и как точно е формулирано основанието, на което се води делото. Незаконните строежи са проблем на общинската строителна инспекция, а доколкото разбирам ищците по делото са предявили иск за възстановяване на земята в реални граници…
Действително имате основание да се тревожите,но искате да Ви помогна действително, ще ми трябва още информация /най-важното в случая са документите/! Обадете ми се.

1996г. закупих жилище на зелено.В предварителния договор срока заиздаване е 1,5 г.През 2001 г. ми издадоха нотариален акт на грубстроеж.Към момента, 10.2002 г. блока още не е готов.Имам ли шанс засъдебен иск към изпълнителя и доколко е реален той. Жоро 

Имате и право, и шанс да заведете подобен иск- особено ако към Вас се присъединят и други от закупилите жилища в блока. Последното не е условие за уважаване на иска,но му придава по-голяма тежест.
Имате основание да искате реално изпълнение- чрез довършване на строежа и обезщетение за забавата, или обезщетение за неизпълнение на договора.
При уважаване на иска Ви възникват предпоставки за издаване на изпълнителен лист срещу строителната фирма.
Трябва също така да имате предвид,че вземанията за обезщетения и неустойки за неизпълнен договор се погасяват с тригодишна давност.


Искам да открия културен институт с идеална цел лкакъв е реда икакви документи са нужнил благодаря  максимова : 

Регистрирането на юридическо лице с нестопанска цел се извършва по процедурата,предвидена в едноименния закон. Тези лица могат да бъдат от своя страна със или без стопанска дейност, в обществен или частен интерес.
Съобразно горните критерии се изискват различни документи, така че ако реално предвиждате подобна регистрация, моля свържете се с мен на електронната ми поща или по друг начин,за да Ви информирам по-подробно.Така и за Вас и за мен ще се спести време,още повече, че пълният обем информация в писмен вид би заела страници.

Moi prijatel e zadurjan na grutzkata granitza za opit da prenese marihuana v Gurtzia.Moje li da bude iziskano predavaneto mu na Bulgarskite vlasti? 

Няма основания да се иска екстрадиране. Криминалното деяние е разкрито от гръцките гранични власти и съставлява престъпление както по нашето,така и по гръцкото право.

Az sum voenen i zavurshih voenno uchilishte minalata godina. Imam skliuchen dogovor za oshte devet godini. Moga li da osudia durjavata i kum kogo da se oburna?kakuv shans za uspeh imam? 

Към мен се обръщат и други военни със същия проблем. Договорите, които се сключват в подобни случаи, не предвиждат клауза за предсрочно прекратяване и обезщетение в случай на такова. Държавата може да се съди винаги,когато има правен аргумент, но моето мнение е,че всичко зависи от преценката на конкретния съд, а Вие трябва да се подготвите за един дълъг процес.

zdr. zagubih okolo 4000 leva sluzebni pari,sled koeto me uvolnixa kato me nakaraxa da podpi6a deklaracia , 4e triabva da gi varna za edna godina.poneje niamam finansova vazmojnost,kakvi sa posledstviata koito 6te proizliazat za mene. .. lybo76@abv.bg 

Най-добре за Вас би било,ако изтичането на тази една година да възстановите сумата, или поне част от нея,като се уговорите с фирмата да върнете остатъла на вноски- т.е. да разсрочите плащането. В противен случай бившият Ви работодател без никакъв проблем и съвесем правомерно ще се снабди с издаден от съда изпълнителен лист за тази сума. Ще последва завеждането на изпълнително дело срещу Вас от съдия-изпълнител, който ще наложи запор върху Ваши движими вещи /автомобил, обзавеждане, дом. Техника и пр./.Ако нямате такива, достатъчни да покрият сумата по задължението,ще се наложи възбрана върху Ваши недвижими имоти. Горните вещи ще бъдат обявени за публична продан /на търг/, от която да се погаси задължението Ви.
Ако до деня,предхождащ проданта внесете 30% от сумата и се задължите да внасяте ежемесечно остатъка на равни части от по 10%, съдия изпълнителят ще спре процедурата.

Jiveia v 4ujbina i iskam da si vzema deteto,no ba6tata ne esaglasen. Kakvo da napravia? Hety 

От значение в случая е фактът дали родителите в момента на спора са в граждански брак,а ако той е прекратен- кому е предоставено упражняването на родителските права. Липсващото съгласие на родителя може да бъде заменено единствено със съдебно решение. В производството съдът следва да прецени,дали за отглеждането и развитието на детето ще има по-добри условия в чужбина.
От друга страна /в случай на предшестващ развод/ родителят,при когото детето не е живяло досега, има право да заведе иск за промяна на упражняването на родителските права с оглед на "новонастъпили обстоятелства", каквото се явява продължителното отсъствие на другия родител.

kakvo da napravia za da polutca realnata stoinost na lihvotcislata ot dalgogodishen jilistno spestoven vlog pri polojenieto tcezakona e protiv nas.moje lida osudim darjavata.  v.iliev 

Можете, ако разполагате със средства и търпение.

Бившият ми съпруг е германски гражданин.От три години сме разведени.Бракоразводното дело се води в България.Според германското правокакво е семейното ни положение,при положение ,че делото не е водено вГермания,където е сключен брака. Г.Начкова : 

Разведени

Zdraveite iskam da popitam brat mi e sqden kato nepqlnoleten i ima prepiski kato nepqlnoleten za krajbi .Maika ni ni vika na godti v Avstria ima li pravo toi da izleze v Avstria kato e sqden shte mu dadqt li pasporta ot polichiata da doide s men // borislav lazarov 

Според чл.86, ал. 4 от НК реабилитацията /заличаването на последиците от осъждането/ настъпва по право, ако лицето е осъдено като непълнолетно и в течение на 2 години от изтърпяването на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода. Така че ако няма нови присъди, горният срок е изтекъл и преписките са прекратени, няма да имате проблеми.

Имам син на 4 г. Баща му с който нямаме брак е в чужбина от 2 г.Искам да прехвърля попечителството в/у детето на брата на мъжа ми със съгласието на двамата. Как да постъпя?Какви документи са необходими? 

От съществено значение е дали бащата е припознал детето.Ако да- налага се да заведете дело за лишаване от родителските правапо чл.75 от СК. Компетентен е Районният съд по местоживеенето на детето.На малолетните се назначава настойник, само ако и двамата родители са неизвестни, починали или лишени от род. права. На непълнолетните /14-18г/ при горните условия се назначава попечител. В случая не виждам нуждата от подобна стъпка, тъй като Вие и сама можете да упражнявате родителските права, дори да лишите бащата от такива.
Вашият брат може със съгласието на двамата родители да осинови детето при хипотезата на непълно осиновяване.

Като физическо лице ,собственик на жилищен имот ,мога ли да плащам такса смет въз основа на количеството битови отпадъци ,а не на база дан.оценка на имота? 

Не, освен ако не се промени нормативната база.

Предварително благодаря! Отказана ми е виза за Aнглия запосещение.Как да убедя посолството че просто искам да видя прятел,а не да оставам там.нарушение на правата ми ли е ако ми откажат пак? thedreamerbg@yahoo.com 

Право на служителите на приемащата държава и да преценят на кого и при какви условия ще се издаде виза. Практиката показва, че в някои случаи драстично се нарушават правата на българските граждани, които заминават без умисъл да нарушават закона,докато в други случаи криминално ориентирани лица получават сравнително лесно визи. За жалост законите се правят от хора, а те не са съвършени…
Практичен съвет- притежаването на влогове и недвижими имоти в страната, постоянна месторабота с добро заплащане, предишни безпроблемни пътувания в Европа, както и владенето на езика, повишават шанса Ви да гостувате на приятелката си. Успех!

Къщата на баща ми е ипотекирана. Смятам да покрия ипотеката,но в замяна да получа къщата като вид обезщетение. Как с най-малко средства да стане това? 

Сключвате с баща си договор за покупко-продажба на имота, след което изплащате напълно кредита и лихвите, а накрая с молба до нотариуса и писменото съгласие на банката заличавате ипотеката от нотариалните книги. Ако желаете по-подробна информация, питайте на електронната ми поща.

Balg. grazhdanka sam, no omazhena za chuzhdenets i zhiveeshta v chuzhbina. Mozhem li da osinovim dete ot Balgariya pri polozhenie, chenyamame nashi detsa ot braka? 

Всяко дееспособно физическо лице има право да осинови дете, ако не е лишено от родителски права, ако между него и детето има поне 15г. разлика и ако съдът прецени,че това е в интерес на детето.
При пълното осиновяване,ако детето е оставено в дом с предварително съгласие за такова, процедурата е по-лесна, необходимо е изричното съгласие на родителите.
Българските граждани и чужденците обаче попадат под различен режим, така че трябва да се интересувате допълнително в зависимост от това дали ще осиновяватедетето заедно със съпруга си, или само Вие /с негово съгласие, такова е изискването на чл.54, ал.1, т.3 от СК/
Осиновяване на български гражданин от чужденец се допуска с разрешение на министъра на правосъдието. Компетентен да разглежда исковете с международноправен елемент е единствено Софийски градски съд, а минималната възраст на детето по закон е 1 год.

преди 3 години продадох колата си с пълномощно за последните 2 години не е плащан данък.новият собственик е предал колата на вторични суровини.как мога да закрия партидата за да не плащам данъци.новият собственик не е запази талона и номерата дечко дочев 

Продажбата на леки автомобили става посредством договор с нотариална заверка на подписите на страните.Ако Сте дал пълномощно на лицето да договаря сам със себе си е трябвало още при заверката на същото да отпишете колата от партидата си в данъчната служба,а в самото пълномощно да го овластите да Ви представлява пред данъчните власти и да плаща данъците на автомобила.
Единственият начин да закриете партидата е като представите документ. Номерата се връщат в КАТ, така че вероятно новият собственик не Ви е казал истината.

Moze li kakwato i da e nespeshna i nekritichna operaciq nad nepylnoleten da se izwyrshi bez syglasieto na popechitelite mu? 2. Nuznoli e syglasieto i na dwamata roditeli za takawa operaciq, ili towa na ediniqt roditel stiga. >>> Peter Petrov, peterpetrov@prodigy.net 

Не Сте уточнили дали иде реч за България или за чужбина. В България е достатъчно единият родител /ако не е поставен под запрещение или лишен от упражняването на родитеслки права/

| home |

Copyright © 2001 Nextel