Н А Б Л Ю Д А Т Е Л

 

ХОРХЕ БУКАЙ - „ ВИЕ СТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ НА ДУШАТА СИ!”

 

 

 

Хорхе Букай,аржентинският писател, определящ себе си като „ професионален помагач” гостува за втори път в Пловдив по покана на неговите български издатели , Издателска къща „Хермес”. Книгите му са преведени на над 20 езика и са издадени в милионен тираж.
 

 

 

 

 

 

В едно интервю се определяте като голям късметлия.Какво е за вас късметът – въпрос на случайност или съзнателен резултат от нашите действия?

Ще Ви отговоря като си позволя да Ви задам един въпрос: когато пиете сутрешното си кафе със захар, кое ви доставя по-голямо удоволствие – сладостта на кафето или блаженния миг , докато разбърквате кафето си с лъжицата?

Моментът, в който разбърквам кафето с лъжицата.
Точно така. Ето, това е късметът – мигът, в който Вие, разбира се, с помощта на волята си, съзнателно взимате най-доброто решение за вас самия и го превръщате в действие.
 

Вие сте в България за втори път. Как бихте определили българите?
 

Вие сте прекрасни хора, които постоянно се усмихват и сте много щастливи от възможността да се запознаем.Зад очите на тези хора открих, че имам да свърша нещо много важно, което предстои да се случи – да изведа всички вас от този песимизъм.Все се намира някой, който ми задава въпроса, защо според статистически проучвания българите са най-нещастният народ?И аз им отговарям, че ми е много забавно да чуя такъв въпрос, защото в поне 36 държави по света, където съм гостувал, местните хора са ми казвали същото.Ние се конкурираме кой е най-страдащият народ. Българите сте много позитивни, щедри хора сте. Имате прекрасна кухня, невероятна народна музика и прекрасна природа.Една стара приказка казва, че хората приличат на мястото, в което живеят.Мисля, че това е напълно валидно за България.Вероятно сега никак не ви е лесно, но усещам красотата във вас.
 

Как да се съхраним духовно и да лекуваме душата си?
 

Нищо в света не е лесно да се излекува.Още по-малко – човешката душа. Преди години ме питаха каква е моята професия.Не съм лекар , не използвам хапчета или лекарства, за да лекувам хората.Не съм и писател.Аз съм „професионален помагач”. Опитвам се да помагам на хората да се излекуват сами.Вие сте най-добрите лечители на душата си!Ако решите да се лекувате , най-напред трябва да вземете решение дали искате да се излекувате и след това да търсите начините затова.Книгите не са заместник на терапията. Нито една книга не може да замести личния контакт с психотерапевт, защото терапията е личен обмен.
 

 

 

 

Има ли моменти, когато губите оптимизма си?
 

Някои хора смятат, че оптимизмът е просто да си щастлив, а за други той означава да мислиш, че нещата винаги ще се развиват добре независимо от всичко.Всъщност оптимизмът не е нито едното, нито другото.Думата произхожда от латински и означава труд.Истинският оптимист е човек,който вярва, че независимо колко трудна изглежда ситуацията, има работа, с която може да постигне бъдещето си и трябва да свърши тази работа, за да успее.Той знае, че трябва да свърши това и е в настроение да го направи.Никога не губя оптимизма си, дори и в най-трудните
и моменти .Трябва да се вслушвате във вътрешния си глас, но без да слушате съзнанието си, защото именно разумът е този ,който ни спира, спъва нашето развитие и ни казва: „ няма да се справиш, не може да се получи, забрави!”.

 

В трудните моменти от живота ви, търсите ли помощ от други хора?
 

Разбира се, разчитам много на моите роднини и приятели.Имам свое скрито кътче, вътре в мен и понякога се затварям там, за да остана сам.Прекарвам голяма част от живота си в малко рибарско градче в Испания – там няма театри и киносалони. И тъкмо тишината и спокойствието на едно такова място ми оказва изключителна помощ. Но има и случаи, когато се нуждая от най-близките ми хора, търся прегръдката им и контакта с тях. Има една история, която винаги си спомням.История за един принц, който загубил своя скъпоценност, един рубин, не могъл да го намери и един ден казал на сина си: „ Изгубих този скъпоценен камък, изпратих очите си да го търсят, но те не го откриха. Изпратих ръцете си да го търсят, но и те не го откриха.Изпратих нозете си да го търсят, но също не го намериха. И накрая реших да изпратя моята тишина и моя мир да го потърсят, и когато и те не го откриха, аз го намерих.”.Когато искаме да намерим нещо вътре в себе си, най-хубавият миг е, когато спреш да го търсиш, защото вътре в нас има неща, които се крият , когато ги търсим.Тайната е да притихнеш, да спреш за миг, съзерцанието е моментът, в който си казваш: „ край, спирам да търся!” и заради това успяваш да го намериш.Питагор е казал: „Ако през нощта плачеш , защото слънцето не е на небето, тогава сълзите ти ще ти попречат да се насладиш на звездите!”.

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

 

ДАНИ КАНАЗИРЕВА – “УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е ПЪЛЕН ХАОС!”

 

 

 

 

Дани Каназирева – общински съветник и председател на политическа партия „Съюз за Пловдив".Разговаряме с нея за проблемите на града ни и за приоритетите на „Съюз за Пловдив”

 

 

 

 

 

 

Разкажете ни малко повече за себе си?
 

Завършила съм право в Пловдив.Впоследствие съм специализирала Право на Европейския съюз и Британско право. В момента съм действащ адвокат, вписан в Адвокатска колегия – Пловдив.Попаднах по случайност в Общински съвет - Пловдив, където бях председател на Правна комисия и председател на Надзорен съвет до края на 2008 година, когато се смени цялото политическо мнозинство в града ни.Към настоящия момент съм член на Правна комисия и член на Надзорен съвет и председател на „Съюз за Пловдив”.
 

Как се роди идеята за създаване на политическа партия „Съюз за Пловдив”?
 

Пред мен стоеше дилемата: дали да се откажа от политиката или да продължа напред. Все пак имам прекрасна професия и не разчитам на доходите ми от Община Пловдив.Като общински съветник винаги съм се борила за каузи и никога не съм правила компромиси със своите принципи и съм доказала това с действията си неведнъж.Смятам, че ако човек е решил да се занимава с обществена дейност, на първо място трябва да постави интересите и правата на хората и едва след това всякакви други партийни зависимости.Затова и напуснах политическа партия ГЕРБ , тя сама предаде принципите си, декларираше, че експертността и интересите на хората ще бъдат поставени преди всичко друго и изневери на себе си.Заявих това на Цветанов и Борисов в Бояна и бях изключена от партията.Много съм млада, за да предавам принципите си и не искам да давам името си на някакви партии, които са решили, че ще усвоят властта на сто процента.Истината е, че тогава всъщност не се отказах, благодарение на много мои приятели, които ми казаха, че е най-лесно човек да се откаже, особено, когато вече се е реализирал в своята професия .Затова в България няма кадърни политици – управляват ни така наречените „вечни политици”, които не са работили нищо друго, не знаят как да припечелят и една стотинка навън и изобщо не са конкурентно способни.Те са израстнали в една чиновническа среда, в една закоравяла бюрокрация и дори не могат да си представят какво е да си на свободния пазар на труда и сам да се бориш за хляба си.Това не ми харесва и не се харесва на хората около мен. Така заедно с онези петнадесетина души, с които тръгнахме от Концертната зала в Пловдив през ноември 2008 година , се обединихме под лозунга : „ да на независимостта, не на посредствеността!”.Тогава към нас се присъединиха около 400 човека, а към момента те са вече над 3000.Това е огромна радост за мен, но и същевременно голяма отговорност, защото вече не говориш сам за себе си от първо лице, единствено число, както повечето политици обичат, а говориш от първо лице, множествено число, което всъщност трябва да се наложи като стил на говорене на нашите политици.
 

Как ще коментирате управлението на ГЕРБ до момента?
 

Апатията е пълна, разочарованието на хората е огромно.Управлението на ГЕРБ е пълен хаос, има липса на всякаква визия, липса на доверие, експертността е на последно място.Провеждат се конкурси до дупка, за да бъде назначен партийно верния човек, независимо какви качества притежава той.Винаги съм твърдяла, че човекът прави постта, а не обратното.Това създава страх от нестабилност в инвеститорите, защото като адвокат работя с много чуждестранни компании, които имат някакъв досег до администрацията в България и в Пловдив.Страхът и несигурността у хората са огромни.Няма нищо по-лошо от това да нямаш сигурност за утрешния ден.Трябва да се борим с едни крайно битови ежедневни нужди, които мисля, че отдавна трябваше да сме надскочили като страна –членка на Европейския съюз. Благотворителността е сведена до задоволяване на това, кое дете ще оцелее и дали ще се намерят пари за операцията му, а не благотворителност в сферата на образованието, каквато трябва да бъде.
 

Докъде стигна борбата Ви с незаконните такси на пловдивчани?
 

Това е проблем, който касае не само пловдивчани, но и хората от цялата страна.По този въпрос с мен се свързаха много мои колеги от различни градове на България.Всъщност не става ясно какво се разбира под думата „такса”.Таксата е сбор от разходи, а нашите управляващи я използват, за да си събират някакви средства, така те ни надписват сметките и ние плащаме повече.Има доклади от Световната банка, че в България липсва административен капацитет, който правилно да определи що е то „такса”.В тази връзка има и директива на Европейския съюз и ние сме длъжни да я приведем в изпълнение.

 

Какво мислите за политическото мнозинство в пловдивския Общински съвет?
 

Това е едно политико-икономическо мнозинство.Градът ни е парцелиран на райони и съответната партия икономически източва ресурса в нейния ресор.Тук въобще липсва каквато и да е политика и визия за развитие на Пловдив.Има хаотични действия, които са насочени само предизборно, за да заблудят гражданите, че нещо се прави.И това изкуствено заблуждение у хората в един момент ще се спука като балон.Мисля, че още лятото бюджетът на Пловдив ще бъде изхарчен, но ще се създава впечатление за спокойна обстановка. В края на годината ситуацията в града ни ще бъде кошмарна.
 

Как ще коментирате основните проблеми на Пловдив: тромавата администрация, проблемите с градския транспорт, жилищната политика?

Много е дразнеща административната бюрокрация. Аз като общински съветник имам проблеми, а какво остава за гражданите.Крайно време е да се сложи край на този чиновнически стил на работа.Това е една от основните задачи , които сме си поставили в нашата програма.Мисля, че вече трябва да се въведе електронната община, трябва да има преференции за хората, които съвестно плащат данъците си в нашия град,трябва да има адекватно административно обслужване и най-вече трябва да се спре с изнудването към бизнеса, защото бизнесът е този, който плаща, за да се реализират инфраструктурните проекти.Градският транспорт на Пловдив е болната ми тема, по която не съм спирала да говоря през последните четири години.Това е арогантно източване на едно голямо общинско дружество, направено с любезното съдействие на управляващото мнозинство в Пловдив, от което губим всички ние.Относно жилищната политика съм безкомпромисна, че тя трябва да бъде насочена към младите хора, към младите семейства с малки деца, за да създаваме стимули у тях , да живеят и работят тук, да си плащат тук данъците и децата им да останат да живеят в Пловдив.Управляващите трябва да разберат, че не ръководят агенция за недвижими имоти – това са общински имоти, които принадлежат на нас, пловдивчани.Законите в Република България дават широки правомощия на органите на местно самоуправление( кмет, община и администрация ) да създават подзаконови нормативни актове и с наредби да определят собствената си политика в една или друга насока. Една от тях е жилищната политика.Всичко е въпрос на воля, организация и познания.Разбира се,

най-лесно за нашите управленци е да продават жилищата, но те ще свършат и какво ще правят след това?Не може заместник-кмета да отваря сергия за рапродажба на нашите имоти. Това е престъпление!
 

Защо няма сериозни инвеститори в града ни?
 

Най-важната пречка за инвеститорите в града ни е бюрокрацията.Администрацията и управляващите трябва да разберат, че те служат на хората и на инвеститорите, а не обратното. Не може един инвеститор да идва сто пъти в Пловдив и да се моли да му помагат, напротив – те са длъжни да го посрещат още от входа и да го молят да инвестира парите си тук.
 

Кои са основните приоритети, които са залегнали в програмата на „Съюз за Пловдив”?
 

Важните,но ежедневни проблеми на хората.Омръзна ми да ми повтарят как след двайсет години Пловдив ще стане райско кътче.Ние искаме да мислим за настоящето, да направим така,че нещата да се случват сега, защото сега живеем.Затова трябва да започнем от най-елементарните проблеми, които вълнуват хората на Пловдив : въпросите с детските градини, с парковете, с инфраструктурата, с жилищната политика, с градския транспорт. Това са проблеми, които дори не изискват финансова обезпеченост.Трябва ни организация,бързина и компетентно решение на проблемите. Икономическата криза дойде като добро оправдание на всеки неможещ кмет и премиер в България.
 

Как виждате в перспектива развитието на Пловдив?
 

Зависи от нас и от това, което ще се случи октомври месец – дали отново ще изберем партийни секретарчета, които слушат какво им нареждат от жълтите павета или ще гласуваме за тези, които обичат града си и искат нещата тук да се случват.Вярвам в разума на пловдивчани.
 

Пожеланието Ви към читателите на filibe.com и всички пловдивчани!
 

Пловдивчани трябва да знаят, че живеят в най-красивия град в България.Трябва да имат самочувствието, че са наследници на една хилядолетна история и култура и да не се предават. Всичко зависи от нас самите, няма смисъл да чакаме поредния месия от София, който да посочи кой ще управлява Пловдив.

 

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

ОТКРИХА КУЛТУРНИЯ ФЕСТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2011

 

Над 40 български издателства ще открият тазгодишния празник на книгата “Пловдив чете”. Домакин на фестивала е пловдивското издателство ”Летера” и нейният управител Надя Фурнаджиева.Тя изказа своята благодарност към Община Пловдив в лицето на кмета на града Славчо Атанасов за финансовата помощ, без която не би било възможно неговото съществуване.Надя Фурнаджиева заяви още, че програмата на “Пловдив чете 2011” е изключително богата, а традицията по време на празника да се раздават книги и тази година ще се запази.В деня на откриването в над 100 таксита “Елма” ще се подаряват книги, а на празника на детето, първи юни, издателство “Летера” е подготвило над 300 книжки за подарък на най-малките читатели.Пловдив ще се превърне в център на книгата от 31 май до 5 юни, а в празника ще се включат НБ”Иван Вазов” и всички големи пловдивски книжарници и читалища.

 

 

Стойо Вартоломеев, собственик на издателска къща “Хермес”, заяви, че по време на “Пловдив чете” издателството е подготвило богата програма. Всеки ден от 1 до 4 юни от 11 часа в книжарница ”Хермес – централ” ще се провежда детски празник на книгата, а децата ги очакват много награди и забавления.Акцент в програмата на издателска къща ”Хермес” е повторното гостуване на аржентинския писател Хорхе Букай в Пловдив.Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че ще инициира подписка между всички участници в културния фест за намаляване на ДДС за българската книга и ще я предложи за одобрение на управляващите.Той заяви, че в Турция ДДС-то за книгите е само 8%.

 

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

ХАРАЛАМПИ ОРОШАКОВ, АВТОРЪТ НА “ АФЕРАТА БАТЕНБЕРГ” –  “ ИДЕЯТА ЗА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ СРУТИ”

Харалампи Орошаков, една изключително колоритна и интелигентна личност с българска, руска и сръбска кръв, тези дни е в Пловдив , за да представи книгата си “Аферата Батенберг”. Авторът е тук по покана на издателство ”Летера”, което издава книгата с подкрепата на Австрийското федерално министерство, Министерството на външните работи на ФРГ и Швейцарската културна фондация “Про Хелвеция”.Орошаков е роден в София през 1955 година, а през 1964 година семейството му емигрира в Австрия.Днес живее и работи в Берлин и Южна Франция. В продължение на десет години събира информация за своя труд, ровейки се в архивите на библиотеките във Австрия, Германия и Англия.Запленен от харизматичната личност на първия български княз, Александър Батенберг и историята на неговия прадядо Гаврил Орошаков, той увлекателно разказва историята за сблъсъка на конфликти в културна Европа и ни разкрива нови данни за позабравения “Източен въпрос”.

В книгата, писателят разказва как западните интереси изкачват на престола на новосъздадената българска държава, едно момче на 21 години, без никакъв опит в политическия живот. Прадядо му, Гаврил Орошаков е бил правосъден министър в Княжеството и близък приятел на Петко Каравелов.Потомък е на стар руски дворянски род с византийски корени.Той е един от основателите на Демократическата партия в България.

Харалампи Орошаков издава книгата в Германия през 2007 година. Сред австрийската и немската общественост е познат като писател и художник. Запитан затова, как вижда днес България, той отговори: “ Идвам в България за трети път. Тук видях невероятна природа и се доближих до богатата българска култура. В този ред на мисли, искам да благодаря на майка ми, която ми помогна да науча български и никога да не го забравя и така да разбера каква богата култура и история имате.

От друга страна обаче, виждам мизерията, в която живеете и фаталната истина, че над един милион млади българи са напуснали България.В немските и австрийските медии темата за България изобщо не присъства.А ако има някаква информация, тя е негативна – за кражби, убийства и корупция и за един премиер – министър с тъмно минало.

За немските инвеститори вие сте просто един пазар за развитие на търговията им. Днес Европа все повече се задушава от голямата бюрокрация и наливане на безкрайно много пари за една кауза пердута.Това е един театър, който големите западни държави разиграват помежду си, а ресурсите на Европейския съвет непрекъснато намаляват.Много скоро идеята за обединена Европа ще се сгромоляса с гръм и трясък, защото, и ние, в развитите европейски държави живеем все по-трудно.Мисля , че с приемането на еврото, България ще преживее изключително тежък период, а българските управници нехаят за народа си”.

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

 

 

 

 

КНИЖАРНИЦИ „ХЕРМЕС” ДАРЯВАТ КНИГИ НА ДЕЦАТА В ИНИЦИАТИВАТА „ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ”

 

От 2 април (Международния ден на детската книга) до 23 април 2011 година книжарници „Хермес” се включват в инициативата „Походът на книгата” с богата културна програма и много подаръци за малките деца.

В центъра на това културно събитие е подкрепата към българската книга и българските автори. ”Походът на книгата” е инициатива на Асоциация „Българска книга” и тази година съвпада с проявата „Малкото голямо четене” на БНТ.

В периода от 2 до 23 април 2011 година, ще има четения в различни детски градини, училища и библиотеки, известни личности ще представят любимата си детска книга.

От 12 до 15 часа на 2 април ( събота ) във всяка книжарница „Хермес” в Пловдив, Стара Загора, Русе и Видин стартира „Маратон на четенето”. В обособени зони за четене ще са изложени книги, подходящи за деца до 16 години.Всяко дете, което желае да участва, си избира една от подбраните книги и след като прочете 2 страници на глас, я получава като подарък.

По-малките дечица, които все още не могат да четат, също ще получат подарък книга, ако родителите им прочетат две страници от желаната книга. Мотото на „Маратона на четенето” е „ подарете книжка на детето , тя ще го зарадва!”. В същия ден ( 2 април) всички детски книжки в книжарници”Хермес” ще се продават с 10% отстъпка.Пловдивският маратон на четенето ще стартира с участието на поетесата Божана Апостолова и бизнесмена Димитър Язов, които ще доведат своите внуци, за да открият заедно инициативата, а преди това малчуганите ще се забавляват в присъствието на детската писателка Мая Дългъчева .Кампанията ще завърши на 23 април( Международния ден на книгата и авторското право) с маратон на четенето на български автори от малки и големи читатели.

Посетителите отново ще имат възможност да спечелят книги срещу четене, а всички български книги ще се продават с 20 % отстъпка.Така в навечерието на най-светлия християнски празник, Великден, книжарници”Хермес” дават своя принос за възвръщане на любовта към българската книга.

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

 

ПЛОВДИВ - ГРАД НА ЗАБРАВАТА

 

 

След тригодишно  инфантилно управление и всевъзможни политически игри днес пловдивските управници са забравили проблемите на града, а още повече – гражданите.В последните статистически проучвания  за стандартите на живот в България , нашият град не фигурира дори в първата петица. И това никак не е случайно – тук средната работна заплата не е помръднала от последните 5,6 години, а безработицата все повече се увеличава. Политическата щуробаджинащина на последния пловдивски кмет Славчо Атанасов  и останалите политически метреси ВМРО, ГЕРБ, БСП И ДПС  докара Пловдив почти до просешка тояга, а пловдивчани загубиха доверието си в безумно омешилите се партии.Тези дни един познат пловдивски телевизионер създаде “Клуб на филибелията”, но какъв е смисълът оттова след като Пловдив вече е град със затихващи функции и нисък жизнен стандарт. По-добре да беше създал “Клуб на филибелийските мундари”, в който почетните членове да са : Иван Тотев, Славчо Атанасов, Илко Илиев, Камен Шишманов, Спас Гърневски, Захари Георгиев, Ангел Батаклиев, Иван Чомаков............ и всички останали бивши и настоящи общински съветници.

 

Чудя се дали някой от тях въобще се е поровил в историята на пловдивските кметове и дали знае, че през 30 – те години на 20 век един голям пловдивски кмет от Демократическата партия загърбва политическите си пристрастия в името на града и прави много за неговото израстване като истински европейски град. Става дума за пловдивския кмет Божидар Здравков. Негови са думите: “Мен кучетата в крайните квартали не ме лаят”.

 

Построил е множество социални домове и трапезарии за социално слаби. Да се чудиш на днешните пловдивски общински съветници откъде намират толкова пари за луксозните си возила и шикозни дрехи.

 Някои от тях го избиват на излишен и лицемерен патриотизъм като се явяват в залата на Общинския съвет не с костюми, а с народни носии.

 

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

 

А,че Пловдив е западащ град и децата го виждат – возим се в раздрънкани и вмирисани таратайки, играещи ролята уж на градски транспорт, от години в града ни няма сериозни инвестиции освен изграждането на молове и хипермаркети, от които явно някои пловдивски политици са се облажили, разбитите пловдивски улици и тротоари си останаха същите с малки изключения, дори една свястна Концертна зала нямаме, която да побира поне 3000 души.

Гласуват си нашите общинари според тяхната далавера и дори забравят от коя политическа партия са.Мисля си, че големият проблем на  града ни е, че в последните десетилетия не се управлява от качествени, компетентни и интелигентни хора, а от ограничени и алчни мундари, чиято цел е единствено личното облагодетелстване.И така постепенно този уникален и красив град се заличава, както почти изчезнаха и онези стари и достолепни пловдивчани, които с възхищение си спомням като дете.

 

ПЕНИ МАРКЕТ И ЛИДЛ ОТВАРЯТ ВРАТИ В ПЛОВДИВ

 

Нашествието на хранителните дискаунтъри в Града под тепетата вече  е факт. Както  filibe.com вече Ви информира в началото на годината, няколко  дискаунтъри ще отворят врати в Пловдив до края на годината. До месец Пени Маркет ще открие своя първи обект в Пловдив.Магазинът се намира в квартал Тракия, срещу блок 1, в  непосредствена близост  до МЕТРО и Карфур.От  Пени Маркет, която е част от  немската РЕВЕ Груп ,към която принадлежи и Билла, обещават  големи намаления за пловдивчани в деня на откриването. Веригата предлага за редовните си клиенти специална карта Penny Fan Game, с която те могат да пазаруват стоки с големи намаления. Лидл ще отвори едновременно няколко свои обекта в Пловдив до Коледа.Магазините в Тракия и на”Пещерско шосе” вече са построени и очакват официалното им откриване. В район Южен , на бул.”Македония”, срещу Първо РПУ вече се строят Лидл и Кауфланд. И двете фирми принадлежат към немската компания „Шварц груп”. Изпълнител и на двата обекта е софийската строителна фирма „Аргогруп”. Лидл инвестира над  два  милиона за изграждане на нов път до двата магазина, който ще свързва бул.” Никола Вапцаров” с  бул.”Александър Стамболийски” в района. От снимката на репортера на filibe.com се вижда, че отсечката вече е асфалтирана, а основите на двата магазина вече са готови. Очаква се Лидл да бъде открит до края на 2010 година, а Кауфланд  до пролетта на 2011 година. Между двете  вериги ще има топла връзка и голям паркинг. С откриването на Лидл и Кауфланд в район Южен, конкуренцията между хранителните магазини в квартала ще се изостри, още повече, че досега най-силно присъствие там имаха Билла със своите два магазина и супермаркет „ Слънчеви лъчи”.  Билла ще засили още повече експанзията си в квартал Южен като се очаква през 2011 година да открие още един магазин в района. От всичко това ще спечелят жителите на квартала, които досега нямаха голям избор за пазаруване в хранителните магазини.
 

     За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

 

 

ПЛОВДИВСКИ ДЖАЗ ВЕЧЕРИ 2010

 

От 7 до 9 октомври Пловдив стана център на джаза. Джазфестът се организира с подкрепата на Община Пловдив – Отдел Култура и финансовата помощ на Посолството на САЩ в България.Тазгодишните пловдивски джаз вечери стартираха с невероятно силна програма и ще се запомнят с небивал интерес от страна на публиката.Още в първия ден на концертната програма джазпроектът на Веселин Койчев и Николай Карагеоргиев изпълни до краен предел залата на Драматичен театър – Пловдив,а изявата на световноизвестния индийски перкусионист Трилок Гурту с Теодосий Спасов и басистът Кай Екхард взриви публиката.На следващия ден джаз вечерите в града на тепетата продължиха с участието на Васил Хаджиманов Бенд и съвместния концерт на популярния саксофонист Чико Фрийман и Венци Благоев Бенд.PERCUSSION IMPACT , една уникална изява на трима талантливи български музиканти, Христо Йоцов, Стоян Янкулов и Милен Кукошаров, раздвижи публиката в последния ден от джазфеста, а проектът „Акага” свири „Чикаго”, създаден и изпълнен за първи път специално за „Пловдивски джаз вечери 2010” остави незабравим спомен в сърцата на пловдивските почитатели на джаза.

     За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

 

 

АЛПИЙСКОТО ТУРНЕ НА MILKA ПРИКЛЮЧИ В ПЛОВДИВ

 

 На 19 септември лилавият камион на Милка гостува на децата на Пловдив. Алпийското турне на Милка премина през седем града в България: София, Плевен,Велико Търново, Русе, Варна,Бургас, Стара Загора, Варна и приключи в Пловдив.

 

 На Централния площад в Пловдив бе разположен уникалния за децата алпийски град на Милка със своя Милка магазин, зони за игри и награди за малчуганите,зона за снимки с кравата Милка и къщичката на Милка.

 

 В лилавия камион на Милка децата участваха в различни игри като : „Дърво с алпийски аромати”, „Алпийски тест”, „Шоколадов фонтан” и „Дънер с алпийски предмети”, а в играта „Рисуване по двойки” най-талантливите деца получаваха за подарък плюшен моливник, несесер и Milkinis шоколодчета.

 

 За най-малките, Милка градчето беше подготвило супер изненада  -  надуваем замък. Дълга опашка от чакащи деца и родители се виеше пред входа на Милка градчето, а алпийското турне на Милка дари пловдивските деца с много щастие и усмивки.
   

     За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

БАТАКЪТ В ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ПЛОВДИВ ПРОДЪЛЖАВА


 

Случвало ли Ви се е да започнете нова работа и да получите първата си заплата едва след 2,3 месеца. А да чакате дълго някои линии на  спорно приватизираната от г-н Батаклиев фирма Градски транспорт - Пловдив. И в двата случая става въпрос за един и същи казус, а именно как с нелоялност и немарливост се стигна до този абсолютен хаос и абсурд в Градски транспорт.

 В редакцията ни постоянно получаваме гневни сигнали от служители на тази фирма, които не са си получавали заплатите с месеци,а им превеждат само 60% от сумата и то за месеци назад. Не се трогна неадекватното ръководство на фирмата от това, че кондукторите им припадат от недохранване и напрежение,а шофьорите са затънали в дългове и нямат средства за храна и дори за лекарства.

Да, за съжаление България не е Гърция, тук изстраданият ни народ търпи да го мачкат до последно, но някак твърде нагло и неморално е отношението на " ръководството " в лицето на г-жа Батаклиева, която се държи с тези, които й изкарват хляба като с крепостни селяни и при най-малкото тяхно оплакване ги изпраща да си търсят работа другаде.

 А най-странното й обяснение е, че няма пари...
Задавам си въпроса, сляпа ли е затова безочие Община Пловдив или просто така й е изгодно. Заместник-кмета по транспорта Александър Константинов за кой ли пореден път даде отсрочка на фирмата на Батаклиев , за да внесе прословутите 65 тройлебуса и така да довърши неизпълнената си клауза по приватизационния договор.Вече е ясно, че пловдивчани не само няма да доживеят да пътуват със прословутите тролеи, но и ще си чакат, както и досега, неясните графици на някои линии, обслужвани от Градски транспорт -Пловдив.

 Така, че батакът във фирма Градски транспорт ще продължава, докато Общината и пловдивчани нехаят затова, а безскрупулните й собственици си играят с човешките съдби, необезпокоявани от никой.
   

 

За новините на www.filibe.com  - Aнтон Гърдев

 

 

Концерт "Мечта за двама"

За първи път тази година в навечерието на Деня
на репродуктвното здраве Сдружение "Зачатие" организира концерт за да привлече вниманието
на хората от Пловдив за предстоящото събитие. Концертът се осъществи с любезната подкрепа
на Община Пловдив. В иницативата взеха участие малките танцьори и певци от спортен клуб "Самодива" с художествен ръководител Даниела Трифонова, прекрасната, позната нCчки певица Мая Нешкова и изключителните музиканти от рок група Хедстоун, които забиха един сериозен финал на събитието.

Водещ на събитието бе Димитър Павлов, който няколкократно обясни на публиката целта на утрешния ден и защо е важно всички семейства, които срещат трудности при забременяването, да посетят Деня на реподуктивното здраве.
Мая Нешкова посвети този ден безвъзмездно на Сдружение "Зачатие", вдъхна ни кураж и вяра с личния си пример, че човек трябва да се бори за мечтите си. Тя изълни няколко песни от последния си албум "Обичам те" - "Слънце и сянка", "Корабът с бели платна", "Карнавал", "Пей сърце" и популярните си шлагери "Конче" и "Рожден ден". Хубаво българско хоро се изви посред площада при последната песен от участието й и много хора успяха да получат лично картички с автограф на певицата.

Група HeadStone e нова група от Пловдив с рок и метъл звучене и изключително талантливи музиканти. Те забиха на финала на концерта, изълнявайки парчета на легендарните Юрая Хийп, Айрън Мейдън, Ван Хален, Уайт Снейк, Юръп, Гънс енд роузес, Брус Дикинсън, Дийп Пърпъл и др. След концерта в градската градина на Пловдив видяхме рояци светулки - нещо, което дълго не се беше случвало на повечето от нас и си пожелахме за следващата година да се родят много много жадувани бебета.

Ден на репродуктивното здраве под мотото "Поглед към мъжкия стерилитет"

Стотици семейства изпълниха Новотела за петата годишна инициатива на Сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве на 12 юни. Около 30 лекари от 12 центъра по стерилитет консултираха безплатно през целия ден повече от 300 семейства с репродуктивни проблеми.

Бяха изнесени на достъпен за хората стил презентации от различни области на репродуктивната медицина - акушерство и гинекология, ембриология, психология и др. Досега Денят на репродуктивното Здраве се е провеждал в градовете Плевен, София, Стара Загора и Бургас.

За първи път тази година събитието се проведе в Пловдив. Анна Зашева представи информация за Сдружение "Зачатие" и неговата инициатива Ден на репродуктивното здраве.

Тя подчерта важността на лечението на мъжа в семейството със стерилитет, защото повече от 50% от причините за проблемно забременяване се дължат на мъжки фактор.

Д-р Милен Кацаров благодари на сдружение "Зачатие" за това, че е поставило на преден план един толкова сериозен проблем за българските мъже.

Той подчерта, че вече, за разлика от преди няколко години, медицината е много напреднала и случаи, считали се за непреодолими преди време, сега вече могат да намерят решение - било чрез лечение или чрез най-напредналите методи на асистирана репродукция.

Д-р Мариела Даскалова подчерта необходимостта изследванията на мъжа да се правят в началото и само в специализирани центрове за стерилитет, защото само там има необходимите специалисти, техника, консумативи и практики за да се направи достоверен и качествен спермален анализ.

Пет семейства бяха изтеглени чрез жребий и получиха ваучъри на стойност 500 лева за диагностика и лечение на мъжки стерилитет в благотворителната инициатива на Сдружение Зачатие "Мечта за двама". В инициативата за подпомагане на ин витро за жени с изчерпан или редуциран яйчников резерв "И аз ще съм прекрасна майка" 3 жени спечелиха ваучъри на стойност 2200 лв. Сдружение "Зачатие" връчи почетни плакети с надпис "Благодарим ви за подкрепата към двойките с репродуктивни проблеми" на пет клиники, които са участвали с безплатни консултации в Деня на репродуктивното здраве през всичките тези 5 години. Това са САГБАЛ

"Д-р Щерев", Център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София", Център за репродуктивно здраве "Надежда", Медицински център "Репробиомед" и "Надежда репродуктив - Пловдив" (д-р Мариела Даскалова и д-р Васил Даскалов).

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС”
ОТКРИВА НАЙ-МОДЕРНАТА КНИЖАРНИЦА В ПЛОВДИВ


В международния ден на книгата и авторското право, 23 април, ИК „Хермес” открива най-голямата и най-модерна книжарница в Пловдив. Този своеобразен за мащабите на града ни „храм на книгата” се простира на около 350 кв. м. и предлага на пловдивските читатели изключително разнообразие от над 15 000 заглавия. Книжарница „Хермес” се намира на втория етаж в Търговския център на ул. „Патриарх Евтимий” № 12, срещу хотел „България”. По думите на собственика на ИК „Хермес” Стойо Вартоломеев тази книжарница ще наподобява една истинска приказка. Тук в уютна среда и модерна визия се акцентира върху две основни пространства, в които посетителите намират своите духовни потребности: детски кът и арт кът. В детския кът има стена на детето, ще се провеждат творчески конкурси за рецитация, изложби, ще гостуват актьори от Куклен театър - Пловдив. Книжарницата ще се превърне в културно средище за града ни с уникалния си арт кът, в който ще се излагат и продават картини на известни български художници. За удобство на своите клиенти книжарница „Хермес” ще предлага безплатен интернет (Wi-Fi), уютна читалня и разбира се, кафе кът, в който на чаша кафе клиентът може спокойно да прегледа книгите. По думите на господин Вартоломеев за двадесет години на преход, българската книга не е случила на български политици. Той апелира към пловдивските медии да попитат управляващите за какво са похарчени предвидените от правителството четири милиона лева, отделени за българските библиотеки и защо тази година те са се изпарили, незнайно къде. Според него, в Деня на книгата, 23 април, всички клиенти ще пазаруват в книжарница „Хермес” с 20 % отстъпка, като всички европейци. В страни като Англия, Австрия, Полша има диференцирана ставка върху образованието и книгата и това прави цените на книгите достъпни.
На 23.04.2010г. в новата книжарница „Хермес” от 12:00ч. до 18:00ч. се организира Маратон на четенето, в който всяко дете до 16 години, ще получи подарък книга, ако прочете една страница.
На 24. 04.2010г. от 11:00ч. до 14:00ч. ще има голям детски празник, ще гостуват актьори от Куклен театър – Пловдив. В същия ден 20% от оборота на книжарницата ще бъде предоставен за благотворителност.
До края на 2010 година, ИК „Хермес” ще открие свои книжарници в търговски центрове в Стара Загора, Русе и Сливен, а през следващата година – във Варна, Бургас и София. Един от специалните гости на книжарница „Хермес” ще бъде известният аржентински писател Хорхе Букай, който се очаква да пристигне в Пловдив в началото на юни.За НОВИНИТЕ на www.filibe.com Антон Гърдев

ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В ПЛОВДИВ -
СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС


Тези дни станаха известни „ новите” превозвачи на обявения от Община Пловдив конкурс за 16 линии на масовия градски транспорт в Пловдив. Линиите са сортирани в две групи, в първата са : 4, 10, 12, 20,22, 24, 27,93, а във втората - 9, 11, 17,21,25,26,36, 113.Както се и очакваше те бяха братски поделени между добре познатите ни превозвачи „Градски транспорт” и „Хеброс бус”, с неговите подизпълнители – „Пълдин бус”, „Грация” и „Автотранс 2000”.На „Градски транспорт” се отнемат четири линии, 10, 93,24,27 и остават само осем .Другите линии се поемат от останалите
ревозвачи като към „Хеброс бус” се добавят 27,24 и 93, а „Автотранс 2000” поема автобус №10.Като пълен абсурд и абсолютна подигравка с гражданите на Пловдив изглеждат наложените от многобройната транспортна комисия воглове със заместник-кмета Александър Константинов изисквания към превозвачите да ни возят с нови автобуси, които да отговарят на стандартите Евро -3,4 или 5 и да са съобразени с европейските изисквания за екологичност.Нещо повече - в предложението на същата комисия , съдържащо над 100 страници, се акцентира върху възрастта
на автобусите като изискването е те да не са на повече от шест години.Апропо – до конкурса изобщо не бе допусната израелската транспортна фирма”Еггед”, която обещаваше да пусне по улиците на Пловдив чисто нови автобуси.Единствените автобуси ,отговарящи на тези изисквания са спорно закупените преди три години от Ангел Батаклиев 60 автобуса BMC –BELD(евро 4) и рейсовете на „Хеброс бус” - MAN LION(евро 4 ) и „ИВЕКО ИРИСБУС”(евро 6 ).Ако пътувате например с автобусите – гробници на фирма „Грация”, които обслужват линиите 1,6 и 20 ,ще се запитате дали това не са някакви междуградски рейсове , експлоатирани над 15 години и имат ли те място по улиците на града ни.

В редакцията на filibe.com непрекъснато получаваме сигнали от възмутени граждани, които се оплакват от мръсотията и абсолютната амортизация на тези „автобуси” . Подобна е и ситуацията при рейсовете с номера 16, 44 и 116 на транспортния превозвач „Меритранс”, където към всичко това можем да прибавим и неприятната за пътниците зловонна миризма,която неизменно съпътства пътниците, избрали удовоствието да пътуват с тези линии

. Д а се чудиш на зам.-кмета Константинов и неговата комисия защо изобщо ги пишат всички тези изисквания за екология и най-съвременни технологии като градския транспорт в Пловдив е под всякаква критика.

 

Ясно е едно - на прага на 21 век жителите на един от най-древните градове в Европа продължават да се движат в мръсни, изпочупени, стари и амортизирани автобуси.А колкото до новия конкурс за линиите на градския ни транспорт, нищо ново - старата песен на нов глас.

 

За НОВИНИТЕ на www.filibe.com Антон Гърдев

ОТКРИВАТ МОЛ ГАЛЕРИЯ ПЛОВДИВ

След близо тригодишно забавяне, най-големият мол на Южна България , Галерия Пловдив най-сетне ще отвори врати за клиенти. От фирмата изпълнител на обекта Сиенит АД, уверяват, че датата, на която молът официално ще бъде открит е 15 април, но и в момента текат сериозни довършителни дейности. Репортер на filibe .com провери как протича строителството на мола и дали наистина датата 15 април е реална. По всичко личи, че този огромен търговски обект , уникален по своите мащаби за града ни, ще бъде открит навреме . Вече са поставени табели на Карфур, който е ключов наемател в мола. Френският хипермаркет заема над 11 000 квадратни метра търговска площ и ще бъде разположен на два етажа.

В него на постоянно ниски цени ще се продават хранителни стоки, облекло, домашни потреби и техника.Мол Галерия Пловдив ще има шест етажа, като на първите три ще се помещават
Карфур, Техномаркет,

 \
Зора,офиси на мобилните оператори, книжарници, боулинг зала, пицарии, куклен театър, детски център и много магазини.

Атракциите на новия мол ще са ледена пързалка
и уникална за страната ни алпийска стена за катерене, висока над 24 метра.

На последните три нива е разположена удобна паркинг зона, която ще побира над 1200 автомобила.

За удобство на клиентите са монтирани и травилатори, подобни на ескалаторите, подвижни ленти, които са без стъпала, за да могат клиентите безпроблемно да се движат с пазарните колички от паркинга до търговските зони и обратно.


 

За НОВИНИТЕ на www.filibe.com Антон Гърдев

ДИСКАУНТ ВЕРИГИТЕ ЗАВЛАДЯВАТ ПЛОВДИВ

В условия на световна криза търговията с хранителни стоки в България е от малкото печеливши браншове у нас.

Немски и австрийски хранителни вериги се надпреварват да откриват свои филиали в страната ни, а новите дискаунтъри ( хранителни вериги, които залагат на големи намаления за привличане на повече клиенти ) вече откриха първите си магазини и с това заявиха сериозния си интерес във все по-ожесточената борба за нови клиенти.

Пловдив е един от градовете, в които тази година ще открият свои магазини немските дискаунтвериги Лидл, Плюс, Пени Маркет, френската верига Карфур, словенската Меркатор, а добре познатите Билла, Кауфланд, Пикадили и Т-Маркет ще отговорят на конкуренцията с инвестиция в нови магазини в града ни. Мощната им експанзия във втория по големина град никак не е случайна - тук доходите на населението са все по-ниски, а евтината работна ръка е добър стимул за новите „инвеститори”.

Всички те претендират за утвърдени ниски цени чрез налагане на собствени марки продукти, чиито качества са доста спорни с малки изключения. Най-печеливши от нарастващата конкуренция между хранителните вериги са клиентите, които в условията на финансова криза, ще пазаруват на по-достъпни цени.

КАРФУР
Френската хранителна верига е втора по големина в света след американската Уол Март с над 15 000 магазина в повече от 39 страни. Веригата разполага с голямо разнообразие от над 50 000 артикула на изключително ниски цени. Първият магазин на Карфур е в Бургас и съществува от около година. Вторият им обект ще бъде в Пловдив в новия мол Галерия Пловдив, който се намира в източната част на града, зад МЕТРО. Френската фирма е ключов наемател в мола като заема 11 000 кв.м. от търговската му площ. Официалното й откриване е предвидено за месец март 2010 г. Очаква се и строителство на втори магазин, който ще бъде от типа хипермаркети и най-вероятно ще се намира в квартал Тракия. С навлизането на Карфур в Пловдив, конкуренцията между хранителните вериги ще се засили и ще доведе до намаление на цените на много продукти.

ЛИДЛ
Лидл е част от немската група Шварц, към която принадлежи вече познатата у нас дискаунт верига Кауфланд. За разлика от Кауфланд обаче, Лидл спада към групата на така наречените хард дискаунтъри, които предлагат продукти със собствени марки на атрактивно ниски цени.

След дългогодишно проучване на българския пазар Лидл обяви плановете си за мащабна експанзия
в страната.

Очаква се до края на 2010 година веригата да открие у нас до 12 хипермаркета като поне един ще е в Пловдив.

В разговор на репортер на filibe.com с кмета на Район Южен Александър Колев, той заяви, че се предвижда строеж на Лидл и Кауфланд в квартала, които ще се помещават един до друг в свободната площ срещу Първо РПУ. Освен в Район Южен, Лидл ще има магазин и в Район Тракия, след като миналата година придоби право за строеж в новоизграждащия се „Търговски парк Тракия”.

ПЛЮС
Немската хранителна верига Плюс е част от групата Тенгелман. Плановете на компанията са да открие в България 200 магазина до 2012 година, на стойност над 200 милиона евро.

В момента веригата е открила 21 магазина у нас като се очаква до края на 2010 година броят им да се удвои.Търговската площ на обектите на дискаунтъра са между 1000 - 1200 кв.м. От отдел „Експанзия” на Плюс заявиха, че ще имат свой магазин в Пловдив, но не се знае мястото и датата на откриването му.

ПЕНИ МАРКЕТ
Пени Маркет е част от немската РЕВЕ ГРУП, към която принадлежи и Билла. За разлика от нея Пени Маркет се причислява към хард дискаунтърите, които предлагат най-доброто като съотношение между цена и качество.

До момента търговската верига е открила 26 магазина в страната ни като очакванията са в следващите пет години броят им да достигне 150, а инвестицията в тях да надхвърли 250 милиона евро. До края на 2010 година Пени Маркет ще открие в Пловдив свой обект, но от компанията отказаха повече коментари.

МЕРКАТОР
Словенската верига Меркатор също заяви желание да заеме място сред новите хранителни вериги, които навлизат в България. Засега тя разполага с един хипермаркет, който се намира в Стара Загора, а амбициите й са до две години да отвори още шест магазина в най-големите български градове. Обектите й ще са с търговска площ между 2000 – 6000 кв.м. като акцентът пада повече върху качеството на продуктите, отколкото върху ниските им цени.

По всяка вероятност търговската верига ще има свой магазин и в Пловдив, но все още не е ясна датата на откриването му.

 Copyright© 2000-2011 Filibe.com® Всички права запазени